Tredje gången(året) gillt. :)

19 april 2024

Underlag

 I något forum på facebook var det någon som undrade över underlaget på ett lopp. Jag menade på att det var terräng varpå personen undrade vad skillnaden mellan terräng och trail var. Jag är ingen expert men tänkte visa hur jag definierar olika underlag.

Asfalt
Asfalt behöver nog ingen närmare förklaring. Det är det där grå, hårda som de flesta bilar kör på. Lättsprunget men kan vara påfrestande för knä och höfter just för att det är hårt.
Exempel på lopp: Tjejmilen, Maraton.

Terräng
 Att springa i motionsspår, på grusvägar och annat underlag som inte är asfalt i t ex en skog. Terräng "slingor" är ofta kuperade och varierande med både backar och svängar. Lite tuffare att springa då underlaget är mjukare ofta preppat med grövre träspån. Har det nyligen regnat eller har mycket sågspån kan underlaget göra att benmusklerna får jobba rejält. Annars är det skonsamt att springa på.
Exempel på lopp: Lidingöloppet

Trail
 Att springa trail är att välja att springa på de mindre stigarna i skogen. Det krävs en hel del koncentration och koordination att springa då stigen hela tiden skiftar med stenar, rötter, buskar, grenar, nedfallna träd etc. Traillöpning aktiverar hela kroppen då man måste anpassa sig till naturen och parera hela tiden. Tempot är aldrig konstant. Så länge du inte snubblar är traillöpning en fröjd för själen.
Exempel på lopp: Eco Trail, Kullamannen.

Obanad terräng /off trail
 Som trail fast inte på vägar och de små stigarna. Att springa obanat då kliver du helt enkelt ut "i spenaten" och springer där du vill oavsett om det råkar vara blåbärsbuskar, tät skog, kärr, klippor eller äng. Tänk orientering fast utan att leta efter kontroller. Man kan med fördel variera sin traillöpning med instick av obanad terräng.
Exempel på lopp: ??? Orientering
(Jag har ingen erfarenhet av lopp i merparten obanad terräng men det finns säkert.)

Löpband
 Den, i mitt tycke, i särklass tråkigaste löpformen. Praktisk då man slipper både vind och extrema temperaturer men mördande tråkigt då det är ofantligt enformigt. Man kan förvisso variera både hastighet och lutning på sin löpning, men de fyra väggarna är där de är. Med en skärm (tv, mobil, surfplatta) eller ljudbok kan man distrahera sig själv och ändå lyckas springa nån mil eller två. Utan skärm känns 30 sekunder som en halvtimme.
Exempel på lopp: Finns det något? Har använts vid rekordsättning i typ uthållighet. Virtuella backyards? 

18 april 2024

Köpenhamnsplaner

 Köpenhamn Marathon närmar sig. Jag ladda med en förkylning samt funderar på och plockar fram viktiga saker att inte glömma packa med.

 Packningen måste planeras noga då jag har för avsikt att bara ta med mig en s.k. gympapåse. I den ska rymmas löpararuff,  övernattningsattiraljer och ombyte inkl. handduk. 

 Jag planerar att på lördagen delta i ett parkrun, besöka expo samt ev. se lite av staden. På söndagen är loppet och efter det vill jag duscha på området för att sedan åka tillbaka till Sverige. Jag hoppas mina planer håller.

14 april 2024

KM inne 2024

KM inne TK Saab, minnesanteckningar:

13/4
H/D Singel
𝙺𝚟𝚊𝚛𝚝𝚜𝚏𝚒𝚗𝚊𝚕:

Emiliana. En match jag ska vinna. Alltid nya förutsättningar dock.  Emiliana tränar mycket mer än jag. Men jag vann komfortabelt. Slarvade bort fyra gem, två i varje set.

H/D Motionssingel
𝚂𝚎𝚖𝚒𝚏𝚒𝚗𝚊𝚕:
 
Mot Sven Ö. Förlorar första set för att jag slog ut mig. Försökte spela svårare än jag klarar, hade för bråttom helt enkelt.
Tappade till 0-2 underläge direlt i andra set. Blev störd av en junior, med vita byxor, på läktaren som gjorde dynamisk uppvärmning. Kunde sedan på något sätt ta mig samman och vända trots att jag i vissa gem låg under med 40-0.

14/4
Mycket trött från gårdagen. Tränar normalt EN timme. Igår spelade jag TRE timmar.

H/D Singel
𝚂𝚎𝚖𝚒𝚏𝚒𝚗𝚊𝚕:
 
Linn, en  trevlig, mycket duktig och  hårdslående 16-åring. I fredags tränade hon på banan bredvid med Cornelia Lister som coach.
 På förhand dömd att förlora men såg ändå fram emot att spela denna match. Hade ledningen i en del gem och lyckades knipa ett tröstgem i andra set. Linn var inte snäll på något sätt och gav bort gemet, jag vann det.

H/D Motionssingel
𝙵𝚒𝚗𝚊𝚕:

Magnus J. Sonen spelade samtidigt på banan bredvid, det var något som störde mig mycket så mitt fokus var lika mycket på hans bana. Det var inte bra för min match.
Kunde inte uppbåda kraft och energi att vända matchen. Blev 2:a i motionssingel iaf.

13 april 2024

AI-matchanalys

 KM (klubbmästerskap) på tennisklubben. 🎾Jag spelade mot Sven Ö (inte min far) som hade en intressant app på sin iphone. Med hjälp av AI analyserade den vår match. Riktigt häftigt och intressant att se hur man spelar. Tyvärr fick jag bara tillgång till lite av all den statistik som appen presenterade.

 Jag har aldrig utgett mig för att spela mycket vid nät. Appen visar också att jag är en baslinjespelare... åtminstone i denna match. Det går att ändra på. 😉 För appen visar också att alla volleys jag spelade (gul prick) satte jag i banan.



 Appen heter Swingvision och finns bara till iPhone. Detta är första gången jag önskar att jag hade en iPhone.... också.

 Det som inte framgår av de data jag fick av Sven är att jag låg under med 2-0 i andra set. Då hade jag även förlorat första med 6-3. Brant uppförsbacke med andra ord. Men tennis är en sådan sport att matchen inte är slut förrän sista bollen är slagen, det går  faktiskt att vända. Det var precis det jag gjorde. Efter detta underläge lyckades jag vända och vann andra set med 6-3. Det blev ett avgörande matchtiebreak (först till 10 poäng, vinna med två poäng). Jag gick segrande ur striden med 10-4.

Final imorgon. 


11 april 2024

Rituximab/ MabThera och vaccination

 För exakt, på dagen, tretton år sedan fick jag min MS- diagnos. Har man MS bör man ta  bromsmedicin, om man inte ha sekundärprogressiv för då hjälper tyvärr inte bromsmedicin. Jag får just nu ett "rävgift" som heter Rituximab, gick förut under benämningen MabThera, och ges intravenöst.


 Idag skulle jag fått min fjärde infusion. Men det blev inte så pga att det är en riktigt lurig immunsuprimerande (sätter ner immunförsvaret) medicin, SPECIELLT när man ska ta lite vaccinationer också.

 I höstas när jag fick min tredje dos frågade jag specifikt när, före och efter, man kunde vaccinera sig. (I mitt fall handlar det om det TBE-program jag håller på med.) Jag fick det lite luddiga svaret "några veckor före Rituximab, men aldrig direkt efteråt". Detta antecknade jag såklart, för att inte glömma.

 Nästa dos för TBE skulle jag tagit i höstas men fick då alltså skjuta på det till nu i vår.  Jag funderade på hur många veckor "några" var och tog beslutet att det nog var typ fyra veckor, dvs en månad. Jag vaccinerade mig således 14 mars, i tron att det var lagom i förväg. Det fick jag reda på idag var fel.

 Vi beslutade att skjuta ytterligare två veckor på bromsmedicineringen eftersom det tydligen skulle vara minst sex veckor  före. Jag frågade nu också när efter Rituximab jag kan vaccinera mig igen, eftersom jag måste ta en extrados pga Rithuximaben. Svaret blev åtta veckor efter, minst. Men jag är inte helt säker, la sjuksköterskan till, trots att hon konsulterade kollegor och ringde vaccinationscentrum.

 Så, om du behandlas med MabThera eller Rituximab:

 Vaccination minst SEX veckor FÖRE och/eller ÅTTA veckor EFTER infusion med MabThera/Rituximab. Det gäller nog alla sorts vaccinationer, gissar jag.

PS Hade jag ändå fått min behandling idag hade vaccinationen varit ogjord/förgäves. Eftersom jag betalat dyra pengar för vaccinationen så kändes det dumt. Det är därför vi bokade en ny tid för behandling med bromsmedicin.

7 april 2024

Konfirmandkunskap

  Under påsklovet var min dotter på konfirmationsresa. Hon kom hem glad och trallandes på en ramsa. Det visade sig vara namnet på Jesus 12 lärjungar. Så nu har hon lärt mig dem. Detta var vad hon lärde ut:

 Petrus, Andreas, Jacob, Johannes, Fillippos, Bartolomaios, Thomas, Matteus, Jacob (igen, de var visst två), Taddeus, Simon och Judas Iskariot.

 Det är ju sådant man kan googla upp när man behöver den informationen, som jag hittills i mitt 47-åriga liv inte behövt veta. Å andra sidan hör det till allmänbildningen att veta och är en typisk så kallad TP*-fråga.


*TP = Trivial Pursuit, ett gammalt sällskapsspel

4 april 2024

JvH - The Missing Piece

  Det har blivit till en tjusning att när jag köper ett begagnat pussel se om alla bitar finns och om inte, vilken saknas? 

 Detta köpte jag begagnat och namnet till trots så finns alla bitar.

 Men det var en bit som inte var som de andra. Kanske kan i kalla den "den saknade biten"?!


 I övrigt kände jag igen mig i den feta personen som frossar i tårtor. Den senaste tiden har det blivit för lite motion i förhållande till energiintag.

 Också igenkänning i damen i fönstret som tappar blomman. Jag är fumlig och välter ofta ut och går in i saker.

 Dessutom är jag lite intresserad av arkitektur. Moderna hus kan vara snygga och innovativa men många moderna byggnader nuförtiden är tråkiga "lådor". Jag tycker generellt att det byggdes bättre förr både ur ett hållbarhetsperspektiv och rent arkitektoniskt.


PS
 Jag kände spontant att detta är ett bra nybörjarpussel, alltså för de som just hittat Jan van Haasterens pusselkollektion. Även om takbitarna var lite kluriga så var det olika färger på husen vilket gjorde det enkelt att identifiera bitarna. 

1 april 2024

1:a april 2024

 Första april, som jag själv utnämt till kreativitetens högtidsdag nummer 1. Det spelar ingen roll att allt tänkts ut en annan dag, det är idag de blir offentliga.
 Jag är själv inte så bra på att komma på aprilskämt, så därför är det bra att andra hittar på lustigheter. Några hittepå jag sett på sociala medier, några har till och med taggat med #aprilskämt :



Bahnhof

Scouterna

Estrella

Kolmården

Pressbyrån

En facebook-grupp
Samma fast på svenska.

Ett forum för tennisfolk.

Pågen gifflar

Nån lantgård jag inte ens vet var det ligger.

Skånetrafiken













 Alla ovan har fladdrat förbi på facebook men den sista jag delar såg jag på ett konto jag följer på Instagram.


Bonus (men inte från iår):

Ikea i Australien skojar lite 2012.

29 mars 2024

BARA fem veckor kvar

 Idag när jag slösurfade på sociala medier påminde en annan löpare mig om Köpenhamn Marathon. Hon ställde en vänlig fråga om hur man skulle lägga upp långpassen såhär när det bara är fem veckor kvar till lopp. FEM VECKOR!!! Shit, jag har levt i förnekelse, är det bara fem veckor kvar. Jag som inte gjort några långpass än. Hur ska detta sluta?

 Det längsta jag sprungit den senaste tiden är 12 km och det var inte jättemycket löpning då det var trail. Jag måste verkligen ignorera familjen och ge mig ut på några längre rundor nu inom det närmaste. Det är kanske inte så viktigt att springa hela tiden, bara man är ute några timmar. Jag menar, det tar ju några timmar att ta sig igenom ett maraton. Ju sämre tränad, desto fler timmar. Jag tror att maraton blir en roligare upplevelse om kroppen är lite förberedd.

JvH - New York Marathon

 Detta pussel önskade jag mig långt före jag skulle springa New York (City) Marathon. Dessvärre var det ingen i min närhet som (upp)fattade detta. Det återfanns inte i någon födelsedagspresent eller julklapp. Jag tog nyligen saken i egna händer och beställde det.


 Detta var ett roligt pussel att lägga. Många separata områden att bygga på även om skyskraporna blev "terapiarbete". Det enda som irriterade mig var att New York (City) Marathon inte går över Brooklyn Bridge. Dessutom att när man springer av Ed Koch Queensboro Bridge (som säkert kan förväxlas med Brooklyn Bridge) så gör man en snurr ner runt och springer vänster under bron norrut. 🙂 Fick upp fina minnen från loppet när jag la pusslet.

26 mars 2024

Trasig present

 Det där batteriet/accet jag fick på Vasaloppmässan gick tyvärr inte att ladda. Först trodde jag det var fel på min sladd, det kan ju bli brott inuti liksom. Men så testade jag att ladda mitt gamla batteri och det funkade fint. Så det var något fel på det helt enkelt. :( Lite smolk i bägaren eftersom jag blev så glad att få detta batteri.

 

 Men jag kontaktade Petzl och beskrev situationen, att jag fått det och därför inte hade något kvitto. De bad mig skicka in batteriet till dem.

 Nu har de undersökt och felsökt batteriet och funnit att det var en liten sladd inuti som inte var på rätt plats. Sladden hade ingen kontakt och det var ingen sluten krets, så att säga. Nu har de lagat och postat batteriet så snart har jag det i min ägo igen.

 Kan verkligen rekommendera Petzl. Bra produkt, bra bemötande och trevlig  kommunikation.

25 mars 2024

Hemsk uppfinning


 Behöver jag säga att jag HATAR de där elektriska handtorkarna. Jag torkar hellre mina händer på byxorna (händerna är ju rena) än använder dem.
 

14 mars 2024

Av barn och dårar...

  När jag hämtade sonen och hans kompis häromdagen hade jag valt att streama en radiokanal istf att lyssna på en befintlig.

 Kanalen jag valt var en som enbart spelade 90-tals hits. Hits och annat från när jag växte upp, både bra och riktigt dåliga.

 På radion spelades Step by Step av NKOTB, ett band som jag vet att många tjejer avgudade, bl a en klasskompis jag umgicks med. Jag själv däremot tyckte de var riktigt dåliga. Nu lallade jag med i melodin och tänkte tillbaka på barndomen.

 Rätt var det var utbrister sonen:

- Vad är det här för dålig låt? De sjunger bara samma hela tiden. Stäng av!

 För en gångs skull hade vi smma åaikt han och jag. Av barn och dårar får man höra sanningen. 

6 mars 2024

Blött

 Helt ointresserad egentligen.

 Vasaloppet var i söndags, idag, onsdag, är mina pjäxor fortfarande väldigt blöta. Och då har de ändå stått och luftat dygnet runt sedan loppet (förutom när vi körde hem).

3 mars 2024

100:e Vasaloppet 2024 - race report

 Ett långsiktigt mål jag jobbat mot i min "skidkarriär" var att skida Vasaloppet 100 år samt 100:e Vasaloppet. Vasaloppet fyllde 100 år 2022 och nu var det som sagt dags för 100:e loppet.


 Tack vare Vasloppets lojalitetsprogram hade jag förtur att köpa startplats, så det var enkelt att anmäla sig. Kan redan nu avslöja att jag endast nådde Evertsberg iår.

En liten film som Vasaloppet lagt ut på sin sida inför loppet:

Boende
 Förra gången jag skidade Vasaloppet, 2022, hyrde jag in mig hos en privatperson i Mora. Det var riktigt trevligt och bra. Så redan i mitten av mars förra året kontaktade jag värdinnan och bokade in oss. (Oss i detta sammanhang är jag och mina föräldrar som supportrar.)

 Tiden gick och jag kontaktade henne igen 3 januari för att bekräfta bokningen och meddela hur många vi blev. (Det var länge lite oklart om dottern skulle följa med eller inte.) Allt var under kontroll.

 Kontaktar igen 30 januari för att meddela att vi blir en färre, dottern har hittat annat att göra (födelsedagsfest med övernattning). Dagen efter får jag lite panik eftersom jag får svaret att det blivit en dubbelbokning och vi får inte plats. Om jag bara hade läst färdigt hela meddelandet så hade jag sluppit alla jobbiga tankar på att göra en B-plan om var jag/vi skulle bo.

 Hade jag läst färdigt så hade jag fått reda på att värdinnan varit vänlig och redan  kontaktat sin granne som snällt hyr ut sitt hus åt oss.

 Det hela grundade sig i en miss av båda egentligen. Jag hade tydligen inte betalat handpenningen och då hittade inte värdinnan mig som bokad. Jag hade inte fått någon hint/påminnelse om att jag skulle betala i förväg. (Att jag gjorde det för två år sedan minns jag ju inte.) Jag är oerhört glad över att den första värdinnan var så hjälpsam att hitta alternativt boende. Och jag är tacksam att grannen tar emot oss (mig och föräldrar).
 
100:e Vasaloppet 

 Vädrets makter kan vi inte rå på. Dessutom hade det varit uselt i flera dagar med plusgrader och regn. Jag hoppades innerligt att jag skulle ha krafter nog att ta mig i mål. Ett normalår är det tufft, iår skulle det ÄNNU tuffare. Jag överhörde deltagarna på stafettvasan på målområdet, att det var mycket tungt och svåråkt.

 Och jo, det var überjävligt. Äventyret tog slut i Evertsberg men jag är inte nedslagen. Det var faktiskt ganska skönt med tanke på de urusla förhållanden som var. Jag var inställd på att det skulle bli tufft och en kamp mot repen. Jag gav allt och det räckte till Evertsberg.

Men vi tar det väl från början...

Mitt lopp fram till Evertsberg:
 
 Tidig morgon, som alltid vid långlopp. Väckarklockan ringde 03. (Buss avgår från Prostgatan kl 04-0445.) Var ovanligt pigg när klockan ringde. Iår hade jag somnat ganska i tid och faktiskt somnat, även om jag vaknade till några gånger när de andra gick och la sig. Iår behövde jag inte försöka somna till tonerna av Melodifestivalen.

 Åt frukost och gick mot bussarna strax före 04. De skulle börja gå 04. Kön var då inte jättelång, men vartefter växte den sig superlång. Vi frukosten hade jag funderat på att lämna en kvart senare än jag brukar, men gjorde till slut inte det. Blev bara en handfull minuter sen. Jag bestämde att gå som jag brukar och gick med andra ord i rätt tid.

 Trots att jag sovit sju timmar och var piggare än vanligt så somnade jag på bussen.

 Anlände Vasaloppsstarten runt halv sju. Det var supergeggigt och jag mitt klant gick i den värsta lerfloden. Försökte torka bort så mycket jag kunde med hjälp av snö.
Tog inget eget foto av eländet,
så jag lånar ett från svt.

 Så satte jag upp mina skidor i en stilig pyramid. Det var enklare denna gång än förra.

Vad skulle jag göra nu i regnet? Ja, för det regnade och var trist. Jo, jag sprang för att upprätthålla min runstreak. Som traditionen bjuder som uppvärmning. Siktade upp mot elitledet och lite till, så vände jag och sprang tillbaka. 1,63 km blev det.

 När jag stod i toakön pratade meteorologen ut över området. Hon meddelade att vädret var "stabilt". Hon upprepade ordet stabilt många gånger. Både temperatur, vind, regn och molnighet var stabilt. Det hon egentligen menade var nog konstant. Att det inte var så mycket förändringar att vänta under dagen.


 Precis före startskottet fick vi höra klassisk kulning. Sa till killen bredvid att de är oss, här längst bak, i "cattle class" hon ropar på. Det var mitt bidrag till årets skämt i spåret. (Det riktiga skämtet var vädret och snöslushen.)

 Jag tog årets bild i första backen i början av backen iår. 

 För att fördriva tiden i första backen, där det alltid står mer eller mindre still för oss i bakre leden, så pratar jag med folk omkring. Iår hittade jag två trevliga tjejer från Kimstad GoIf, tre tjejer från Uppsala varav en pluggade på Linköpings universitet, två åkare från Estland (de hade sitt lands flagga på nummerlappen) för att nämna några. Till de från Estland sa jag kort och gott: Welcome to Sweden! We like to stand in lines. 

 Sen fanns det en person som jag inte pratade med. Denne fanns bakom mig. Vederbörande kila notoriskt fast mina stavtrugor under sina skidor. Jag ska precis kliva uppåt med skidorna och ska ta med stavarna som då sitter fast. Det var superirriterande för jag trillade någon gång och nästantrillade massor, eftersom tyngdpunkten ändras. Det blev bättre när jag lyckades få en annan person bakom mig.

 Fattar inte varför det tar sån tid uppför första backen? Eller jo, jag vet ju varför, men upp till högsta punkten där man kan börja åka tog det, för mig, förra gången 1 timme och 10 minuter. Idag tog det 1 timme och 36 minuter. 
Kuriosa: 42 min efter startskottet kl 0800 hade vi nåt 1-kilometersskylten.😳
 

 Var i Smågan kl 1032.😮 Jag åkte rakt igenom med endats en sportdryck som förfriskning. Det är inte normalt att det tar 2,5 timme att komma dit. Reptiden är normalt kl 1030. Jag hade läst på sociala medier att de hade förlängt reptider pga att folk som skulle starta satt i bilkö till att starta. Arrangören hade uppenbara problem med parkering etc. Logistiken för oss som åkte buss från Mora fungerade dock bra.

 Jag brukar jag kunna åka in tid, men det gick inte alls med årets slushsnö. Trots att de förlängde reptiderna blev jag mer och mer försenad för varje kontroll. Staktagen gav dålig utdelning. Två steg fram och ett tillbaka. Tappade hela tiden tid. I nedförsbackarna fick man t ex ingen fart. Det var som om det satt små hullingar under skidorna. Man kände hur de stora blöta iskristallerna bromsade en. Den energi man satsade framåt vid diagnolåkning gick åt sidorna på grund av den slush vi kämpade i. Där det borde funnits ordentliga spår fanns ingenting. Det var för varmt. Man fick försöka åka i någon annans spår så gott det gick.
Föret hade passerat bäst före för länge
sedan. Ser ni några vettiga spår?

Risbergsbackens fint upp-plogade fåror
för oss som kommer från bakre leden.👎

 Motvind mellan Smågan och Mångsbodarna gjorde inte skidåkningen lättare. Till slut kom jag dock in i kontrollen i Mångsbodarna, fyra minuter efter ordinarie reptid. Jag hade tappat tid istf att åka in dito. Ödslade ingen extra tid i kontrollen mer än att fylla på vatten i min flaska.

Siktade på Risberg men allt eftersom trodde jag faktiskt att jag skulle få kliva av rekordtidigt, nämligen i Risberg. Men jag nådde dit... fjorton minuter efter ordinarie reptid. Förstår du nu vad jag menar med att jag tappade tid mellan kontrollerna?


 Jag tänkte mig att sörpla i mig lite blåbärssoppa men det visade sig inte bli så lätt. Muggarna var slut. Så där stod jag och funderade på hur jag skulle göra, om jag skulle offra en vätskeblåsa eller inte. Så fann jag en mugg på marken. Jag är inte så känslig när det kommer till exv tappt godis på golvet eller dricka ur en använd mugg. När jag vae färdig gav jag muggen till en kille som verkligen var i behov av vatten, sa han.

 Speakern i kontrollen var de tydlig med att informera om att det lagts på 30 min i samtliga kontroller. En klen tröst i det dåliga föret, men ändå en liten livlina. Snabbräknade att jag kanske skulle hinna till Evertsberg. Men det var innan jag visste vad som fanns på vägen.

 De hade satt upp en kontroll som den såg ut på 1920-talet. Det var ingen kontroll i den bemärkelsen att det bjöds på dryck etc. Att stanna var ju ett tvång. Detta var ju speciellt för 100-årsloppet. I samma stund jag stannade visste jag nästan med säkerhet att jag skulle sumpa att hinna till Evertsberg. Så tänkte jag ett steg vidare. Antingen blir jag avplockad där eller i Oxberg. Vad var skillnaden? En lite längre bussresa och lite mindre lidande i spåret, typ.


 Det var i 1920-talskontrollen jag plockade fram min mobil för andra gången för att fota och filma. När jag stod där och fotade så blev jag ändå erbjuden blåbärssoppa (eller kaffe). Jag tackade ja. Han varnade om att den var varm. Och som den var varm. Den var så het att jag brände mig på tungan. Och även fast den nog bara var för beskådan eller de själva, så fick jag även en bit moccaruta/ kärleksmums/ fifiruta. Det gjorde gott.



I förgrunden "ålderdomliga" 10 hk.
I bakgrunden moderna 180 hk.

 Kämpade på mot Evertsberg ändå, kanske skulle det gå? När reptiden +30 min slog hade jag ca 2,5 km kvar. Sen visade det sig att de lagt till ytterligare 15 min, men jag hann ändå inte. C'est la vie! Jag gjorde mitt bästa.

 Någonstans längs spåret såg jag en stor banderoll om att där någonstans hade minsann Gustav Eriksson Vasa övernattat i ett björnide. Då fanns till och med tid att övernatta före "målgång". 😆

 Lite roligt dock. När jag hemma sa att jag skulle åka Vasaloppet så sa flera, oberoende av varandra, till mig: "Jag tror att du kommer bli intervjuad.". Och vet ni? I Evertsberg så dök en reporter från Expressen på mig.😆 Jag har inte hittat intervjun, så den blev (nog) inte utvald för  publicering. Men iaf fall, jag blev intervjuad. 

 Före jag tog mig till bussen så norpade jag ett gäng bullar som färdkost. På bussen satt jag brevid en herre från Godegård. Hade bra samtal om både loppet och annat. Ingen av oss var särskilt ledsen över att tvingas ta bussen till Mora. För honom hade det tagit tre timmar till Smågan. Det smågodis jag har med för att äta som "belöning" i Oxberg åt jag istället på bussen.



 Jag var inte helt ensam om att bli motad av repdragning. Läste att det var omkring 2500 personer som inte fullföljde iår. En ganska stor siffra mot ett normalår då omkring 1000 personer bryter. 


Väl tillbaka i Mora insåg jag det dumma i att lämna in skidorna, åka och hämta överdragspåsen ungefär där vi är inkvarterade och sedan åka tillbaka med bussen för att hämta skidorna och sedan gå tillbaka igen. Vi hade ju, som sagt, inkvartering där borta vid överdragsutlämningen. Jag smög på bussen med skidorna, jag antar att man egentligen inte fick det då det stod många skidor längs staketet vid bussarna. Bussen var dock så smockfull och jag stod i trappan till bussdörren bak, så chaufförer såg inte skidorna. Det sparade mig massor med tid och kallhet.

 Trots att jag bara kom drygt halvvägs och inte nådde mål, så är jag nöjd. Jag var med i det 100:a loppet och det var ett äventyr i sig.

 Ur en positiv synvinkel så fick jag iaf valuta för priset av bussbiljetten.

 Jag får ta revansch ett annat år, men då lär det bli Öppet Spår. Vasaloppet är så upphausat, allt som det fokuseras på är eliten och kändisarna. Annars är det just ingen skillnad, förutom att man på Öppet Spår har mer tid att nå kontrollerna samt mål och att det är färre medåkare i spåret. 


 PS Ni kommer inte att se mig på nån yt-film från Risbergsbacken, eftersom jag inte trillade i den backen iår heller. (Ingen runt mig trillade heller.)


Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/efter-blotvader-och-sena-starter-2-500-personer-brot-vasaloppet