Tredje gången(året) gillt. :)

26 februari 2009

Taxipriser

Varje gång jag åker taxi, som ju i och för sig inte händer allt för ofta nuförtiden, vilket har olika orsaker. Tittar jag på den där stora klisterlappen med prisinformation, som sitter i bilen. Jag försöker febrilt räkna ut hur mycket resan ska kosta, för taxametern den brukar ticka på i ett rasande tempo. Men jag får aldrig till det. Nu vet jag varför.

För att kunna räkna ut den någorlunda kostnaden behöver man några parametrar som man oftast inte har en aning om när man sätter sig i bilen.
Den första är hur långt man ska åka och den andra är restiden.

Hur lång tid det kommer ta beror ju på hur fort man kör i medelhastighet samt hur många stopp det blir på vägen. Det är inte så lätt att i förväg räkna ut t ex hur många rödljus man behöver stanna för och bor man en bit utanför stan, som jag, så blir det ju också olika hastigheter att ta med i beräkningen. Stad resp landsväg.

För en trött hjärna bli det helt enkelt för många siffror att hålla reda på, och det blir ju inte enklare av att taxibolagen skriver ut sitt pris i kronor/timme istället för kronor/minut. (Det är sällan jag åker taxi i timmar, om ens halvtimmar.)

Nåja, jag roade mig med att surfa in på taxibolagens hemsidor och räkna på priserna, helt enkelt för att se vilket bolag som var billigast vid olika tidpunkter på dagen. Med ett snyggt excelark hade jag nu svaret.

Sedan hittade jag en finfin sida som heter www.taxipriser.se, där de gör prisjämförelser mellan olika bolag. De räknar på en typisk resa, som är 10 km och tar 15 minuter. (Inte alls långt ifrån den resa jag räknar på, som är 15 km och tar ca 15 min.) Taxipris säger att deras typresa med billigaste taxibolag kostar 226 kr dag och kväll (fre 2100) 264kr. Det intressanta är att mina uträkningar (med samma avstånd) inte hamnar på samma siffror, konstigt nog...238kr resp. 283kr. Det är inga stora skillnader, tolv resp. nitton kronor, men i alla fall. (Och ja, jag räknar på rätt sätt, men det är möjligt att det specifika bolaget har en mer lokal taxa än vad som står på deras hemsida.) Men vi är överrens om att det är det billigaste iallafall.

Nu vet jag en gång för alla vad en resa hem kostar på ett ungefär. Jag vet således om jag blir lurad eller inte. Det är bra!

Kuriost vetande:
*Det billigaste bolaget, för mig, att åka med är inte det bolag taxipris.se säger, utan ett konkurrerande bolag som ger studenter 20% rabatt.

*Min längsta taxiresa varade i 3½ timme, ca 25 mil och kostade 100 kr för fyra personer. (Behöver jag säga att vi prutade oss till den i Thailand. ;) I min stad med billigaste bolag, billigaste tid hade resan kostat 4048,50 med dagens taxa.)

1 februari 2009

Här kommer två Elvis-serier som jag tillägnar mina föräldrar. :)


Nästa serie tillägnas mig själv.