26 november 2008

Julprepp...

Idag har jag julstökat. Inte i den bemärkelsen att man städar och gör julfint i huset. För det blev nog stökigare efter än före, både i hus och kök.
Lite av det jag gjort:

  • Satt upp julslingan på balkongen.
  • Hängde upp en stjärna i taket.
  • Hängde upp en stjärna i gästrummet.
  • Ställde fram tomtar i fönstret.
  • Preppade adventsljusstaken.
  • Gjorde minutkola i micron.
  • Sist men inte minst gjorde rullrån...
Rullrån är vansinnigt gott och otroligt kladdigt att tillaga. Tar tid gör det också. Men nu när det är gjort känns det bra. Nu är man välkommen till svärsläkten denna jul också. :) Första året jag kom med rullrn till jul, så blev alla till sig av förtjusning. De hade inte ätit såna sedan mormor levde. Vilket tydligen var åtskilliga år sedan. (Mitten av 80-talet trodde min man, vid förfrågan.)Så nu har jag fått min lott i familjen: att varje jul förse dem med rullrån. ;)
Det som är lite tragiskt bara är att vi är så många som ska mumsa i oss rullrånen. Det tog två timmarna att göra 36st rullrån, men i slutänden får man bara njuta av ynka fyra stycken. Mycket jobb för lite 'treat'. Men de andra blir glada iaf, och dessutom så gör de andra saker till jul så som mat etc.

En förutsättning för att kunna tillverka dessa rullrån är att man har ett speciellt rullrånsjärn. Till cirka 15 rullrån behöver man:

1 dl strösocker
2 dl vetemjöl, precis
2 dl vispgrädde
½ dl kallt vatten
(smör till järnet, OBS! Inte margarin)

Blanda de torra ingredienserna; socker och mjöl.
Häll i vattnet, blanda så gott det går.
Blanda i grädden.
Värm järnet på båda sidor.
Dra ner plattan till trean.
Pensla järnet och lägg i en klick av smeten. (Pressas smeten utanför järnet har du använt för mycket, minska till nästa rån. ;) )
När rånet fått fin gyllenbrun färg (det kan gå fort beroende på plattans temperatur) är det dags att forma rånet. Använd en rundstav eller annat runt objekt, någon centimeter i diameter. Jag använder pinnen i brödkaveln.
Lägg på galler för att svalna.

Svårare än så är det inte, men det tar längre tid än man tror. Det kan vara lite klurigt att hitta lagom temperatur på platten så att inte rånen blir för mörka eller för ljusa.
Man kan dessutom inte göra annat vid sidan av, när man gör rullrån. Några sekunder för länge och rånet blir bränt.

En anledning till att jag delger er mitt recept, är att de recept jag hittat på nätet alla innehöll smör och vissa tre gånger så mycket vatten, fast de hade å andra sidan ingen grädde. Jag har inte testat de recepten för jag tycker mitt funkar bra.
Lycka till vilket recept ni än använder! :)

23 november 2008

Blandade Nemi:sar

Minnet är bra men kort... och lite suddigt. ;)
Japp, det är ni som är gamla.
Nä usch, många saker vill man bara slippa.
Men vuxenlivet har sina fördelar också.

Visst blir man förvånad ibland.
Man känner sig slank, men så kommer verkligheten ikapp en.

19 november 2008

Frihetskänsla. :D


"Free like an eagle flying high above the clouds
Free and nothing's gonna tear me apart
Free like an eagle flying high above the clouds
Free 'cause the winds of pain forever left my heart
Free like an eagle

I'm flying high, I will revive
This is happening to me
I'm free again, I'm out again
I'm out of control"

//Free Like An Eagle - Talk of The Town

17 november 2008

Blossa '08

Nu har jag smakat Blossa Glögg anno 08, den smaksatt med blåbär. Den var till belåtenhet, faktiskt riktigt god. Jag kan ju inte påstå att jag kände smaken av några blåbär, men det fanns nog där. För att känna den smaken kanske man måste prova med vanlig glögg parallellt tror jag.

En annan sak jag undrar:
Hur många är de som egentligen har listat ut att de snygga cirklarna på flaskan faktiskt representerar årets årtal? Min man gjorde det inte. Och jag tror ärligt talat inte att det är så många som faktiskt tänkt på det. Jag såg det inte heller först nämligen, men så tittade jag på tidigare års flaskor och insåg att så var det. :) Snyggt hur som helst.

15 november 2008

Absolut rätt!

Jag gör rätt. Absolut helt rätt.
Men varför jag inte gjorde det tidigare kan man fråga sig?
Jo, anledningen är att jag är så naiv så jag tror att det ska bli bättre. Men min erfarenhet säger att det sällan blir det. Det blev det inte förra gången jag var i samma situation och det blev det inte denna gången. Så nu byter jag lag. Och jag känner redan efter ett par träningar att det är helt rätt gjort. Allt är redan 1000 gånger bättre. Allt som inte funkade och som jag störde mig på i förra laget, funkar här i det nya. Precis som det gör i ett normalt lag.

Maik ftw! Forza Maik!