Inställt! Inställt!

31 december 2011

Nytt år klockan 17

Finns det någon annan kommun i Sverige som firar nyåret kl 17.00 den 31/12? "Linköping där idéer blir verklighet"...även de dåliga.

Tidigare år har de dessutom haft sitt fyrverkeri vid denna tid. Galet! Jag förstår till viss del hur de resonerar. De vill att så många kommuninvånare som möjligt ska kunna ta del av det kommunala firandet, gammal som ung. Dessutom vill de med det tidiga firandet förhindra "buset" på stan. Risken finns dock att kommuninvånarna eldar sitt egna medhavda fyrverkeri på platser som inte är lämpade för det, då det inte bjuds på ett kommunalt allmänt skådespel.

Jag tycker att de kunde haft firande både tidigt och sent, och anpassat dess innehåll efter förväntad målgrupp. De flesta firar, eller intenderar att fira, trots allt nyåret vid dygnsskiftet, 00.00. Och så vitt jag känner till så brukar antingen nyårsupén förberedas eller avnjutas vid 17-18-tiden.

Gott Nytt 2012 på er, oavsett vilket klockslag ni väljer att fira.

Årets lista...2011

Årets aldrig gjort förut: Fått en diagnos.
Årets nyårslöften: Slänga/skänka/sälja minst 365 saker under året.
Dödsfall 2010: -
Årets hälsa: Om man bortser från att jag fick reda på att jag har en kronisk sjukdom och dess biverkningar, bra.
Länder du besökt 2010: Danmark (genomresa), Tyskland (genomresa), Österrike, Spanien, Storbritannien.
Årets matupplevelse: Mina tårtor.
Årets lärdom: -
Årets framgång:
Samma svar som föregående år: "Jag är fortfarande inte framgångsrik, och lär inte bli det heller."
Årets äventyr:
-
Årets skada:
Nerverna.

Årets inköp:
En digital systemkamera.
Årets film:
Lejonkungen som äntligen kom ut på DVD igen.
Årets glädje:
Mina studieresultat.
Årets jul firades med:
Min man, dotter, mor, far, bror, brorsbarn, svägerska, svägerskas mor.
Årets TV-program:
En idiot på resa. Julkalendern var bra iår.
Årets önskan:
God hälsa.
Årets födelsedagar:
Alla jag känner har fyllt år, bra va!
Årets sämsta:
Sjukdomen.
Årets människa/or:
Min make och mina föräldrar som stöttar och hjälper. Min dotter för att hon finns och ger oss många goda skratt.
Årets blogg:
Linda Rs, som gett mig en ny hobby.

Årets krångel:
Blöjbyten på en osamarbetsvillig dotter.
Årets inte gjort:
Hållt mitt nyårslöfte. Inte ens i närheten av att ha hållt det heller.
Årets flopp: -
Vad spenderade du mest pengar på?
Mat, kurslitteratur.
Vilket datum kommer du alltid att minnas i år? Måndag 11 april och veckan precis innan det.
Vad gjorde du på din födelsedag 2010?
Åt överbliven tårta.

Finns det något som skulle gjort ditt år bättre?
Ingen sjukdom. Ett kvalificerat jobb. Förväntningar på 2011: Inga förväntningar. Man blir bara besviken om det inte blir som man tänkt. Bättre att hålla förväntningarna nere och bli glatt överraskad när det blir roligt och bra istället. Men jag följer min dotters utveckling med stolthet och spänning. Och jag hoppas att mina studier går precis lika bra som de gjort hittills.

26 december 2011

Dubbelt supinum

Titt som tätt hör jag på radio i tv och ute i samhället folk som säger till exempel:

fått sett
kunnat läst

Detta otyg kallas dubbelt supinum. Vad som är korrekt är egentligen supinum följt av ett infinitiv. När de säger "fått sett" menar de "fått se".
kunnat läst ->kunnat läsa
fått gjort -> fått göra

Det gör ont i öronen att höra detta fel. Hör inte folk hur konstigt det egentligen låter? Tydligen inte eftersom jag läst mig till att det är ett så vanligt fel, speciellt i tal, att det används till tre fjärdedelar av alla tänkbara fall.

I denna text av Maria Sundin, så tycker hon att man ska acceptera dubbelt supinum i tal. Men jag ryser av olust när jag hör det. Ni lär inte höra det så många gånger ur min mun i alla fall.

21 december 2011

Bara jag

Hela familjen låg i en mysig hög i soffan. Men vårt fina barn är av den klättriga sorten.

Barnet: -Får jag stå här på mamma?
Pappa: -Nä, det är inte snällt.
Mamma: -Aj! Det är någon som står på mig.
Barnet: -Det är bara jag.

Vi kunde inte annat än skratta för hon sa det sista så glatt och upplysande, som om vi inte visste.

19 december 2011

Brev till tomten

Hej Tomten!
Iår har jag varit riktigt stygg, jättejätte stygg har jag varit. Jag har inte ätit min spenat varje dag. Därför vill jag inte heller ha några julklappar. Jag har alldeles för mycket saker redan. Du kan istället få lite skräp av mig.
Ha det bra!
/L

16 december 2011

Helg

Nu snart åker jag. Efter en sjuk vecka ska det bli gött att komma bort. Det examinerande momentet i skolan är avklarat, för denna vecka. Ett nytt examinerande moment nästa torsdag dock. Och grupparbetet är på rätt spår även om jag hittills inte kunnat bidra som det var tänkt. Men jag har en fin arbetsgrupp och jag är säker på att jag hinner dra mitt strå till stacken jag också.

Men först en fin helg med min mor i ett julpyntat London.

15 december 2011

Dagens...

...vill ha: reda på resultatet på min uppsats.
...klädsel: Jeans, t-shirt och trasig tröja.
...smink: Inget
...frisyr: Nyklippt. (Kort och spretigt.)
...händelse: -.
...låt: (Inte fått nån låt på snurr i hjärnan idag. )
...planer: Växla till mig valuta.
...saknad: Inget.

...dummaste: att julklapparna vi beställt var trasiga i leveransen.
...sjuka: -
...roligaste: -
...köp: Pengar.
...godis: En salta katten och en viol, som en god mix i munnen.
...humör: Bra.
...ord: ...

11 december 2011

Tredje advent och inget har hänt

Söndag, tredje advent. Vi har tänt det tredje ljuset i adventsljusstaken vårt julpynt har kommit upp som det ska även om i en något reducerad version. Det räcker väl med elljusstakar och stjärnor som lyser vackert i fönstret? Ja, jo det gör det. Några små tomtar är uppställda också.

Jag har ägnat större delen av tredje advent till att läsa kurslitteratur och ändå har jag inte läst färdigt allt som ska läsas. Till tisdag ska en text om litteraturen om två A4-sidor vara inlämnad. Den ena boken som ingår i litteraturstudierna är ganska intressant att läsa, men jag hinner tyvärr inte läsa allt ty jag ägnade alldeles för mycket tid till den andra boken som var näst intill obegriplig. Hur jag ska kunna skriva en diskussion om en bok jag inte förstår innehållet i förblir en gåta. Men som jag, och Timbuktu, sagt innan, "det kommer ordna sig, det gör det alltid".

Det är helt enkelt så att det är något som måste göras vare sig jag vill eller inte. Skjuter man upp det blir det bara ännu jobbigare att ta tag i det senare. Så sista rycket denna vecka sen väntar rolig belöning till helgen, då åker jag på en weekendtrip till en av mina favoritstäder, London. Vem vet kanske hittar jag några bra julklappar där också. Hittills har jag bara köpt en enda julklapp och den i samköp med min mor till min dotter. Jag själv vill inte ha några julklappar just och blir inte ledsen om jag ingen får.

9 december 2011

J*vla företag

För ett inlägg sedan berättade jag om marknadsföring på webben via riktade annonser och prisjämförelsesiter. Idag ska jag berätta om ett lokalt företag jag inte har förtroende för och inte ökade förtroendet efter att jag tittade i min inkorg på mailen idag heller.

För några år sedan sökte jag jobb på en stämpelfabrik här i stan. Jag fick inte tjänsten. När de sedan ett år senare sökte ännu fler att anställa så sökte jag igen och inte heller då fick jag jobb. Det som gjorde mig upprörd sista gången jag sökte var kanske inte att jag inte fick tjänsten utan när jag fick svaret via mail, där de skrev: "Tack för ditt intresse men tyvärr är du ej aktuell till tjänsten." Illa formulerat, inget om varför eller vem som fick tjänsten, att det var många sökande eller något. Dessutom fick jag detta svar två veckor innan ansökningstiden gått ut! Då kände jag att de inte alls värderat min kompetens eller jämfört med andra sökande etc. De ville bara inte ha mig av någon anledning.

Det som gjorde att förtroendet sjönk ännu mer nu är att på grund av att jag sökte dessa tjänster så finns min mailadress tydligen kvar i deras register. De utnyttjar detta faktum och mailar direktreklam till min mail. Sen måste jag själv avregistrera mig från deras så kallade nyhetsbrev, som jag själv inte alls anmält mig till. Så förbannat *svärord* lågt och dåligt. Jag kommer aldrig att anlita Stämpelfabriken i Linköping på grund av alla dessa omständigheter* och jag hoppas att ingen annan gör det heller.

*Jag vet att de fått en anmälan till Jämo (numera Diskrimineringsombudsmannen, DO) långt tidigare också (hösten 2005 för att vara mer exakt). Då de i en platsannons uttryckligen sökte en kille till en tjänst, vilket är diskriminerande och strider mot jämställdhetslagen. Misstag eller inte, som VD för ett företag borde man veta om viktiga lagar innan man annonserar efter arbetskraft.

7 december 2011

Chockande bollsport

Vanligtvis brukar jag inte tycka om att titta på sådant där folk gör illa sig, typ Jackass eller hemvideor med idiotiska trick. Men detta lilla inslag från ett norskt tv-program fick mig att kikna av skratt. Inte av det faktum att det gjorde ont på deltagarna utan för att det såg så fruktansvärt roligt ut med de rörelse som blev av bestraffningen.

Se och skratta:

5 december 2011

Öppna ögonen för lurig marknadsföring

Det här med marknadsföring är ett stort kapitel för sig. Jag läste för en tid sedan i Råd &Rön om hur företag lägger ut riktade annonser. Inget konstigt i sig kan man tycka, de vill ju nå rätt målgrupp med sina produkter. Vad som jag inte visste var att de via prisjämförelsesiter lägger ut erbjudanden som ofta är mycket bättre än om konsumenten surfar direkt till den berörda sidan. Jag har själv testat detta den senaste månaden och jag kan säga att jag numer gärna använder mig av prisjämförelsesiter eller riktade annonser. Läs mer i Råd och Röns artikel Suddiga linspriser.

Jag, som många andra barnföräldrar i dessa jultider, är intresserad av att göra en årskalender för kommande år och ge bort till närmaste släktingar. När jag direktsurfar in på den sida vars företag vi anlitat tidigare år så är utgångspriset 126kr/kalender. På tok för dyrt eftersom de allt eftersom man gör produkten dessutom lägger på massa avgifter. När jag surfar in på sidan via en prisjämförelsesite som lovar ett fördelaktigt pris landar utgångspriset på överkomliga 64kr/kalender. Nära halva priset med andra ord. När jag sedan av en slump via ett stort socialt medium fick se en annons från precis samma företag om precis samma produkt så landar mitt utgångspris på 0kr/kalender. Så det gäller att öppna ögonen och inte vara främmande för att trycka på annonser ibland. Men jag lyfter också ett varnande finger för att inte klicka på vad som helst, det finns mycket lurendrejeri på nätet.

Och till de släktingar som kan tänkas läsa detta.

På grund av vi till en början inte ville acceptera det höga utgångspriset plus att det tog tid att hitta detta gratiserbjudande blir julklappen även iår lite försenad. Men den som väntar på något gott.

Förlåt att jag avslöjade julklappen, men det kan knappast komma som en överraskning egentligen.

1 december 2011

Mycket bra SVT

Först december och traditionsenligt bjuder SVT barn och vuxna på följetong i 24 delar. I år heter julkalendern Tjuvarnas jul. Jag vill efter ett avsnitt ännu inte uttala mig om årets version av julkalender men en sak vill jag beröma SVT för, även i år teckengestaltar de nämligen julkalendern, alltså inte bara tolkar utan gestaltar. (Första gången julkalendern teckengestaltades var 2010 när Hotell Gyllene Knorren sändes.)

Äntligen ges Sveriges döva och hörselskadade nästan samma möjlighet att följa julkalendern som vem som helst annars. Applåder och hurrarop! Julkalendern är faktiskt en av de produktioner för barn som SVT satsar mest pengar på. Så det vore, i jämlikhetens Sverige, orättvist om en del av befolkningen med gick miste om den.

Självklart har jag spanat i den teckentolkade versionen av första avsnittet och jag måste säga att det är riktigt bra, även om jag inte kan teckenspråk (dock är jag intresserad av TAKK, vilket ska förtydligas inte är samma sak som teckenspråk).

Nyfiken? Gå in på http://svt.se/tjuvarnasjul Tryck på den lilla bilden med händer uppe i högra hörnet, bredvid svenska flaggan, innan du sätter i gång klippet.