23 november 2025

Resans restaurangbesök

 Efter en väl genomförd halvmara i och runt centrala Milano, och sista kvällen här, hade jag tänkt avnjuta en god carbonara på någon restaurang. Efter loppet var jag dock inte så fräsch även om jag bytt till torr tröja. Inte riktigt restaurangklädd över lag, så jag tog tåget till hotellet.

 Skönt att duscha sig varm och sen bara ligga i sängen och chilla. Tyckte att studenthackets mat var lite dyr. Tittade därför på google maps efter en restaurang i närheten. Väldigt många som inte hade öppnat ännu eller som öppnade först på måndag. Men så hittade jag ett som på bilderna inte så superfancy ut men ändå trevligt. Det var bara 1,5 km bort så dit gick jag.

 Det är den här resans första, och troligen enda, restaurangbesök. Det är generellt inte jätteroligt att gå på restaurang ensam.

 Hade lite svårt att hitta den först. Jag brukar inte titta på bensinmackar, men där var den. I en lokal där det säker varit bensinmacksbutik förut.


 Restaurangen var öppen och den vänliga servitören förklarade att det gick bra att beställa pizza och smörgåsar, köket öppnade först 19. Jag var där 17.  Bestämde att ta ett glas vin och vänta två timmar. Med facit i hand var det värt väntan. Just för att köket inte öppnat än så var jag ensam gäst. Han bjöd mig på smakprov på deras tjocka pizza medan jag väntade. De var goda. Men jag ville ha carbonara.

 Så 1,5 timme senare kom han med en utsökt carbonara. Tyvärr inte gjord med guanciale men ändå väldigt god.

 Strax efter 19 kom fler gäster, ganska många så den lilla lokalen blev nästan full, så det är nog en populär restaurang.


 Unnade mig också en "Dolche", dvs efterätt. Valde chokladfondant utan att riktigt veta att det var det. Fanns tiramisu också. Servitören berättade att det är norditaliens "paraddessert". Jag sa att jag inte var så förtjust i tiramisu. Han frågade varför? Det är det där kexet som får en muschi/saggig konsistens och mina erfarenheter av att jag inte tyckteden var så god. Nämnde inte att jag inte är en kaffedrickare. Så kom han med ett litet smakprov på deras tiramisu och ... den var mycket god. Mycket godare än jag minns det. Jag blev övertygad om att jag nog kan beställa tiramisu detta landet. Chokladfondanten var också utsökt.


 Så var det dags att ta notan. Blev ju väldigt överraskad kan jag säga. Ett glas rött vin, en utsökt pasta carbonara och en delikat chokladfondant inkl. "coperto" (kuvertavgift) gick på €19, 210 kr. :O Jag tyckte det var väldigt billigt. (Pizzabitarna och tiramisun var "på huset".)

 Servitören var väldigt trevlig, och uppträdde ffa i början lite nervöst då han backade in i och snubblade på stolar. Då jag som sagt var ensam i början hade vi korta men trevliga samtal. 

 Var tvungen att googla om man brukar ge dricks i Italien eller inte och isf hur mycket. 1-2 euro/person hittade jag. Han fick tre.

 När jag gick presenterade han sig som Alex och så fick jag en liten påse med något i. Han sa inte vad.

 På hotellet öppnade jag påsen och det var en liten burk tiramisu i. Vilken tur att jag har med min kylbox (och hotellrummet har en liten kyl) för nu orkar jag inte äta den.


PS Det enda jag inte gillade med restaurangen var musiken. Jag är inte glad i jazz speciellt inte improvisationsjazz.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar