Ett halvår senare har jag äntligen bloggat, med bilder och allt, om resan till USA. Ett långt blogginlägg om resdagen, 3/11-22. Sedan har jag ju en bunt andra dagar till från min resa att skriva om, inte minst själva maratonloppet i New York. Detta är (en) början i alla fall. :)
29 maj 2023
13 maj 2023
Göteborgsvarvet 2023 - race report
Dags för halvmaraton och alla de där långpassen jag skulle gjort har uteblivit. Hade planerat flera stycken sedan början av mars men lyckats att inte genomföra ett enda. Det blev mest det jag kallar pliktrundor, korta löprundor om 1,61-3 km för att hålla runstreak:en. Någon gång en runda på 5 och 10 km för att se om jag fortfarande hade kapaciteten. Men som sagt, nu var det dags för halvmaraton. Det positiva var iaf att jag var ganska sugen och motiverad att springa långt.
Jag gillar halvmaraton för starttiden är inte så okristligt tidigt. Man hinner sova ut, äta frukost, göra sig i ordning och ta sig till startområdet utan att stressa. (Likaså tar man sig i mål i rimlig tid så att inte hela kvällen försvinner i transporter hem, dusch och mat.)
Så när jag haft min lugna morgon var det dags att ta sig till Slottskogvallen. Tyvärr får man inte längre åka kollektivt gratis med sin nummerlapp, det är synd, för det var smidigt. Jag kollade därför upp vad kostnaden för två singelbiljetter (en dit och en hem) skulle kosta. Det visade sig att det var oförsvarbart dyrt i jämförelse med att ta egen bil och dess parkeringskostnad. Det blev bil eftersom ingen ville skjutsa och hämta mig.
Där jag parkerade parkerade även en stor van från Brandförsvaret. Det visade sig vara ett gäng brandmän från Landskrona. De var naturligtvis kollegor med mina skånevänner, som är brandmän. Vi traskade iväg mot Slottsskogsvallen ungefär samtidigt men vi slog inte följe.
Blev duktigt svettig bara av promenaden till startområdet. Vädret var somrigt och fint, men för att springa i var det för varmt med sina 21°C. På grund av väderlek och svettig promenad så skrotade jag alla målsättningar. Har ju en önskan om att någon gång lyckas med Sub 2, men en ännu större önskan är att sätta nytt personbästa (pb). På något konstigt vis så lyckas jag inte springa snabbare än jag gjorde 2008, första gången jag sprang Varvet. Det var 15 år sedan liksom.
Slottsskogsvallen
Vid Slottsskogsvallen såg jag några stora rosa kolosser. Det visade sig vara pissoarer för kvinnor. Mycket bra. Äntligen någon som produktutvecklat och insett att kvinnor inte alltid behöver låsa in sig på en BajaMaja för "sittning", utan också är kapabla till att dra ner byxorna, huka sig och lätta på trycket. Toppen!
Hade en hel del tid att sitta ner och betrakta folk. Strax före första start tog jag mig över till uppvärmningsområdet. Samtidigt flög två JAS-plan typ över startområdet. JAS 39 Gripen är fascinerande, MEN om man som jag bor där planet tillverkas så var detta inte så spännande. Jag ser de titt som tätt, både när piloterna övar sin skicklighet att manövrera planet och övar för exv uppvisningar men också på riktigt nära håll när de ska landa.
Liten uppvärmning i dammet och sedan hittade jag faktiskt lite skugga att sitta och vänta på start i. När jag satt mig kände jag något riktigt kladdigt rinna ner för benet. Det var en av mina energigels som fullständigt tömt sig i benfickan. Jag fick avbryta chillet för att hitta vatten och tvätta av mig. Inte optimalt att ha dyblöta kläder redan före start. Tack och lov var det ju varmt så det skulle säkert torka ganska snabbt iaf.
Värmde upp jämsides med ett stort bi eller om det var en geting (utklädd person). Starten gick och jag höll till höger för jag kände mig allt annat än vältränad och snabb. Allt kändes bra och trippade faktiskt lätt uppför Säldammsbacken. Hade en mindre aggresiv approach på både uppför- och nedförsbackar jämfört med tidigare år. Många år har jag nämligen sprungit om många både uppför och nedför här i början av loppet.
Vid uppförsbacken före Älvsborgsbron gick jag, men väl uppe på bron sprang jag igen. Nu var alla som sprungit uppför, mellan husen, trötta, men jag trippade lätt förbi dem. Brant lutning tar otroligt i benen. Älvsborgsbron är också uppför men inte lika brant och då tycker jag det är lättare att gneta sig uppför.
Jobbig uppförsbackelöpning ger härlig nedförslöpning. Nu fick reflexerna jobba och det gick stundtals alldeles för fort. Väl nere på Hisingssidan sprang jag mer än jag brukar. Strax före 10k unnade jag mig ändå att promenera lite. Klockad in på milen strax under timmen.
Nya bron (Hisingsbron) var lika jobbig att springa uppför som den gamla. Men där på krönet såg och sprang jag ikapp en stor inspirationskälla i form av Elin Ragnarsson. Jag följer henne på instagram. Hon höll lägre tempo och jag sprang om. Sen saktade jag in för att fota utsiktensamt ta en selfie, då kom hon ikapp och hamnade på samma bild. Bilden på mig blev i mitt tycke usel och jag ropade till Elin att hon fastnade på min instabild. Då föreslog hon att jag skulle ta en ny gemensam selfie. Sagt och gjort.
Den där Avenyn är alltid jobbig för att man lyckats bli trött på de första sprugna 15k. Eftersom det var vackert väder var det också mycket folk. Trots detta var det ganska lite hejande. Här har supportrar och invånare mycket att lära från t ex New York.
Uppe vid Poseidon försökte jag övertala hjärnan att det inte var mycket kvar. Det gick sådär. Flåset orkade springa men inte benen. En del av Vasagatan gick jag men senare lyckades jag ändå hålla någon form av löpsteg, om än långsamt, fram till gångbron över till Slottsskogen. Det var åtskilliga år sedan jag orkade springa uppför den i detta lopp, om det ens har hänt?
Krämade ur det sista på upploppet och med en snygg spurt på Slottsskogsvallen satte jag faktiskt ett efterlängtat PB på banan. Att det bara var med 30 sekunder kanske ni tycker är lite fånigt, men det är ändå snabbare än tidigare lopp. Mitt pb är från 2008, om ni minns.
Efter målgång
Efter superspurten, för att jag var tvungen att komma före en annan tjej, så stannade jag bakom mållinjen. Där på andra sidan mållinjen vek sig knäna totalt när jag stannade. Eftersom jag defibrilerat i mål längst till vänster kunde jag snabbt ta mig till staketet. Där stod dock också funktionärer som bad mig snällt att röra mig vidare. Det sa jag var ett problem, att det gick inte. Två vänliga funktionärer kom till undsättning. Med en ung gosse under vardera svettig arm blev första stoppet vattenhinkarna för kyla huvudet. Sedan stapplade jag vidare och vi landade vid sjukvårdstältet.
Väderleken var för varm men vinden var skön och svalkande, vilket var behövligt. Jag persade på banan. Äntligen pb, även om det bara var med ynka 30 sekunder. Det var ju delvis ny bansträckning, men iaf, största delen av banan var densamma. Jag är nöjd.
12 maj 2023
Morgontrafikanter
Att förare av vissa bilmärken tycks sakna körriktningsvisare (aka blinkers) är väl kännt. Men det finns andra trafikanter som också har tveksam trafikkunskap. Nä, jag är inte perfekt jag heller och tabbar mig allt ibland.
Idag när jag körde barnen till skolan (en av dem har tapppat bort sitt skolbusskort) höll jag på att få en cyklist i passagerardörren samt en bil i förardörren.
Cyklisten kom farande från höger mot ett obevakat övergångsstället jag i samma stund skulle passera. Jag som bilist har inte väjningsplikt för cyklister, endast fotgängare. Cyklisten måste därför hoppa av cykeln och leda den för att jag (som bilist) ska stanna och lämna företräde. Jag höll ingen hög hastighet och kollade cyklisten lite extra eftersom jag vet att de flesta "bränner rakt ut". Tack och lov insåg denna cyklist i sista stund att jag inte tänkte stanna.
Lite senare var det en "nästanincident" i en bevakad korsning. Jag skulle svänga höger och korsar då både övergångsställ och cykelbana som båda har grönt ljus. Samtidigt kommer en bil rakt föröver och som svänger vänster in i samma fil som jag, i samma korsning. Jag hade före min sväng noterat två cyklister som skulle över vägen (kom ihåg att de också hade grönt), en nära cykelöverfarten och en som i rask takt närmade sig. Jag "halvsvängde", stannade och lämnade företräde.
Den cyklist som var nära tvärstannade och bara stod och glodde. Fint läge för bilisten (mig) att köra, MEN det kommer ju en cyklist till så jag stod kvar. Den andra svängande bilisten (som ju kom från mitt vänster) tyckte att "NU kör jag!" och höll mao ord på att bränna in i mig. Cyklisten passerade, sen körde jag. Hann se arga blickar från den andra bilisten. Denna ska dock vara j*vligt glad för att jag "blockerade" denna, i annat fall kanske det blivit en olycka mellan bil och cyklist. Förmodligen såg inte den andra bilisten cyklist nummer 2, utan bara den som njöt(?) av morgonens avgaser i korsningen.
Tack och lov inga olyckor även om det "hängde i luften".
10 maj 2023
Långresa med elbil
Jag åkte på långresa med brorsan i hans elbil förra veckan. Han åkte från Stockholm, plockade upp mig på vägen, sedan "landade" vi i Skåne. En tripp på ca 560 km för min bror och 340 km för mig.
Normalt sett tar min resa i runda slängar 4 timmar på denna sträcka. Kan berätta att det tar betydligt längre tid med elbil. Man får verkligen inte ha bråttom när man åker på långresa med en sådan.
Vi var tvungna att stanna och ladda två gånger på vägen (brorsan ännu fler) och dessa stopp tar lätt 30 min eller mer. Det var också ett jäkla planerande hela tiden: Hur långt kommer vi på laddningen? Var ligger nästa laddstation? Räcker laddningen till nästa laddstation? Hur länge måste vi ladda för att det verkligen ska räcka? och så vidare.
Kändes INTE som någon bra reklam för elbil. Visst resan blev ju billigt eftersom bror min har en äldre modell som gör att han laddar gratis, men det tog så lång tid. Elbil är säkert fantastiskt bra... i stadstrafik, men absolut inte på långa resor. Jag tänker inte skaffa elbil som det är nu. För det första är de alldeles för dyra i inköp och för det andra så värdesätter jag att korta ner restiden. Det kan ju hända att framtiden bjuder på bättre prestanda och då kan jag omvärdera min åsikt om ägandet av elbil... för långa resor.
En annan baksida med alla laddstopp är att man kanske passar på att äta/fika samtidigt som bilen laddas. Ska man äta/fika så ofta så blir det lätt negativt för figuren.
2 maj 2023
Dummaste frågan
Jag spelar tennis (på motionsnivå ska sägas) och tycker att det är en fantastisk sport. Du kan spela tennis hela livet, i alla åldrar och på alla nivåer, till och med mot varandra trots olika kunskapsnivåer. (Jmfr t ex med lagsport som man slutar med i tjugoårsåldern.)
Hur som helst. Jag är även en tävlingsmänniska i den bemärkelsen att jag gillar att mäta mig mot andra. Det betyder iof inte att jag vinner särskilt mycket, men det är en annan historia.
Så till det här med matcher, eller snarare motståndare. I tennis, från ca 13 års ålder och uppåt, har man ingen domare (på lägre nivåer iaf). Man dömer sin egen planhalva helt enkelt. Ibland möter man spelare som måste kontrollera det domslut man just annonserat. Ibland är det helt befogat för bollen är inte ute förrän HELA bollen är utanför linjen. Ibland tar bollen på utsidan av linjen och är då enligt regelboken således i plan. Det som dessa spelare har som kontrollfråga är "Är du säker?", Är du helt säker?" eller "Är du 100 (procent säker)?". Detta måste vara de dummaste frågorna i sammanhanget någonsin!
Varför? Jo, för om man inte är säker på om bollen är ute eller inne så ska man döma in bollen, dvs man dömer inte ut den. Om någon dömer ut bollen så borde ju vedebörande vara säker på vad den sett/upplevt. Det ÄR tillåtet att ändra sitt domslut om man i all hast dömt felaktigt. Och det händer, men då korrigerar man, eller iaf jag mig, ganska omgående. Ändrar mig gör jag inte för att någon ställer frågan om jag var säker på det jag såg eller inte, utan för att jag var osäker på om bollen var ute eller inte.
Finns det någon som svarar nej på dessa frågor i match? Isf betyder ju det att denna personen precis dömt ut sig själv och sin förmåga att döma (sin planhalva).
Oftast möter man dock vettiga trevliga spelare, men det finns rötägg som fuskar sig fram och dömer ut bollar som är klart inne.