Tredje gången(året) gillt. :)

26 februari 2023

Kort sportlov i fjällen

 Jag befarade en vecka hemma där man trampar runt på varandra och till slut blir ganska galna och irriterade på varandra, detta eftersom vi denna vintersäsong redan varit på vår skidsemester. Så blev det dock inte.

Tack vare fantastiska vänner och tillfälligheter så packade jag och barnen våra skidor och allt där till och åkte till fjällen.

Jag åker aldrig skidor i svenska fjällen. Mina barn har således inte heller gjort det. Senast jag var i fjällen var 1991 eller 1992 då jag var i Åre. Gången före dess var runt 1988 då jag var i Tandådalen. 

Vi hade tre fina dagar tillsammans. Backarna var flackare och kortare än vi är vana vid, men det stillade absolut skidabstinensen. De svenska fjällen bjöd på mycket goda carvingmöjligheter.

Barnen gillade det också men sa att de saknade alperna. 

6 februari 2023

Energikokning

Koka ägg på energisnålaste sättet (med hederlig vanlig spis):



Tag 1-1,5 centimeter vatten i grytan. Alltså, vattnet ska INTE täcka äggen! 
Lägg i äggen. (Eller tvärt om. Lägg i äggen och häll på lite vatten. )
Lägg på locket på grytan.
Slå på högsta värme på plattan.
När kraftig ånga pyser ut genom/ut ur locket - stäng av plattan.
Låt stå orört det antal minuter du vill ha ägget/-en kokat/-ade. (Några vill ha löskokt, andra hårdkokt.) Skölj som vanligt i kallt vatten för att avstanna kokprocessen som sker i ägget/-en.
Klart!

Hela grejen med detta är att mindre mängd vatten kokar på kortare tid. På detta sätt används el bara för att koka upp vattnet och äggen ångkokas, på sätt och vis på eftervärme. Smart va!



5 februari 2023

Komplimang

 Jag smyger in på toa där min dotter står och fixar sig framför spegeln. Lägger mitt huvud på hennes axel, tittar in i spegeln och säger: -Vad fin du är!
Dottern tackar artigt.
Jag replikerar: -Man kan tro att du och jag är släkt.
Dottern: -... Gav du just dig själv en komplimang!?

Sedan skrattar vi båda hjärtligt.