Tredje gången(året) gillt. :)

24 april 2024

Köpenhamnresa

  Har klurat lite på hur jag ska ta mig till Köpenhamn eftersom det finns olika sätt att göra det. Jag har min bas i Ängelholm fram till dagen före maraton.

Antingen:

 Tåg från Ängelholm hela vägen till Köbenhavn Østerport (över Öresundsbron).

eller 

 Tåg till Helsingborg, färja till Helsingør, tåg från Helsingør till Østerport

eller

 Bil till Helsingborg, färja till Helsingør, tåg från Helsingør till Østerport

 Det blir något av de två sista alternativen för nu har jag köpt tågbiljett från Helsingør till Østerport till det överkomliga priset 23 DKK,  vilket motsvarar runt 36 SEK med dagens valutakurs. Katsching!



20 april 2024

Fel!?

 Vad gör jag för fel?

Jag förstår inte varför. Och nu är det  försent. 

Någon har inte varit tillräckligt tydlig.

19 april 2024

Underlag

 I något forum på facebook var det någon som undrade över underlaget på ett lopp. Jag menade på att det var terräng varpå personen undrade vad skillnaden mellan terräng och trail var. Jag är ingen expert men tänkte visa hur jag definierar olika underlag.

Asfalt
Asfalt behöver nog ingen närmare förklaring. Det är det där grå, hårda som de flesta bilar kör på. Lättsprunget men kan vara påfrestande för knä och höfter just för att det är hårt.
Exempel på lopp: Tjejmilen, Maraton.

Terräng
 Att springa i motionsspår, på grusvägar och annat underlag som inte är asfalt i t ex en skog. Terräng "slingor" är ofta kuperade och varierande med både backar och svängar. Lite tuffare att springa då underlaget är mjukare ofta preppat med grövre träspån. Har det nyligen regnat eller har mycket sågspån kan underlaget göra att benmusklerna får jobba rejält. Annars är det skonsamt att springa på.
Exempel på lopp: Lidingöloppet

Trail
 Att springa trail är att välja att springa på de mindre stigarna i skogen. Det krävs en hel del koncentration och koordination att springa då stigen hela tiden skiftar med stenar, rötter, buskar, grenar, nedfallna träd etc. Traillöpning aktiverar hela kroppen då man måste anpassa sig till naturen och parera hela tiden. Tempot är aldrig konstant. Så länge du inte snubblar är traillöpning en fröjd för själen.
Exempel på lopp: Eco Trail, Kullamannen.

Obanad terräng /off trail
 Som trail fast inte på vägar och de små stigarna. Att springa obanat då kliver du helt enkelt ut "i spenaten" och springer där du vill oavsett om det råkar vara blåbärsbuskar, tät skog, kärr, klippor eller äng. Tänk orientering fast utan att leta efter kontroller. Man kan med fördel variera sin traillöpning med instick av obanad terräng.
Exempel på lopp: ??? Orientering
(Jag har ingen erfarenhet av lopp i merparten obanad terräng men det finns säkert.)

Löpband
 Den, i mitt tycke, i särklass tråkigaste löpformen. Praktisk då man slipper både vind och extrema temperaturer men mördande tråkigt då det är ofantligt enformigt. Man kan förvisso variera både hastighet och lutning på sin löpning, men de fyra väggarna är där de är. Med en skärm (tv, mobil, surfplatta) eller ljudbok kan man distrahera sig själv och ändå lyckas springa nån mil eller två. Utan skärm känns 30 sekunder som en halvtimme.
Exempel på lopp: Finns det något? Har använts vid rekordsättning i typ uthållighet. Virtuella backyards? 

18 april 2024

Köpenhamnsplaner

 Köpenhamn Marathon närmar sig. Jag laddar med en förkylning samt funderar på och plockar fram viktiga saker att inte glömma packa med.

 Packningen måste planeras noga då jag har för avsikt att bara ta med mig en s.k. gympapåse. I den ska rymmas löpararstuff,  övernattningsattiraljer och ombyte inkl. handduk. 

 Jag planerar att på lördagen delta i ett parkrun, besöka expo samt ev. se lite av staden. På söndagen är loppet och efter det vill jag duscha på området för att sedan åka tillbaka till Sverige. Jag hoppas mina planer håller.

14 april 2024

KM inne 2024

KM inne TK Saab, minnesanteckningar:

13/4
H/D Singel
𝙺𝚟𝚊𝚛𝚝𝚜𝚏𝚒𝚗𝚊𝚕:

Emiliana. En match jag ska vinna. Alltid nya förutsättningar dock.  Emiliana tränar mycket mer än jag. Men jag vann komfortabelt. Slarvade bort fyra gem, två i varje set.

H/D Motionssingel
𝚂𝚎𝚖𝚒𝚏𝚒𝚗𝚊𝚕:
 
Mot Sven Ö. Förlorar första set för att jag slog ut mig. Försökte spela svårare än jag klarar, hade för bråttom helt enkelt.
Tappade till 0-2 underläge direlt i andra set. Blev störd av en junior, med vita byxor, på läktaren som gjorde dynamisk uppvärmning. Kunde sedan på något sätt ta mig samman och vända trots att jag i vissa gem låg under med 40-0.

14/4
Mycket trött från gårdagen. Tränar normalt EN timme. Igår spelade jag TRE timmar.

H/D Singel
𝚂𝚎𝚖𝚒𝚏𝚒𝚗𝚊𝚕:
 
Linn, en  trevlig, mycket duktig och  hårdslående 16-åring. I fredags tränade hon på banan bredvid med Cornelia Lister som coach.
 På förhand dömd att förlora men såg ändå fram emot att spela denna match. Hade ledningen i en del gem och lyckades knipa ett tröstgem i andra set. Linn var inte snäll på något sätt och gav bort gemet, jag vann det.

H/D Motionssingel
𝙵𝚒𝚗𝚊𝚕:

Magnus J. Sonen spelade samtidigt på banan bredvid, det var något som störde mig mycket så mitt fokus var lika mycket på hans bana. Det var inte bra för min match.
Kunde inte uppbåda kraft och energi att vända matchen. Blev 2:a i motionssingel iaf.

13 april 2024

AI-matchanalys

 KM (klubbmästerskap) på tennisklubben. 🎾Jag spelade mot Sven Ö (inte min far) som hade en intressant app på sin iphone. Med hjälp av AI analyserade den vår match. Riktigt häftigt och intressant att se hur man spelar. Tyvärr fick jag bara tillgång till lite av all den statistik som appen presenterade.

 Jag har aldrig utgett mig för att spela mycket vid nät. Appen visar också att jag är en baslinjespelare... åtminstone i denna match. Det går att ändra på. 😉 För appen visar också att alla volleys jag spelade (gul prick) satte jag i banan.



 Appen heter Swingvision och finns bara till iPhone. Detta är första gången jag önskar att jag hade en iPhone.... också.

 Det som inte framgår av de data jag fick av Sven är att jag låg under med 2-0 i andra set. Då hade jag även förlorat första med 6-3. Brant uppförsbacke med andra ord. Men tennis är en sådan sport att matchen inte är slut förrän sista bollen är slagen, det går  faktiskt att vända. Det var precis det jag gjorde. Efter detta underläge lyckades jag vända och vann andra set med 6-3. Det blev ett avgörande matchtiebreak (först till 10 poäng, vinna med två poäng). Jag gick segrande ur striden med 10-4.

Final imorgon. 


11 april 2024

Rituximab/ MabThera och vaccination

 För exakt, på dagen, tretton år sedan fick jag min MS- diagnos. Har man MS bör man ta  bromsmedicin, om man inte ha sekundärprogressiv för då hjälper tyvärr inte bromsmedicin. Jag får just nu ett "rävgift" som heter Rituximab, gick förut under benämningen MabThera, och ges intravenöst.


 Idag skulle jag fått min fjärde infusion. Men det blev inte så pga att det är en riktigt lurig immunsuprimerande (sätter ner immunförsvaret) medicin, SPECIELLT när man ska ta lite vaccinationer också.

 I höstas när jag fick min tredje dos frågade jag specifikt när, före och efter, man kunde vaccinera sig. (I mitt fall handlar det om det TBE-program jag håller på med.) Jag fick det lite luddiga svaret "några veckor före Rituximab, men aldrig direkt efteråt". Detta antecknade jag såklart, för att inte glömma.

 Nästa dos för TBE skulle jag tagit i höstas men fick då alltså skjuta på det till nu i vår.  Jag funderade på hur många veckor "några" var och tog beslutet att det nog var typ fyra veckor, dvs en månad. Jag vaccinerade mig således 14 mars, i tron att det var lagom i förväg. Det fick jag reda på idag var fel.

 Vi beslutade att skjuta ytterligare två veckor på bromsmedicineringen eftersom det tydligen skulle vara minst sex veckor  före. Jag frågade nu också när efter Rituximab jag kan vaccinera mig igen, eftersom jag måste ta en extrados pga Rithuximaben. Svaret blev åtta veckor efter, minst. Men jag är inte helt säker, la sjuksköterskan till, trots att hon konsulterade kollegor och ringde vaccinationscentrum.

 Så, om du behandlas med MabThera eller Rituximab:

 Vaccination minst SEX veckor FÖRE och/eller ÅTTA veckor EFTER infusion med MabThera/Rituximab. Det gäller nog alla sorts vaccinationer, gissar jag.

PS Hade jag ändå fått min behandling idag hade vaccinationen varit ogjord/förgäves. Eftersom jag betalat dyra pengar för vaccinationen så kändes det dumt. Det är därför vi bokade en ny tid för behandling med bromsmedicin.

7 april 2024

Konfirmandkunskap

  Under påsklovet var min dotter på konfirmationsresa. Hon kom hem glad och trallandes på en ramsa. Det visade sig vara namnet på Jesus 12 lärjungar. Så nu har hon lärt mig dem. Detta var vad hon lärde ut:

 Petrus, Andreas, Jacob, Johannes, Fillippos, Bartolomaios, Thomas, Matteus, Jacob (igen, de var visst två), Taddeus, Simon och Judas Iskariot.

 Det är ju sådant man kan googla upp när man behöver den informationen, som jag hittills i mitt 47-åriga liv inte behövt veta. Å andra sidan hör det till allmänbildningen att veta och är en typisk så kallad TP*-fråga.


*TP = Trivial Pursuit, ett gammalt sällskapsspel

4 april 2024

JvH - The Missing Piece

  Det har blivit till en tjusning att när jag köper ett begagnat pussel se om alla bitar finns och om inte, vilken saknas? 

 Detta köpte jag begagnat och namnet till trots så finns alla bitar.

 Men det var en bit som inte var som de andra. Kanske kan i kalla den "den saknade biten"?!


 I övrigt kände jag igen mig i den feta personen som frossar i tårtor. Den senaste tiden har det blivit för lite motion i förhållande till energiintag.

 Också igenkänning i damen i fönstret som tappar blomman. Jag är fumlig och välter ofta ut och går in i saker.

 Dessutom är jag lite intresserad av arkitektur. Moderna hus kan vara snygga och innovativa men många moderna byggnader nuförtiden är tråkiga "lådor". Jag tycker generellt att det byggdes bättre förr både ur ett hållbarhetsperspektiv och rent arkitektoniskt.


PS
 Jag kände spontant att detta är ett bra nybörjarpussel, alltså för de som just hittat Jan van Haasterens pusselkollektion. Även om takbitarna var lite kluriga så var det olika färger på husen vilket gjorde det enkelt att identifiera bitarna. 

1 april 2024

1:a april 2024

 Första april, som jag själv utnämt till kreativitetens högtidsdag nummer 1. Det spelar ingen roll att allt tänkts ut en annan dag, det är idag de blir offentliga.
 Jag är själv inte så bra på att komma på aprilskämt, så därför är det bra att andra hittar på lustigheter. Några hittepå jag sett på sociala medier, några har till och med taggat med #aprilskämt :



Bahnhof

Scouterna

Estrella

Kolmården

Pressbyrån

En facebook-grupp
Samma fast på svenska.

Ett forum för tennisfolk.

Pågen gifflar

Nån lantgård jag inte ens vet var det ligger.

Skånetrafiken













 Alla ovan har fladdrat förbi på facebook men den sista jag delar såg jag på ett konto jag följer på Instagram.


Bonus (men inte från iår):

Ikea i Australien skojar lite 2012.