Tredje gången(året) gillt. :)

30 november 2010

Anders

Så var det sista november. Tiden går så fort så jag hänger inte med riktigt. När hösten kom var jag inte alls redo för det, ännu mindre när det blev vinter. Men nu har jag nästan förlikat mig med kylan. (Iaf när den bara håller sig några grader under noll.) Det är snön som gör att det är okej med kylan. För ska det nu envisas med att vara kallt då ska det finnas snö också, annars kan det lika bra vara varmt och gött.

Första advent har passerat och om knappt en månad är det julafton igen. Det kommer gå så fort så fort. Vilken tur att jag redan har ordnat de flesta julklappsinköpen. På det sättet slipper jag stressa och trängas i julruschen. Nu kan jag koncentrera mig på rullrånen, kolan, färskosten och vad annat jag får för mig att pyssla i jul.

Enligt bondepraktikan så skulle dagens väder leda till att julen gick i plusgradernas tecken. "Anders braska, julen slaska" eller "Anders slaska, julen braska." säger man ju. Dagens temperatur har varit runt -13. Vi får hoppas att bondepraktikan är fel.

29 november 2010

Diskriminering

För första gången i mitt liv har jag blivit åldersdiskriminerad. Och som drabbad känns det mycket orättvist och elakt. Men jag tänker inte lägga mer energi där när de redan på förhand har bestämt sig för att de inte "gillar" mig.

28 november 2010

Snögaranti?

Vår nästagranne säger att när vi åker bort så snöar det massor. Och det stämde även denna helgen. När vi kom hem så fick vi skotta oss in till ytterdörren, hela trappan var full med snö. Så vill ni har snö, skicka oss på en resa. Jag lämnar inga garantier för att det blir snö, men allt för många gånger har det varit så. Nu kommer jag sova gott och förmodligen vakna med träningsvärk i armarna.

27 november 2010

Så mycket bättre

Ikväll kommer ett mycket trevligt program på tv, Så mycket bättre heter det. Sänds 20:00 i TV 4 och jag rekommenderar alla mina vänner att titta på det. Sju kända artister tolkar varandras låtar. Ikväll är det Petra Marklunds (aka September) låtar som ska framföras. Kan bli både intressant och bra. De andra artisterna som antingen redan haft sin dag/program eller kommer att ha är Lasse Berghagen, Barbro "Lill-Babs" Svensson, Thomas Di Leva, Christer Sandelin, Petter Askergren och Per "Plura" Jonsson. Ikväll sänds det sjätte avsnittet av åtta. Så zappa in TV4 klockan åtta ikväll och de två följande lördagarna.

26 november 2010

Blindtest julmust

Igår kväll hade vi blindtest på tre sorters julmust. Det var Apotekarnes, Nygårda och Three Hearts. Som utgångspunkt kan nämnas att alla testpersoner har Apotekarnes som favoritmust. Frågan var om vi verkligen tyckte den var godast i ett blindtest. Upp till bevis!


Carlsberg vs Spendrups vs Krönleins.

Vi var tre personer som testade. Med hjälp av en fjärde person fick vi tre numrerade muggar innehållandes vart och en av dryckerna.

Uppgift: Utse den vi tyckte var godast, näst godast och minst god. Bonusuppgift: Identifiera vilken dryck som var vilken.

Resultat: Samtliga testpersoner utsåg samma dryck/mugg som sin favorit. Vid identifieringen, som var av mindre vikt då vi testade smaken i första hand, var det svårare att pricka rätt. (Jag kommer inte ihåg allas val.) Naturligtvis satte vi ju den godaste på Apotekarnes plats i hopp om att vi hade rätt.

När vi fick reda på vilken must som var vilken, visade sig att alla hade satt Apotekarnes som favorit och således även prickat rätt vid identifiering. Full pott för oss! Jag hade valt Three Hearts som näst godast, men jag lyckades inte identifiera den rätt.

Slutsats: Apotekarnes julmust är den godaste julmusten.

Haha, det blev nästan som en liten labbrapport. Vi är otroligt nöjda över att vi i ett blindtest även tycker att Apotekarnes är godast. Det betyder ju att vi inte hade fel i vår tidigare uppfattning och åsikt.

25 november 2010

Väntmusik

När jag sitter på jobbet tänker jag alltid att jag måste blogga om väntmusik som jag hör i telefonen. Och här kommer det alltså äntligen.

Först ska jag berätta att jag, i väntan på ett 'ordentligt', jobb har en anställning där jag ringer och ställer frågor till folk och företag, marknadsundersökningar kallas det. Det händer då och då, ja ganska ofta faktiskt, att man blir vidarekopplade från växeln till den man söker. Undertiden man väntar så är det antingen vanliga signaler, dödstyst eller s k väntmusik. Och det är just den där väntmusiken som är lite intressant.

Det är egentligen ingen bra musik man bjuds på, och vem har sagt att man ens vill lyssna på musik medan man väntar? Det måste vara ganska svårt att göra sådan musik förresten. Nåja. De trudelutter jag har fått lyssna på är generellt av 'svävande' modell, likt musiken från filmen the Beach. De låtar som inte är av svävande modell är jazz/bluesigt, klassisk musik förekommer också men den är oftast "plinke-plonkig", det vill säga inte med t ex stråkinstrument. De känns väldigt allmänna trots att de inte tilltalar en, iaf inte mig.

Men det finns undantag. Jag har fått lyssna på riktigt trevlig musik också. Rainy Night In Georgia - Ray Charles, Stand By Me - Ben E. King och Piece Of My Heart - Erma Franklin till exempel. När man får höra nämnd musik önskar man att de aldrig svarar eller att telefonkön är jättelång. Något för Försäkringskassan att tänka på.

Tycker det är både bra och dåligt med väntmusik. Det som är bra är att man får en bekräftelse på att man fortfarande står i kontakt med den man ringde (jmfr: tyst i luren). Det som är dåligt är att man inte vet hur långt man ev har kvar till målet, att komma fram till den man söker samt att musiken som jag tidigare sa oftast inte är bra.

24 november 2010

Snöslunga

Snöslunga eller inte snöslunga, det är frågan...
Det är oerhört trist att skotta snö även om motion är nyttigt. Men blir det lika mycket snö som förra vintern så är det ju ingen dålig investering att göra.

Någon som har erfarenhet av snöslungor och kan rekommendera någon som är prisvärd?

Vinter

Det blev vinter med besked redan i november iår. Och om man bortser från blåsten som gör att det blir kallare än nödvändigt och att det är jobbigt att skotta, så gillar jag det. Tycker det är riktigt mysigt med all snö. Alternativet hade varit regn, fukt och mörker. Nu är det snöyra, kallt och något ljusare än mörker.

22 november 2010

Diagnos ställd.

Så kom det utslag, små röda prickar på ryggen och magen. Vi konstaterade att det med all sannolikhet var tredagarsfebern tjejen haft. Eller ja, kärmor (svärmor), som är utbildad sjuksköterska gjorde det, jag hade aldrig hört talas om sjukdomen. Hur som helst, alla symptom stämde jättebra in på den sjukdomen. Men det står ingenting om att det skulle smitta, så visst blir det dagis imorgon.

Vabb idag

Mitt livs första VAB-dag* idag. Med all säkerhet inte den sista. Barnet har i helgen haft hög feber, så hög som 39,9°C. (Hon fick gå hem tidigare från dagis redan i torsdags.) Hon har dessutom varit risig i magen. Vid diarée så ska barn inte gå på dagis (iaf inte vårt), så därför blir det vabb.

Men redan nu vid lunch, kan jag se att hon kan vara på dagis imorgon igen...och jag kan jobba. Sen faller det sig så att förskolans personal har studiedag på torsdag, så det blir inget mer dagis än morgondagen denna vecka.


*vård av (sjukt) barn

21 november 2010

Om konkurrens

Det är fantastiskt roligt att träna fotboll när vi är många på träningen. Idag var vi 33 personer. De föregående träningarna har vi också varit runt trettio personer. Det blir konkurrens om platserna på gott och ont. På gott för att standarden på träningen blir bättre och alla vill visa vad de går för. På ont för att chanserna att får spela match minskar för en person som jag, som är lite till åren samt inte är en av de bättre i truppen.

Jag slår helt enkelt från underläge i egenskap av ny spelare i laget. Men å andra sidan så är huvudtränaren också ny för säsongen, så alla spelare borde konkurrera på samma villkor. Jag säger borde, för det är inte så i verkligheten. De gamla tränarna hintar oftast om vilka som brukar spela och var, så därför är det inte helt rättvist i slutänden i alla fall.

19 november 2010

Kex vs Schex

Igår på jobbet hade några stycken en diskussion huruvida det heter "kex" eller "schex". Jag säger och hävdar att det heter kex. Min make, som är från Gbg, säger däremot "schex" och propagerar för den varianten. Diskussionen har jag således haft ofta. Jag är ingen språkvetare men svenska språket intresserar mig.

Mina tankar om uttalet går i banorna att det nog måste ha något med vokaler att göra eller ännu troligare ordets/språkets ursprung.

Vi säger ju t ex kedja, kyrka och kylskåp, med sje-ljud, men dessa ord har lång vokal efter k:et. Kex har kort vokal. Om ursprung kan jag säga att svenskan härstammar från nordgermanskan. Germany = Tyskland. Och i Tyskland säger man bland annat "keks" (med k) om kex. Detta är mitt nyaste och starkaste argument för att säga kex med k.

Andra påstår att kex kommer från engelskans "cake" och då i dess pluralform "cakes", det kan jag köpa för det låter mycket logiskt. Men jag kan inte verifiera att det är så, för jag har inte hittat några belägg för det.

17 november 2010

Wish came true

Ja, nu är det inte bara bestämt, det är bokat och klart. Jag åker på en weekend till London i december. På min mors initiativ åker vi tillsammans för att roa oss. Biljetter till the Lion King är också införskaffade. Jisses vad jag ser fram mot det här. Har redan börjat fila på "Att-göra-och-att-shoppa-listan".

14 november 2010

Resa hem eller bort

När besöket reser hem är helgen snart över. Har haft min mor och far här. Det har varit trevligt, men nu är de på väg hem igen. Långt iväg hem igen. Även jag tycker att det ska bli lite skönt när de flyttar till Sverige igen. Då får vi alla närmare till varandra, och inte bara de utan även vi kan åka hälsa på varandra. Inte riktigt så att ekonomin tillåter så många flygresor just nu.

Ett bra exempel på det är att jag inte varit utomlands (inte ens till våra nordiska grannar) sedan februari i år. Lite ledsamt för det att jag tycker om att resa. Jag har den senaste tiden haft, inte bara längtan att åka bort rent allmänt, utan längtan att åka till London i synnerhet. Var ett bra tag sedan jag var där nu tyvärr. Jag gillar den staden och vill hemskt gärna se musikalen the Lion King, som ges där.

11 november 2010

Dammiga böcker

Vår bokhylla har ganska många böcker. När ska man orka läsa i alla fall en av dem? Nu står de mest och dammar, men slänga eller sälja böckerna kan jag inte heller.

Fast på jobbet har jag tid att läsa, om än lite hackigt och med många avbrott. Just nu läser jag Den hemlige kocken av Mats-Eric Nilsson. Mycket intressant, en bok jag verkligen rekommenderar dig att läsa.

7 november 2010

Testpilot?

Via Smartson kan man nu ansöka om att vara testpilot för Semper Småfolk. De söker 1000 testpiloter som under en tid får testa majspuffar, squeezy fruktpuré och djurkex. Testpiloterna förbinder sig endast att blogga om produkten samt fylla i ett testformulär.


Eftersom min dotter älskar framförallt ABC-kexen, hoppas jag naturligtvis att jag blir utvald till detta. Håll tummarna!