Tredje gången(året) gillt. :)

30 april 2011

Trevlig Valborg!

Glöm nu inte att pryda ditt huvud med din bortglömda(?) studentmössa, när du tittar på elden i afton. Och om du har en manskör som sjunger vårsånger i din stad idag, gå och lyssna på den.

29 april 2011

Sluta, så händer det.

Är det inte konstigt? Så går jag hela morgonen och väntar på ett telefonsamtal, som jag vet till 100% ska komma. Jag sitter och slösurfar, sneglar på TVn där gästerna till den kungliga vigseln i England anländer en efter en, vaktar telefonen men den förblir tyst.

Så tänker jag: -Nu skiter jag i det här och tar en dusch. Så att jag är färdig lagom till vigseln börjar.
När jag är halvvägs avklädd, ja ringer telefonen. Och visst var det det där samtalet jag väntade på. Varför blir det alltid så? Att när man bestämmer sig för att sluta vänta, så händer det man väntade på.

Nu var jag så förutseende att jag tog med mig telefonen till badrummet, så jag slapp rusa runt och panikleta efter den när den nu väl ringde. Beskedet i luren var kanske inte riktigt vad jag hade hoppats. Det fanns ingen tid för behandling idag, så jag måste stå ut med skiten över helgen också. Jag har nog aldrig gjort det innan, men nu ser jag fram emot att helgen går fort och det ska bli måndag.

28 april 2011

Testperson

Tester och jag är ingen bra kombination. Inte i den meningen att jag inte klarar av dem utan att jag blir så himla tävlingsinriktad och får prestationsångest. Jag vill prestera bra och jag vill ha alla rätt på de där testerna, men jag får det sällan och så kommer en fånig bortförklaring när jag känner att jag missar. Men psykologen sa att det gick bra iaf, på den språkliga förmågan och visuospatiala förmågan i allmänhet och verbal inlärning/minne samt visuellt minne i synnerhet. Det jag misslyckades lite mer på var koncentrationen (jag kanske har en släng av adhd ändå?) och den motoriska snabbheten. Men att jag fallerar motoriskt är ju inte så konstigt när en av mina händer känns som en cementklump och finliret är satt ur spel sedan fyra veckor tillbaka. Om ett år ska jag göra dessa tester igen. Det värsta är att då vill jag ju inte vara sämre än idag.

Men det finns bot mot min fumlighet och jag ska få den, äntligen! Efter ett samtal med min läkare i afton så tyckte även hon att jag haft besvären lite länge nu. Så hon skulle tala med en sjuksköterska på mottagningen imorgon, eftersom de hade gått för dagen idag nu när vi talades vid. Skönt att hon håller vad hon typ lovat. Har jag tur påbörjas behandlingen redan imorgon, med uppehåll för helgen, annars på måndag. Ska jag äntligen bli av med mina besvär? Jag hoppas det, att allt försvinner och inte lämnar några dumheter kvar.

Studentmössa

Hej alla med gulnande studentmössor! Ja, för de ska faktiskt gulna med åren. Har man fortfarande en kritvit mössa efter 10-15 år då är det fel. Jag vet att det inte finns så många tillfällen att använda studentmössan efter studentdagen. Men det finns i huvudsak två tillfällen per år då det är helt legitimt, i mitt tycke, att använda den.

Det första tillfället är Valborgsmässoafton. Många orter, framförallt universitetsstäder (Lund, Uppsala, Linköping m fl), har vårsång med mösspåtagning. Vid dessa tillställningar är det då meningen att även äldre människor ska ta på sin fina mössa, även om den gulnat och blivit smutsig. Det är alltså inte bara årets blivande studenter som ska ta på sig sin bländande vita mössa.

Det andra tillfället inträffar inte varje år. Det är främst yngre i 20-årsåldern och äldre med egna barn i 19-årsåldern som inbegrips. Detta tillfälle är när någon annan bekant tar studenten och man är bjuden på studentmottagningen. Här måste jag dock lägga in en brasklapp för att det blir ytterst fånigt om alla gäster har på sig sin mössa eller om fjolårsstudentens mössa är för vit. Det är ju den nybakade studenten som ska vara i fokus.

Jag kommer inte att ha min studentmössa på valborg, det brukar jag inte ha nuförtiden. Men ni kan ge er på att jag sätter på mig min teknologmössa vid 15-snåret på Borggården här i staden. Sen kommer jag med största sannolikhet även ha den vid valborgsmässoelden på kvällen.

Trevlig valborg och första maj!

27 april 2011

Fjärde veckan

Exakt nyss har jag tröttnat.

Exakt nu skulle jag vilja kunna:

Skriva normalt på tangentbordet. Äta normalt med både kniv och gaffel. Skriva läsligt samt skriva min egen namnteckning. Knäppa knappen i byxorna utan att behöva be om hjälp. Hyvla osten. Spela fotboll eller träna i största allmänhet. Klippa med en sax. Virka. Baka tårtor som ju är en nyfunnen hobby. Vika tvätt (det behövs även om det är dödligt tråkigt). Fotografera med min nya fina kamera. Klia mig. Med mera man brukar göra med sina händer. På fredag hoppas jag få bot mot detta dåliga. Håll tummarna att läkaren tycker det samma.

24 april 2011

Defying gravity

Something has changed within me
Something is not the same
I'm through with playing by the rules
Of someone else's game
Too late for second-guessing
Too late to go back to sleep
It's time to trust my instincts
Close my eyes: and leap!

It's time to try
Defying gravity
I think I'll try
Defying gravity
Kiss me goodbye
I am defying gravity
And you wont bring me down!

I'm through accepting limits
''cause someone says they're so
Some things I cannot change
But till I try, I'll never know!
Too long I've been afraid of
Losing love I guess I've lost

//utdrag ur Defying Gravity ur musikalen Wicked

Bara sista textraden som inte stämmer, det andra stämmer bra fast inte ur kärlekssynpunkt utan mer ur ett livsperspektiv.

Jag gillar den här sången när den sjungs av the Glee cast, dvs Christopher Colfer, som spelar Kurt Hummel och Lea Michele som spelar Rachel Berry i tv-serien Glee.

22 april 2011

Träd

Vår trädgård genomgår nu en hård tuktning. Ett stort träd har fått sätta livet till och är nu ett minne blott. Våra äppelträd genomgår en hårdare beskärning. Äppelträden har vi tagit hjälp utifrån med. Vi känner oss inte så kunniga på fruktträd och hur de ska beskäras. Päron-, plommon- och körsbärsträdet skulle visst beskäras på hösten, så då får de komma tillbaka och fullfölja sitt arbete.

20 april 2011

Vår

Det är så härligt med vår och värme. Vintern startade tidigt och höll i sig så länge att det är en lättnad att det nu är pollensäsong. Inte bara det faktum att man nu kan klä sig i lättare kläder, färre lager kläder och ljusare kläder. Det blir mer liv och rörelse i samhället när solen skiner och buskar och träd blir gröna igen. Folk köar till glasskiosken och det känns som alla helt plötsligt blivit mycket gladare och trevligare i och med att värmen och ljuset återvänt.

Välkommen härliga vår!

17 april 2011

Kalassäsong

Kalassäsongen är i full gång. Min dotters jämnåriga fyller år på löpande band. Det är minst en varannan vecka, känns det som i alla fall. Och är det inget småfolk som fyller år så är det någon släkting. Efter en mega-peak av jubilarer i slutet av juli, lugnar det ner sig efter dotterns födelsedag i början av augusti. Mer tårta till folket!

15 april 2011

Ens fel att två träter

Är det inte märkligt. Vi ska spela en cupmatch och vi är hemmalag. Det innebär att vi bjuder in motståndarna till match. Sagt och gjort. Sen visar det sig att motståndarna inte får ihop lag till det datum vi sagt. Vi försöker byta datum, men de som vi kan spela kan inte motståndarna och omvänt.

Pratar man med förbundet så verkar det vara vårt fel att det inte blir någon match. Är inte det märkligt? Det borde ju vara våra motståndare som borde skällas på, det var ju de som i första läget inte kunde spela på den tid vi bjudit in till. På motståndarnas hemsida så lägger de också fram det som att det är vårt fel, att det inte blir någon match på utsatt tid.

14 april 2011

Symmetri

Varför gör man inte skor till små barn symmetriska? De struntar ju i hur skon sitter, om högerskon sitter på vänster fot och vise versa. Så mycket enklare och konfliktundvikande det hade blivit för oss föräldrar som ändå har lite ordningssinne. (Eller helt enkelt är skadade över att det bör vara rätt?) Slippa bråka om vilken sko som ska sitta var.

Min hjärna signalerar iaf "Fel!" när skorna sitter på fel fot och knäppet/kardborren sitter på fel sida.

13 april 2011

Ge blod, rädda liv

Tv4 har en blodgivarkampanj denna vecka. De vill rekrytera fler nya blodgivare. Jag själv blev blodgivare strax efter att jag fyllt 18, den ålder från när man får börja vara givare. Jag ser det som självklart att kunna hjälpa andra om jag kan. Så är du frisk och i rätt ålder, bli blodgivare nu!

Det ironiska med att denna kampanj startat denna vecka är att jag personligen just denna vecka fått reda på att jag har en sjukdom som gör att jag inte får ge blod. Så jag har helt enkelt avanmält mig som givare denna vecka. Nåt som varken jag och förmodligen inte de vill. Jag kan/får inte hjälpa och de förlorare en givare. C'est la vie.

12 april 2011

Droger

10 droger man inte ska ta när man kör bil.

https://youtu.be/hpnoL17MYmI?si=U2IfQg-1gVvLBznv

Igår, idag, imorgon

Livet kan ändra sig när man minst anar det. Igår frisk, idag sjuk. Igår glad, idag ledsen. Igår rik, idag fattig. Morgondagen vet man ingenting om, men man kan heller inte gå omkring och oroa sig över den. Det som har skett har skett och i vissa fall kan man vara med och påverka, men inte alltid.

10 april 2011

US

V 14
US AM EKG SMS UL
AVD SMS TV SMS
LP TV SMS HEM
PVK MR VEP





<-- --="" akutmottagningen="" avdelning="" elektrokardiogram="" evoked="" hem="" lumbalpunktion="" magnetresonanstomografi="" message="" perifer="" potential="" ryggv="" sa="" short="" sms="" smsa="" system="" television="" tskeprov="" ttning="" tv="" u.a="" ultraljud="" universitetssjukhuset="" urinbl="" venkateter="" vers="" visual="">

6 april 2011

God lindring

Idag fick jag rekommendationen att dricka kaffe. Jag är ingen kaffedrickare av den enkla anledningen att jag inte tycker det är gott. Istället rekommenderade de mig att dricka Coca-Cola. Vad har kaffe och Coca-Cola då gemensamt?

Jo, de innehåller koffein. Kaffe innehåller 50-100 mg (milligram) koffein per kopp och Coca-Cola 35-50 mg koffein per 33 cl. Varför skulle jag ha koffein?

Jo, de (som rådde mig) sa att koffein lindrar huvudvärk. Jag som trodde att det endast var uppiggande samt abstinensframkallande. Så jag köpte mig en flaska cola och visst stämde det. Typisk ny, bra och användbar kunskap. Nu hade inte jag så väldigt kraftig huvudvärk men det lilla jag hade försvann. Jag tycker nog att detta var en godare variant av smärtlindring, dock inte så bra för figur och tänder.

2 april 2011

Högskoleprovet

Nu är det skrivet, högskoleprovet alltså. Har aldrig varit med om något annat prov som varit så stressande, och då har jag ändå skrivit en hel del prov och tentor. På ett block hann jag inte med de sista uppgifterna, på en annan stressade jag igenom för att verkligen hinna iaf läsa alla uppgifter. Till på köpet så missade jag två frågor helt på ett tredje block. Den delen som gick tveklöst bäst för mig var ORD-delen. Tack och lov att någon gick bra. På ORD plockade jag 45% av min totala poäng, enligt mina anteckningar. Då kan ni också räkna ut hur usel jag är på NOG, LÄS, ELF och DTK. Det var första gången jag skrev högskoleprovet och det var sista gången den gavs i denna tappning. Vet ungefär var i normeringstabell jag hamnar. Jag kikade nämligen på förra provets tabell, de brukar inte skilja sig så mycket från år till år. Vet dock inte om jag ska vara nöjd med mitt resultat eller inte.