Tredje gången(året) gillt. :)

17 december 2008

Kärt barn har många namn.

Igår lärde jag mig två nya norska ord.
1. Knask
2. Snop
Sen tidigare kunde jag ju ordet godteri. Alla orden betyder typ godis, men "knask" skulle jag översätta med det svenska ordet snask. Tänk vad man kan lära sig genom att läsa rubriker i tidningen. Fast jag fick ju lite hjälp av mina arbetskamrater också. ;)

16 december 2008

Jordskalvet i Skåne

Det var så konstigt. I natt vaknade jag till, vilket jag absolut inte brukar göra. Jag tittade på klockan och såg att den var runt 06. Min spontana tanke blev: "Sex!!? Jag ska ju inte upp förrän om två timmar. Somna om genast!" Annars är det inte ovanligt att jag vaknar fem till tio minuter innan väckarklockan ska ringa, vilket ju också är otroligt irriterande.

När jag sen på morgonen fick höra att det varit ett jordskalv i Skåne, cirka kl 0620, blev jag lite fundersam. Är jag möjligen synsk? Har jag i det undermedvetna känt att det varit något konstigt på gång och således vaknat som en varning? Men i det medvetna inte fattat varför. En annan faktor som spelar in är att jag är många många mil från skalvets epicentrum. Men att jag har nära släktingar som inte alls bor långt därifrån. Någon enstak mil bort bara. Vi ringde naturligtvis och kollade läget och pappan i familjen berättade att han hade vaknat och trodde att värmepanna exploderat...

Jag tycker att händelesen är mycket märklig i alla fall, även om jag själv inte tror att jag är det minsta synsk.

Klimatkalender

Minns ni den norska julkalendern "Nissene på loven"?

Nu har Espen Eckbo tagit fram sin figur Asbjørn igen och gjort en klimatkalender. Asbjørn var den figuren som i slutet av alla avsnitt tog bort en nejlika ur sin apelsin för att räkna ner dagarna till jul.

Ni hittar "Asbjørns klimakalender"www.asbjornsklimakalender.no

12 december 2008

svenska+norsk=svorska

Jag är just nu i Norge, hos mina föräldrar. Till skillnad från hemma så har jag jobb här. Men utöver det så gör jag inte många knop. Tittar på TV, surfar på internet, blir bortskämd med mammas mat och sånt.

Det är ganska trevligt här, förutom att jag saknar min man förfärligt mycket. Men jag skulle inte kunna flytta hit tror jag, det är för mörkt vintertid, trots den vita fina snön. Och på sommaren är det troligtvis för ljust. ;) Jag kan faktiskt stå ut med att det är lite kallt för så länge det är snö tänker man inte på kylan på samma sätt. Med andra ord: Ska det vara kallt måste det finnas snö, annars kan det lika gärna vara varmt.

Det är förfärligt vad snabbt man börjar slänga sig med norska ord när man är här och hör språket om dagarna. Men det blir någon slags "svorska". Jag slänger in de ord jag kan och hoppas de förstår mig när jag blandar lite som jag tycker. Men ibland blir jag lite ambivalent över vilket ord jag ska använda.

Ett bra exempel är när jag vill berätta att någonting är roligt*. Eftersom jag ju pratar mest svenska ska jag då säga roligt, eller ska jag välja det norska ordet gøy? Eller möjligen "artigt" eller "morsomt"? De hör ju att jag är svensk och vet således att vi säger roligt om något som är skoj, men samtidigt vill man ju göra sig maximalt förstådd samt visa att man snappat upp lite norska ord. Balansgången är svår.

*roligt på norska betyder ju lugnt

Lite andra lustiga norska ord:
nydelig = välsmakande (om måltid)
anledning = tillfälle, möjlighet
teppebankere = mattpiska
arbetsledig = arbetslös
prompe = prutta, släppa sig
artig = rolig
tull = dumhet, skoj
tulle = skoja, skämta
tallerk = tallrik
anbefale = rekommendera
måte =sätt, vis
rar = konstig, underlig

Här norröver säger de också (dialekt):
koffer (isf hvorfor) = varför
dokker (isf dere) = ni, er
ka? (isf hva?) = va?

Vad som mer är speciellt för norskan är att alla sche-ljud stavas med sj:
sjokolade, informasjon, seksjon, multiplikasjon osv

Och C verkar vara en ytterst sällsynt bokstav då man skriver:
sitron, sentrum, sirkus, sykkel, sirkel etc

7 december 2008

Glöggmys '08

Nu har vi haft vår årliga glöggbjudning (aka glöggmys). Harkel...detta var iaf andra året, så snart kan vi nog kalla den en tradition och årlig. Riktigt mysigt var det, med många vänner och skön stämning, mycket sötsaker och trevligt umgänge. Ny ansikten till årets glögg var våra grannar samt J&P. Riktigt festligt folk. (Sen var det två nya bebisar med också, Lova och Alva)

Det fanns bara två minus med tillställningen...
Det första var att jag helt glömde av julmusiken. Jag hade laddat CD-spelaren med juliga skivor, men det blev aldrig några sköna toner av bjällerklang eller white christmas. Nåja, alla är säkert redan trötta på julmusiken, så det kanske inte gjorde så mycket och mysigt hade vi ändå. ;)
Det andra var att mina vänner fortfarande lyser med sin frånvaro. Våra vänner är iof gemensamma nuförtiden, men det är ju ändå nån av oss som lärde känna dem först så att säga. I år kom det EN (med partner) som i grunden är mina vänner. Alla de övriga är i grunden min mans vänner. Fast jag är ändå glad för det är iaf en mer än förra året. :)

Bakplåtspapper for the win

Om man står och bakar, säg till exempel lussekatter, så här i juletid. Plötsligt när man står där och bakar för fullt upptäcker man att det inte finns fler än ett bakplåtspapper. Då kan jag tala om att det INTE funkar att ta smörgåspapper istället. Lussekatterna fastnar alldeles förfärligt i pappret och är mycket svåra att få loss.
Slutsats: Se till att ha bakplåtspapper hemma innan du sätter igång med bakning.

4 december 2008

Grattis till mig!

Idag skrev jag på övergångspapper i nya klubben. Så om sisådär en två tre veckor så tillhör jag Maik även "juridiskt".
Äntligen. Så skönt, nästan som en befrielse.

3 december 2008

Sluta omedelbart!

Jag är så oerhört trött på alla kedjebrev som skickas till mig. Vänner, snöbollar, saknade människor, sjuka människor med mera. Är också mycket trött på alla de falska virusvarningar som cirkulerar runt runt.

Om folk kunde tänka efter innan de skickade vidare sån skit. Ta sig en funderar om det överhuvudtaget är rimligt att någon skulle botas, eller vad som helst, bara för att man spammar sina vänner med ett fånigt mess/mail.

Nä, jag är inte den männikosorten som tror att jag blir lyckligare bara för att någon uppmanar mig, i ett mail med fula animationer, att skicka vidare mailet till 10 vänner inom 7 sekunder etc etc. Nä, jag tror inte heller att jag får världens all olycka om jag bryter kedjan.

Nä! Bättring världen! Gör något nyttigt istället. Använd internet, forumen och mailen på rätt sätt och sluta fylla min inbox med meningslös information.