Tredje gången(året) gillt. :)

17 december 2008

Kärt barn har många namn.

Igår lärde jag mig två nya norska ord.
1. Knask
2. Snop
Sen tidigare kunde jag ju ordet godteri. Alla orden betyder typ godis, men "knask" skulle jag översätta med det svenska ordet snask. Tänk vad man kan lära sig genom att läsa rubriker i tidningen. Fast jag fick ju lite hjälp av mina arbetskamrater också. ;)

16 december 2008

Jordskalvet i Skåne

Det var så konstigt. I natt vaknade jag till, vilket jag absolut inte brukar göra. Jag tittade på klockan och såg att den var runt 06. Min spontana tanke blev: "Sex!!? Jag ska ju inte upp förrän om två timmar. Somna om genast!" Annars är det inte ovanligt att jag vaknar fem till tio minuter innan väckarklockan ska ringa, vilket ju också är otroligt irriterande.

När jag sen på morgonen fick höra att det varit ett jordskalv i Skåne, cirka kl 0620, blev jag lite fundersam. Är jag möjligen synsk? Har jag i det undermedvetna känt att det varit något konstigt på gång och således vaknat som en varning? Men i det medvetna inte fattat varför. En annan faktor som spelar in är att jag är många många mil från skalvets epicentrum. Men att jag har nära släktingar som inte alls bor långt därifrån. Någon enstak mil bort bara. Vi ringde naturligtvis och kollade läget och pappan i familjen berättade att han hade vaknat och trodde att värmepanna exploderat...

Jag tycker att händelesen är mycket märklig i alla fall, även om jag själv inte tror att jag är det minsta synsk.

Klimatkalender

Minns ni den norska julkalendern "Nissene på loven"?

Nu har Espen Eckbo tagit fram sin figur Asbjørn igen och gjort en klimatkalender. Asbjørn var den figuren som i slutet av alla avsnitt tog bort en nejlika ur sin apelsin för att räkna ner dagarna till jul.

Ni hittar "Asbjørns klimakalender"www.asbjornsklimakalender.no

12 december 2008

svenska+norsk=svorska

Jag är just nu i Norge, hos mina föräldrar. Till skillnad från hemma så har jag jobb här. Men utöver det så gör jag inte många knop. Tittar på TV, surfar på internet, blir bortskämd med mammas mat och sånt.

Det är ganska trevligt här, förutom att jag saknar min man förfärligt mycket. Men jag skulle inte kunna flytta hit tror jag, det är för mörkt vintertid, trots den vita fina snön. Och på sommaren är det troligtvis för ljust. ;) Jag kan faktiskt stå ut med att det är lite kallt för så länge det är snö tänker man inte på kylan på samma sätt. Med andra ord: Ska det vara kallt måste det finnas snö, annars kan det lika gärna vara varmt.

Det är förfärligt vad snabbt man börjar slänga sig med norska ord när man är här och hör språket om dagarna. Men det blir någon slags "svorska". Jag slänger in de ord jag kan och hoppas de förstår mig när jag blandar lite som jag tycker. Men ibland blir jag lite ambivalent över vilket ord jag ska använda.

Ett bra exempel är när jag vill berätta att någonting är roligt*. Eftersom jag ju pratar mest svenska ska jag då säga roligt, eller ska jag välja det norska ordet gøy? Eller möjligen "artigt" eller "morsomt"? De hör ju att jag är svensk och vet således att vi säger roligt om något som är skoj, men samtidigt vill man ju göra sig maximalt förstådd samt visa att man snappat upp lite norska ord. Balansgången är svår.

*roligt på norska betyder ju lugnt

Lite andra lustiga norska ord:
nydelig = välsmakande (om måltid)
anledning = tillfälle, möjlighet
teppebankere = mattpiska
arbetsledig = arbetslös
prompe = prutta, släppa sig
artig = rolig
tull = dumhet, skoj
tulle = skoja, skämta
tallerk = tallrik
anbefale = rekommendera
måte =sätt, vis
rar = konstig, underlig

Här norröver säger de också (dialekt):
koffer (isf hvorfor) = varför
dokker (isf dere) = ni, er
ka? (isf hva?) = va?

Vad som mer är speciellt för norskan är att alla sche-ljud stavas med sj:
sjokolade, informasjon, seksjon, multiplikasjon osv

Och C verkar vara en ytterst sällsynt bokstav då man skriver:
sitron, sentrum, sirkus, sykkel, sirkel etc

7 december 2008

Glöggmys '08

Nu har vi haft vår årliga glöggbjudning (aka glöggmys). Harkel...detta var iaf andra året, så snart kan vi nog kalla den en tradition och årlig. Riktigt mysigt var det, med många vänner och skön stämning, mycket sötsaker och trevligt umgänge. Ny ansikten till årets glögg var våra grannar samt J&P. Riktigt festligt folk. (Sen var det två nya bebisar med också, Lova och Alva)

Det fanns bara två minus med tillställningen...
Det första var att jag helt glömde av julmusiken. Jag hade laddat CD-spelaren med juliga skivor, men det blev aldrig några sköna toner av bjällerklang eller white christmas. Nåja, alla är säkert redan trötta på julmusiken, så det kanske inte gjorde så mycket och mysigt hade vi ändå. ;)
Det andra var att mina vänner fortfarande lyser med sin frånvaro. Våra vänner är iof gemensamma nuförtiden, men det är ju ändå nån av oss som lärde känna dem först så att säga. I år kom det EN (med partner) som i grunden är mina vänner. Alla de övriga är i grunden min mans vänner. Fast jag är ändå glad för det är iaf en mer än förra året. :)

Bakplåtspapper for the win

Om man står och bakar, säg till exempel lussekatter, så här i juletid. Plötsligt när man står där och bakar för fullt upptäcker man att det inte finns fler än ett bakplåtspapper. Då kan jag tala om att det INTE funkar att ta smörgåspapper istället. Lussekatterna fastnar alldeles förfärligt i pappret och är mycket svåra att få loss.
Slutsats: Se till att ha bakplåtspapper hemma innan du sätter igång med bakning.

4 december 2008

Grattis till mig!

Idag skrev jag på övergångspapper i nya klubben. Så om sisådär en två tre veckor så tillhör jag Maik även "juridiskt".
Äntligen. Så skönt, nästan som en befrielse.

3 december 2008

Sluta omedelbart!

Jag är så oerhört trött på alla kedjebrev som skickas till mig. Vänner, snöbollar, saknade människor, sjuka människor med mera. Är också mycket trött på alla de falska virusvarningar som cirkulerar runt runt.

Om folk kunde tänka efter innan de skickade vidare sån skit. Ta sig en funderar om det överhuvudtaget är rimligt att någon skulle botas, eller vad som helst, bara för att man spammar sina vänner med ett fånigt mess/mail.

Nä, jag är inte den männikosorten som tror att jag blir lyckligare bara för att någon uppmanar mig, i ett mail med fula animationer, att skicka vidare mailet till 10 vänner inom 7 sekunder etc etc. Nä, jag tror inte heller att jag får världens all olycka om jag bryter kedjan.

Nä! Bättring världen! Gör något nyttigt istället. Använd internet, forumen och mailen på rätt sätt och sluta fylla min inbox med meningslös information.

26 november 2008

Julprepp...

Idag har jag julstökat. Inte i den bemärkelsen att man städar och gör julfint i huset. För det blev nog stökigare efter än före, både i hus och kök.
Lite av det jag gjort:

  • Satt upp julslingan på balkongen.
  • Hängde upp en stjärna i taket.
  • Hängde upp en stjärna i gästrummet.
  • Ställde fram tomtar i fönstret.
  • Preppade adventsljusstaken.
  • Gjorde minutkola i micron.
  • Sist men inte minst gjorde rullrån...
Rullrån är vansinnigt gott och otroligt kladdigt att tillaga. Tar tid gör det också. Men nu när det är gjort känns det bra. Nu är man välkommen till svärsläkten denna jul också. :) Första året jag kom med rullrn till jul, så blev alla till sig av förtjusning. De hade inte ätit såna sedan mormor levde. Vilket tydligen var åtskilliga år sedan. (Mitten av 80-talet trodde min man, vid förfrågan.)Så nu har jag fått min lott i familjen: att varje jul förse dem med rullrån. ;)
Det som är lite tragiskt bara är att vi är så många som ska mumsa i oss rullrånen. Det tog två timmarna att göra 36st rullrån, men i slutänden får man bara njuta av ynka fyra stycken. Mycket jobb för lite 'treat'. Men de andra blir glada iaf, och dessutom så gör de andra saker till jul så som mat etc.

En förutsättning för att kunna tillverka dessa rullrån är att man har ett speciellt rullrånsjärn. Till cirka 15 rullrån behöver man:

1 dl strösocker
2 dl vetemjöl, precis
2 dl vispgrädde
½ dl kallt vatten
(smör till järnet, OBS! Inte margarin)

Blanda de torra ingredienserna; socker och mjöl.
Häll i vattnet, blanda så gott det går.
Blanda i grädden.
Värm järnet på båda sidor.
Dra ner plattan till trean.
Pensla järnet och lägg i en klick av smeten. (Pressas smeten utanför järnet har du använt för mycket, minska till nästa rån. ;) )
När rånet fått fin gyllenbrun färg (det kan gå fort beroende på plattans temperatur) är det dags att forma rånet. Använd en rundstav eller annat runt objekt, någon centimeter i diameter. Jag använder pinnen i brödkaveln.
Lägg på galler för att svalna.

Svårare än så är det inte, men det tar längre tid än man tror. Det kan vara lite klurigt att hitta lagom temperatur på platten så att inte rånen blir för mörka eller för ljusa.
Man kan dessutom inte göra annat vid sidan av, när man gör rullrån. Några sekunder för länge och rånet blir bränt.

En anledning till att jag delger er mitt recept, är att de recept jag hittat på nätet alla innehöll smör och vissa tre gånger så mycket vatten, fast de hade å andra sidan ingen grädde. Jag har inte testat de recepten för jag tycker mitt funkar bra.
Lycka till vilket recept ni än använder! :)

23 november 2008

Blandade Nemi:sar

Minnet är bra men kort... och lite suddigt. ;)
Japp, det är ni som är gamla.
Nä usch, många saker vill man bara slippa.
Men vuxenlivet har sina fördelar också.

Visst blir man förvånad ibland.
Man känner sig slank, men så kommer verkligheten ikapp en.

19 november 2008

Frihetskänsla. :D


"Free like an eagle flying high above the clouds
Free and nothing's gonna tear me apart
Free like an eagle flying high above the clouds
Free 'cause the winds of pain forever left my heart
Free like an eagle

I'm flying high, I will revive
This is happening to me
I'm free again, I'm out again
I'm out of control"

//Free Like An Eagle - Talk of The Town

17 november 2008

Blossa '08

Nu har jag smakat Blossa Glögg anno 08, den smaksatt med blåbär. Den var till belåtenhet, faktiskt riktigt god. Jag kan ju inte påstå att jag kände smaken av några blåbär, men det fanns nog där. För att känna den smaken kanske man måste prova med vanlig glögg parallellt tror jag.

En annan sak jag undrar:
Hur många är de som egentligen har listat ut att de snygga cirklarna på flaskan faktiskt representerar årets årtal? Min man gjorde det inte. Och jag tror ärligt talat inte att det är så många som faktiskt tänkt på det. Jag såg det inte heller först nämligen, men så tittade jag på tidigare års flaskor och insåg att så var det. :) Snyggt hur som helst.

15 november 2008

Absolut rätt!

Jag gör rätt. Absolut helt rätt.
Men varför jag inte gjorde det tidigare kan man fråga sig?
Jo, anledningen är att jag är så naiv så jag tror att det ska bli bättre. Men min erfarenhet säger att det sällan blir det. Det blev det inte förra gången jag var i samma situation och det blev det inte denna gången. Så nu byter jag lag. Och jag känner redan efter ett par träningar att det är helt rätt gjort. Allt är redan 1000 gånger bättre. Allt som inte funkade och som jag störde mig på i förra laget, funkar här i det nya. Precis som det gör i ett normalt lag.

Maik ftw! Forza Maik!

30 oktober 2008

Snarre eller Snyting?

Förra året vid den här tiden hade jag köpt hem endel godis, utifall att det skulle komma några läskiga små barn och tigga. Hur många kom? Ingen, zero, noll! Så i år tänkte jag nog inte köpa nåt godis, mer än för eget bruk.
Men ikväll kom de första tiggarna. Det var ren tur att jag hade nåt hemma. Tidigare idag impulsköpte jag nämligen Delicatobollar på Ikea. Men jag tvekade innan jag plockade till mig dem. Ett bra impulsköp visade det sig. För den som kastar ägg på vårt hus får minsann se till att städa bort varenda litet näringsämne och proteinmolekyl från huset.

Happy Halloween!

13 oktober 2008

Finanskrisen

Fråga i tidningen:
Har du påverkats av den rådande finanskrisen?

(källa: http://tjuvtittat.se/)

Jag kan ju bara hålla med Mårten. Precis så är det med mina finanser också.

12 oktober 2008

100, Halleluja!

Detta är mitt hundrade inlägg på bloggen. :)
Det firar jag genom att, på lördagsnatten, bjuda på lite sång från fyra norska skönsjungande gossar. Grabben i rutig skjorta är Kurt Nilsen. Han vann norska idol 2003. Han har visst också vunnit "world idol", som jag inte riktigt visste ens existerade.

Eftersom den som la ut klippet på youtube inte bjöd på den "embeddade"-koden, så får ni klara er med länken.

http://www.youtube.com/watch?v=T2NEU6Xf7lM

3 oktober 2008

Resa söderut?!

En liten film om att resa utomlands. Varför gör vi det egentligen, när samma idyll finns hemma, så mycket närmare... för visst finns det likheter!?

Ta dig tid att se hela denna lilla norska film från Norsk Luftfartsmuseum (i Bodø), sju minuter lång. Du kommer förstå mer än du tror av norskan.


29 september 2008

Intensiv Lidingöloppshelg

Det var en intensiv men rolig helg, den som var. Det var ju dags för Lidingöloppet.

Åkte upp redan på fredagen för att hämta mina nummerlappar. Ja, ni läste rätt. Jag hade nämligen anmält mig till både 15-kilometersloppet på lördagen och Tjejloppet på söndagen (10km). Jag hade visst lite hybris när jag anmälde mig. Det var strax efter att jag sprungit Gbg-varvet...

Nåja, efter sportmässan åkte jag till mina vänner J&P, för det var hos dem jag skulle sova över. (Tack så jättemycket för er gästfrihet. Er soffa är underbart skön att sova på.) Men eftersom jag var försenad redan hemifrån upp till Sthlm så hann jag egentligen bara lämna mina saker, byta till snygga gå-ut-kläder. Jag var bjuden till brorsan med sambo. Så jag hastade iväg ganska snabbt.

Väl hos brorsan fick jag en drink samt en lägenhetsvisning. De bor mycket fint i in nya gemensamma lägenhet. Strax däreftter styrde vi våra steg till Teatergrillen för att äta en bit mat. För visst är det så man laddar bäst inför ett långlopp? Med god mat och dryck menar jag.

Och gisses vad maten smakade gott. Mmmm. Rensadel med mandelpotatis och karljohansvampsås. Åh, det vattnas i munnen på mig när jag tänker på maten. Till dessert valde jag varm chokladfondant med basilikaglass och jorgubbar. Oh my good, det var länge sedan jag åt en sån god dessert senast. Tack för maten!

För den som gillar namedropping kan jag nämna att Andreas Carlsson i årets idoljury 'dansade' in och minglade med några fula snubbar bakom vårt bord.

Kom i säng alldeles för sent, nämligen vid 0100.

Lördag 27/9
Upp tidigt och ta tunnelbanan till Ropsten. Starten för Lidingöloppets MK15, 15km gick redan 1040 för oss i andra startgruppen. Och jag var ganska taggad, trots att jag inte laddade på bästa sätt kvällen innan. Loppet gick ganska bra. Gick ut i ett lagom tempo för att orka med hela loppet. Men jag måste erkänna att vissa backar besegrade mig och jag tvingades gå. Det gjorde ont på baksidan av låret. Men nerför och slättförs så ökade jag istället takten. Kom in på en tid av 1 timme 29 minuter (+/- 30 sekunder). Nöjd att jag kom i mål under 1 och 30 även om jag siktade på en tid på 1 och 25.

Efter loppet minglade jag runt på målområdet med mina skavsår och träffade faktiskt några vänner. Brorsans vänner är mina vänner! :D Applåderade de första löparna i 30-kilometersklassen när de passerade Grönsta. Mustafa "Musse" Mohamed som senare vann, låg då på tredje plats.

När klockan sedan slagit "massagen-öppnar", så var det jag som var först på plats. Tjejen som tog hand om mig gjorde ett bra jobb. Hon visste hur man stretchade muskler. Tack vare henne så kunde jag springa dagen efter också. Och tack vare röda korset som plåstrade om mina skavsår både på lördagen och söndagen.

På kvällen lagade jag en tacogratäng som vi avnjöt till ett gott vin och sedan blev det bio.

Söndag 28/9
Sovmorgon. Skönt. Starten för Lidingö Tjejlopp, 10km, gick idag inte förrän vid 1330 för oss i första startgruppen. Men innan starten så besökte jag som tidigare nämnt sjukstugan. Ett bra beslut. Hon plåstrade om mina skavsår under fötterna så bra att det knappt besvärade mig alls under loppet.

Jag kände mig oförskämt fräsch i kroppen och jag höll ett bra tempo fram till strax innan 5km., då stod klockan på ungefär 25min. Men strax innan 5km så kommer Abborbacken. Ni som varit där vet att stigningen på den är både brant och lång. Där kroknade mina lår rejält och jag tvingades gå större delen. Jag försökte sedan ta igen lite av den förlorade tiden på flackapartier och nedförsbackar, för där gick det fortfarande hur bra som helst att springa på med hyfsat högt tempo.

Dessvärre fick jag gå i fler backar, så min sluttid blev 55 minuter (+/- 15 sekunder), fem minuter sämre än mina uppsatta mål. Nåja, med tanke på att jag sprang långt dagen innan så är jag ändå nöjd med tiden.

Lite stolt över att jag faktiskt klarade att springa två tuffa terränglopp dagarna på varandra, med för mig helt okej tider.

När jag duschat etc så skämde vi bort oss med Ben&Jerry glass, som vi brukar när jag hälsar på. Denna gång valde vi Caramel Chew Chew. Gott!
Sen sa jag tack för mig satte mig bakom ratten och körde hem. Oförskämt pigg. Brukar vara ganska trött efter långlopp, men inte denna gången. :) Betyder det att jag är vältränad?

Tack alla som gjort min helg i Stockholm till en av dem mest minnesvärda.

23 september 2008

Nu var det ett tag sedan jag la upp någon undersökning här på sidan. Men idag tog jag mig ork att göra en ny. Så rannsaka dig själv och svara på frågan!

19 september 2008

Årets bästa köp?

Idag kom min älskling hem från USA och med sig i bagaget hade han det ritbord, som jag beställt. Det är helt underbart att använda.
Nu slipper vi dessutom antingen en extra mussladd som trasslar och har sig eller att byta batterier stup i kvarten. Jag önskar nästan att alla hade en sådan här underbar tingest.

Ritbordet saluförs av Wacom och just min modell heter Intuos3. Efter mycket beslutsångest valde jag en mindre modell, 6"x 8" (eller A5 som är lättare att referare till). Även om jag gärna hade sett den större på mitt skrivbord, så tror jag faktiskt att denna är alldeles perfekt. Den större hade nog sett alldeles för vulgärt stor ut faktiskt. Jag är nöjd att jag tog mitt förnuft till fånga och valde den mindre.

Nu kära släkt och vänner har jag fått den julklapp jag önskade mest detta år.

12 september 2008

Gooott

Päronen i vår trädgård är de godaste päron jag någonsin ätit. Inte för att de växer på vår tomt och är gratis, utan för att de är krispiga, saftiga och söta. Kom förbi och smaka vet ja! De är som bäst nu.

Och så till något helt annat...

Om denna kille (från idol 08) någonsin kommer att ge ut en skiva, så är jag en av de första som kommer att köpa den. Vilken skön musik att ha som bakgrundsmusik när man har vänner på besök, eller allmänt pysslar med något.

9 september 2008

Feltryckt sedel

Jag har sprungit på en "feltryckt" sedel, eller ja, det har blivit fel med trycket. Det har liksom blivit en bläckplump. Att den inte är ditmålad ser man ju, annars skulle det inte var vitt runt om fläcken.
Undra om sedeln är värd mer än 20 kr?

1 september 2008

Tjejmilen 2008

Så var Tjejmilen avklarad för i år. Spektaklet började med en störtskur, men jag hann under ett träd för att ta skydd. Lagom till uppvärmningen upphörde skuren och solen tittade fram. Så jag blev inte så blöt.

Som alltid försökte jag få en startplats i första startgruppen, och det fick jag även iår. Det är inte lika trångt runt banan om man startar i första gruppen, dessutom finns druvsocker, bananer etc kvar vid vätskekontrollerna. (Vilket inte fanns under GBGvarvet då vi startade i näst sista gruppen.) Att man sedan blir omsprungen, det bryr jag mig inte om. Det finns alltid de framför en som man själv springer om och då känner man sig genast starkare.

Efter första kilometern stod min klocka på 4 min och 17 sekunder. Hujedamig, dags att slå av på tempot. Hade jag fortsatt så, hade jag fått en tid på typ 42 min, och det klara jag verkligen INTE av. Efter två kilometer var jag "nere" på 9 min och typ 40 sekunder. Det betyder att andra kilometern sprangs på drygt 5 min. Det var bättre men fortfarande alldeles för snabbt tempo för en tjockis som jag.

Vid fyra kilometer frös jag och ville gå, men jag intalade mig själv att minsann inte stanna förrän vid 5 km. Passande nog var det vätskekontroll vid 5 km. Så det blev en liten paus där. Jag hade ju ignorerat och bara sprungit förbi vattenhålet vid drygt 2 km.

Resterande delen av loppet blev en kamp mellan ben och hjärna. Jag orkade rent konditionsmässigt, jag var inte det minsta andfådd, men benen orkade inte riktigt. Strax efter sex kilometer gick jag visst lite igen, i en uppförsbacke. Har man en gång tillåtit sig att stanna blir det lätt att man gör det igen. :/ Sedan satta jag upp målet att springa till åttakilometerskylten innan jag fick vila (läs: gå) igen. Men hur det kom sig så missade jag den. Jag såg aldrig någon åttakilometersmarkering.

Men sen började jag känna igen mig rent geografiskt och visste att nu var det bara drygt en kilometer kvar. Då ökade jag nog farten lite faktiskt. Fick nog en liten adrenalinkick eller nåt.

Sista backen, (utanför Berwaldhallen, radiohuset och SVT) som var en plåga förra året. Tog jag mig igenom. Kanske inte på spänstiga, lätta och energiska steg, men jag sprang, tillskillnad från förra året.

Min tid i år blev hela 6 minuter bättre än 2007!!!
Fast jag är egentligen inte så förvånad. Förra året var jag meniskskadad och hade inte tränat nåt mellan april och juli. I år har jag tränat fotboll och styrketräning minst tre gånger i veckan. Lägg därtill några löptävlingar och en hel del fotbollsmatcher. Så nog har jag försökt att hålla mig i form. Tiden i år blev 53:17. :D

Nu blickar jag framåt och laddar för Lidingöloppet sista helgen i september.

30 augusti 2008

Panik!!!

I natt trodde jag att jag skulle kvävas.
Lite bakgrundsfakta: Jag har precis varit förkyld, men är nu så pass friska att jag inte behöver nässpray. Dock så är jag fortfarande lite snorig.

Och så inatt, jag somnade och allt var frid och fröjd. Men så vakande jag med ett ryck av att jag satte i halsen. Ni vet så som man kan göra när man försöker andas och svälja samtidigt, det blir som ett lock för andningsvägarna.
Hur som helst, jag satte mig upp i sängen och hade verkligen panik. Verkligen PANIK och dödsångest. Jag fick zero med luft och kunde inte andas!!!
Inte genom munnen och inte genom min för tillfället snorigensatta näsa. Nu vet jag hur astmatiker har det. Fy f-n.

Tack och lov hade jag min nässpray vid sängen, så efter några sekunders hostande och frustande så kunde jag få luft igen. Dessa sekunder, som kanske var 10 eller kanske ännu färre, kändes som flera minuter.

Jag vill inte dö med smärta och vill INTE dö genom kvävning. Vilken hemska känsla det var att inte få luft.

PS Har aldrig drabbats av panik förut och det var verkligen ingen rolig känsla.

27 augusti 2008

Jag blev så trött på den heta sommarn'
trött på att aldrig stå pall
trött på clownerna i TV
trött på inget, trött på allt.

//Över gränsen - L. Winnerbäck

23 augusti 2008

Namne!

Nu medan jag väntar på att "gubben" min ska ringa för att bli hämtad, så gjorde jag en ego-sökning på en känd sökmotor.

Oj, vad jag blev förvånad när jag hittade en person med exakt samma namn som jag! (Det enda som skiljer är h:et på slutet.) Ni som vet vem jag är och vad jag heter, vet att jag har ett ganska unikt namn, speciellt efternamet. Undrar hur vi är släkt? För det måste vi ju vara. Det finns ju ingen annan med vårt efternamn.

Med lite mer forskning visar det sig att denna kvinna är född i Wien, och som liten överlevde hon koncentrationslägret Theresienstadt tillsammans med sin syster och mor. Fadern hamnade på Auschwitz, och även han överlevde.

Måste forska mer i detta någon dag.

18 augusti 2008

18/8

Nu har jag visst inte bloggat på ett tag.
Aaa, det har ju varit semester vetja. Vi tog oss ända till Grekland. Gött som attans var det där. Och visst längtar man tillbaka nu när det bara regnar här hemma.

Gothia cup spelades i sommar och jag vet att IK Ö/L faktiskt vann en av klasserna. Det var i klassen Special Olympics. Grattis killar och tjejer! Skönt att det går bra för något av våra lag. Hittade ett youtube-klipp från semifinalen där Östria vann över Grunden BoIS röd. Se och njut av glädjen som uppstår när dramat är över:


17 juli 2008

Kontakt

I måndags var jag iväg på utflykt med två kompisar. Vår resa gick till GeKås! ;) Där handlar man alltid för mycket. Det konstiga är att när man packar upp allting så är det ändå inget onödigt. Eller jo, det finns det, allt godis bland annat. Men det mesta är förbrukningsgrejer så som schampo, tvål, kläder och sånt. Jag är nöjd med mina inköp och jag har redan använt plattången och moppen flera gånger.

Jag väntar med spänning på att få spela mitt inköpta spel också. Men då måste det komma någon hit så att vi kan bilda minst två lag á två spelare. Välkomna!

Vi hade hur trevligt som helst på resan, det är synd att vi träffas alldeles för sällan. Dessvärre är de inte de enda som blivit försummade. Jag är helt enkelt för dj**la dålig på att hålla kontakten.

Det borde ju inte vara så svårt att hitta på något på tu man hand, liksom.
Vad hände med de spontana vi-ser-en-film-kvällarna? Varför måste allt vara så planerat och inbokat långt iförväg?

Ge mig tips på hur man upprätthåller kontakten med vänner.

« Lakritztrollet is good for you. »

7 juli 2008

Fika i regnet?

Vart tog sommaren vägen?
Lagom till att vi äntligen köpt oss utemöbler till altanen, så behagar det att regna konstant. Buhu!

Sen får alla som vill komma förbi och provsitta dem, för vad ska vi med massa stolar till om ingen sitter i dem!?
Om ni förvarnar oss om besök så hinner vi fixa kaka till er också. :d

Bild på möblerna finns på min bilddagbok.

« Lakritztrollet - spice up your life. »

21 juni 2008

Midsommar -08

I år blev det inget speciellt firande, ingen "liten groda" dansades. Nä vi såg faktiskt inte till en enda midsommarstång. Dessvärre lyckades vi inte heller hitta några jordgubbar, vilket blev en besvikelse. Men det kommer fler dagar vi kan mumsa gubbar på. :)

Idag "hämnades" vi på vårt egna usla midsommarfirandet och åkte till Stubbegården. Sa jag att man blev mätt av glass från Smultronstället...jesus... det var ingenting mot vad man blev på Stubbegården. Ät så mycket kakor du orkar för en okej slant är deras koncept. Jag och min man blev sprängmätta. Vi kände oss uppsvällda och nästa lite illamående när vi lämnade stället, men gott var det! :d

Vi lär återvända, för det var trots allt både gott och en mysig miljö, utsikten var inte heller så dum faktiskt.

För att rentvå vårt dåliga samvete efter dagens svullande så stack vi ut i vår lokala motionsslinga. Jag satta personbästa tid på 2,5 km med 11 min och 49 sek!!! :D Så snabbt kommer jag nog aldrig mer att springa... fattar inte hur jag bar mig åt. Men det är roligt när det går bra, det får man en kick av.

« Lakritztrollet - Yabba Dabba Duh! »

2 juni 2008

Useless

Well it's about time
It's beginning to hurt
Time you made up your mind
Just what is it all worth

All my useless advice
All my hanging around
All your cutting down to size
All my bringing you down

Watch the clock on the wall
Feel the slowing of time
Hear a voice in the hall
Echoing in my mind

All your stupid ideals
You've got your head in the clouds
You should see how it feels
With your feet on the ground

Here I stand the accused
With your fist in my face
Feeling tired and bruised
With the bitterest taste

All my useless advice
All my hanging around
All your cutting down to size
All my bringing you down

All your stupid ideals
You've got your head in the clouds
You should see how it feels
With your feet on the ground

//Depeche Mode - Useless

1 juni 2008

Ego boost.

Spelade match i Norrköping. Blev bänkad...igen.
Efter 35min fick jag komma in, men sen fick jag spela resten av matchen. Kanske var det för att jag lyckades göra mål!? Ett riktigt snyggt mål dessutom, årets snyggaste enligt referatet. En individuell prestation där jag knycker bollen strax utanför mittcirkeln på offensiv planhalva. Går förbi hela mittfältet, drar mig utåt vänster, fintar bort högerbacken och dra på ett skott typ två meter utanför straffområdet. Målvakten var inte med på det hela och bara stod och tittade när bollen dalade över henne i bortre delen av målet. Värsta jublet utbröt från läktarplats, trots att vi då låg under med 3-1.
Jag spelade bra hela matchen, gjorde grymma pass och lyckades dessutom peta in ett mål till, snyggt framspelade av J. Efter matchen fick jag inte bara beröm av egna spelare och ledare utan av motståndarna samt domare. Skönt eftersom det gått lite knackigt under hela våren. Matchen slutade med förlust 4-2.

« Lakritztrollet is the best! »

29 maj 2008

Bajs Bajs Bajs

Denna vecka går till historien som universums sämsta.
Idel motgångar. Nu vill jag bara dö...

10 maj 2008

Bäst just nu!

Just nu älskar jag sommarvärme och vår blå hängmatta!

« Lakritztrolletrific. »

1 maj 2008

Valborg anno 2008

Åh, vad skönt det är med lediga dagar. Det är nu man ska hinna göra allt det ogjorda i och omkring huset. Men icke, nu är man lat och bara tar det lugnt. Surfar lite, pysslar lite, fikar lite och bara har det gött.

Gårdagen var en hektisk men trevlig dag.
Jobbade halvdag och flexade ut vid 1230. :D

1500 stod vi på Borggården meddelst teknologmössa och lyssnade på vårsånger. Efter det blev det en spontan-picknick i "Kungsträdgården".

Sen åkte vi hem, svidade om till MC-utstyrseln och begav oss till edn traditionsenliga MC-kortegen. Jag har nog aldrig sett så många motorcyklar på samma ställe förut. Vi var med all säkerhet över 1000 ekipage. Strax efter 19 började de första i ledet röra på sig. Det var kul att se att så många hade gått man ur huse för att titta på kortegen.

Vi kom tillbaka hem, bytte om ytterligare en gång, och hastade iväg till valborgsmässoelden. De hade faktiskt inte hunnit tända den ännu. Mycket trevligt att scouterna själva fick tända elden med varsin fackla. Kommer aldrig att glömma när vi var i Rydebäck. Där tog scoutledaren alla barnens facklor för att sedan gå och peta in varenda själv. Jag var arg hela kvällen för det. Men som sagt i denna by så får scouterna göra det själva. Det är bra. Det är ju ändå det som scouting handlar om, att klara av att vistas i naturen, göra upp eld med mera.

Elden brann med väldig fart, vi träffade en hel del vänner och sen blev det efter"fest" hos dem. Vi blev inviterade där och då. Så mycket till fest var det väl kanske inte, men det hade vi inte väntat oss heller, det hade vi nog heller inte orkat. Istället så spelades det Mario Cart för hela slanten. Helt ok, helt trevligt, helt i min stil.

Nu ska här njutas resten av långhelgen... och städas lite...

« I wouldn't leave the house without Lakritztrollet. »

24 april 2008

Historien verkar upprepa sig.

Jag visste att det skulle bli så här. Dum som jag var så hade jag positiva tankar och bestämde mig för att stanna. För varje vecka som går så inser jag att det nog var fel beslut. Jag skulle bytt när jag hade chansen. Nu är det halvt försent, men ändå möjligt.
Måste ta mig en funderare. Jag kommer säkert ångra mig djupt om jag fortsätter så här. Det gjorde jag ju förra gången. Har varit i en liknande situation tidigare, och jag är så puckad att jag går på samma linje som då. Och resultatet verkar bli detsamma nu som då. Att jag aldrig lär mig.
Ska ta mig en rejäl funderare på situation och lösning. Hatar när man själv ger 110% och sen bara får 40% tillbaka.

« Lakritztrollet, for the win! »

20 april 2008

Historisk lista

Hittade en lista som jag i min tristess fyllde i. Håll till godo.

För 15 år sedan (1993):
- Slutade jag nian - det var skönt då jag inte trivdes i klassen.
- Spelade jag enbart tennis och ingen fotboll.
- Gillade jag Michael Jacksons musik.

För 10 år sedan (1998):
- Kompletterade jag kurser på KomVux.
- Var fotboll det jag älskade mest. Kom tvåa med LSK i div 3, och vann div 5 med U-laget.
- Jag vann skytteligan.
- Sparkades mitt korsband av i sista seriematchen.
- U. och jag festade en del i Nrk.

För 5 år sedan (2003):
- Vann återigen div 5 med U-laget i LSK.
- Fick inte spela i A-laget (div 3) pga att tränaren inte gillade mig som person.
- Flyttade jag till Sundets pärla - Helsingborg.
- Kvaddade jag en bil. Ooops...

För 3 år sedan (2005):
- Spelade jag fotboll med Råå IF.
- Vi kvalade till div2, men föll på målsnöret. (eller om det var 2004?)
- Var på familjeresa till Turkiet, svärföräldrar, svägerskor och hela köret.
- Pluggade andra året på Malmö Högskola.

För 1 år sedan (2007):
- Firade vi ett år som äkta makar.
- Åkte till USA för tredje gången.
- Var jag längre norrut än Åre för första gången. (Umeå)

För 3 månader sedan (januari):
- Firade jag nyår i Trysil, Norge, med kära och nya vänner.
- Sökte jag jobb.
- Fick jag jobb.

Igår (19 april 2008):
- Hade vi seriepremiär och förlorade. Jag fick bara spela en halvlek. :'(
- Var det lagfest på kvällen.
- Var jag hes efter all SingStar-sjungande

Idag (20 april 2008):
- Har jag städat och tvättat.
- Köpt ett par byxor.
- Haft grannbarnen på besök.

I morgon (21 april 2008):
- Är det jobba igen.
- Träning på kvällen.

Om 1 år (april 2009):
- Pendlar jag fortfarande till Nrk.
- Har jag haft fast anställning i ett halft år.
- Är det vår igen! :)

Nu är jag nyfiken på hur din lista ser ut!

« Think different, think Lakritztrollet. »

Tisdagstema - Himmel

Himmel, jag har totalt glömt bort tisdagstemat. Missade förra veckans mat totalt, jag som alltid ska dokumentera vad jag äter på restaurang, (såvida jag har kameran med mig). Så bilder på schysst käk har jag gott om. Denna vecka är det himmel som är temat.
Denna syn möttes jag av när jag vaknade en dag. Jo, för det var mitt på dagen. Vi hade kört hela natten genom Tyskland. När vi inte orkade köra mer stannade vi för att sova en stund. Hade kameran nära till hands som man har på semestrar... och jag tyckte det var så vackert. Några stackars moln samt en flyktande strimma från ett flygplan, på en annars molnfri himmel. Det var inte så häftigt om man tittade på den direkt, men genom backspegeln. Wow!


« Lakritztrollet - simplified! »

12 april 2008

Budgeten övertrasserad

Idag var jag en sväng till huvudstaden över dagen. Vi skulle på "Personal Shopping". Nä, inte personal, som anställd utan personal, som personlig.

Okristligt tidigt, för att vara lördag, åkte vi iväg hemifrån. Klockan 10 var nämligen tiden vi skulle passa på Åhléns, för då var det dags för intervju. Vår personliga inhandlare frågade lite om vad man tyckte om och inte tyckte om i klädväg, vilka färger man gillade, var man handlar sina kläder idag, vad man jobbar med och framförallt vad man var ute efter för kläder. När vi hade blivit utfrågade så gick vi ut på staden och åt lunch. Alla utom jag ville äta sushi. Ok, sa jag, eftersom jag tog för givet att det skulle ha annan mat på sushistället. Det hade de, men inte just idag. :( Men vi löste det, jag gick ut en kort sväng för att leta annat krubb. Det slutade i en footlong sub från Subway, och den tog jag med och åt på sushihaket med de andra töserna.

Under tiden vi satt och åt och tittade i andra klädbutiker, så plockade den personliga-klädinhandlar-tjejen (för nån kille såg jag inte till) ihop kläder till provningen. Vid tvåtiden var det spännande värre. Vad hade hon hittat för kläder?
Och kläder hade hon minsann hittat, riktigt snygga dessutom. :D Det blev beslutsångest maximus. För att köpa alla kläder hon plockat fram har man ju inte råd med. Men det blev så jobbigt att välja att det slutade med att jag tog det mesta iaf. Hmmm. Men om man räknar efter och slår ut det på alla andra månader som jag inte handlar kläder, vilket är de flesta, så var det nog inte så dyrt iaf. Jag är som bekant inte så förtjust i att shoppa kläder.

Jag tror mig veta varför jag inte gillar att shoppa kläder... Det var nämligen grymt skönt att slippa springa runt i butiken mellan klädställningar, provhytter och annat folk. För när jag och ska handla kläder så ser jag inte skogen för alla träd, om man säger. Det är nog det som är problemet. Nu skötte nån annan det, bytte storlek och färg etc.

Jag och J. bokade faktiskt redan nu in nästa besök. Så i höst hoppas jag på en lika successfull shopping"runda", fast kanske inte lika dyr. ;) Denna tjänst kostar ingenting förutsatt att man handlar för minst 1000kr. Etttusenkronor är ganska lätt att komma upp i! Tänk efter själv. Vad kostar t ex ett par jeans?

« Once Lakritztrollet, always Lakritztrollet. »

2 april 2008

Tisdagstema - Lång

Jag har missat några tisdagsteman. Ni som läser min blogg vet att det beror på att jag börjat ett nytt jobb. Jag har helt enkelt inte orkat datorisera när jag kommit hem.

Men denna vecka bidrar jag med en bild på temat "lång".


Utvecklade temat lite och så fick det bli en bild på TomTom som för ett tag sedan visade oss vägen lååångt bort. (Lång... långt...nästan samma. ;))
Se själva:
1548km eller 15 timmar och 47 min tills vi når målet. Det är en lång resa.

Ni som inte var med på resan och ni som inte vet var jag bor, får gärna gissa var GPSen visar att vi befinner oss. Vilken trafikplats är det egentligen? :) (Har redigerat bort sådan info med flit.) E4:an duger inte som svar.

Hej så lång!


« Lakritztrollet - your game. »

27 mars 2008

Mandelkubb

Nu har jag inte bloggat på länge, det beror på att jag är så sjukt trött om kvällarna. Jag är inte van att gå upp 0530 helt enkelt.
De första dagarna på nya jobbet har varit ganska jobbiga. Det är många nya rutiner och sånt som ska läras in. Jag har ju läst en hel del om mina arbetsuppgifter teoretiskt, men hur fasiken gör man det praktiskt? Det har jag ju ingen aning om. Men det är det jag håller på att lära mig. :)
Sen att det var över två år sedan jag satt vid en MacIntosh senast, snabbar inte på arbetet precis. Måste lära in alla knep å trix igen, liksom. Men det får ta den tid det tar.
Den mesta tiden går åt att hitta filer, lägga filer på rätt plats och att spara i rätt format. Idag smög jag igång så smått med lite lätta korrigeringar. Skickade till och med iväg det för korrketur, så nu väntar vi på ok. Sen återstår allt arbete fram till att filmerna/klicheérna ska postas till kunden.
Om någon månad eller så (?) kommer resultatet ut i handeln.

(Ni får väl spana lite extra på EAN-koden och se hur snyggt den är flyttad. (Från platsen under logotypen är den flyttade ut mer åt höger sida.) Hur fin den vita bottenplattan under den är... och så. :) )

« Life's beautiful with Lakritztrollet. »

17 mars 2008

Vårsnö

Idag har det kommit sjukt mycket snö.
Jag som trodde att våren skulle komma nu. Naturen tycker iaf det då buskarna på tomten precis slagit ut. Vad kommer hända med den nu?
Men enligt väderprognosen jag har hört, så kommer det vara vårigt aprilväder redan imorgon. Hoppas de inte har fel. Jag ser det töar... ;)

13 mars 2008

Triss i arbeten

Jag har inte tänkt på det innan, men nu har jag tre jobb, kan man säga. Ett som jag jobbar på och håller på att avsluta. Ett som jag snart ska börja. Och ett som jag fått men inte hunnit jobba på.
Det sista var ett jobb vid arbetstoppar och behov, men jag har tydligen inte behövts de första tre månaderna. Måste ringa imorgon och säga att jag inte är tillgänglig längre. Vilket dilemma. ;)
Jag föredrar det andra, det jag snart ska börja. Men jag kommer sakna en del folk på den nuvarande arbetsplatsen. :(
Men vi får umgås på fritiden istället. :)

« Think different, think Lakritztrollet. »

10 mars 2008

The chosen one!

För två veckor sedan var jag ju på intervju och senast i torsdags på den andra dito. I fredags eftermiddag ringde de och sa att de ville anställa mig. Så hela helgen har gått i glädjerusets tecken. Jag har fått jobb!!! Kan knappt tro att det är sant själv, men det ska bli så skoj att börja jobba där. Lite nervös är jag såklart, nya arbetskamrater, nya rutiner och arbetsuppgifter. Men jag känner på mig att allt kommer att gå bra.
De verkar ha varit överrens om mig, för rekryteringsprocessen tog endast två veckor, och det var bara en dag mellan intervju nummer två och positivt besked. Det var ca 20 sökande till tjänsten och åtta kom till intervju. Jag känner mig verkligen utvald. :)

Tack till alla som höll tummarna för min skull, det gav utdelning.

Igår blev även överraskningen färdig. Nu är det endast föremålet självt, som ska få den, som ska komma hem.

« The best Lakritztrollet in the world. »

7 mars 2008

Vår idag.

Idag bestämde jag mig för att det var vår. Så jag firade med en glass på lunchen. :d
Lakritspuck är åter i sortimentet. Jiipii! Men jag blev lite besviken på att det var så lite lakrits i den, inte alls som på bilden. :( Men den var god. Andra glassar som åter är i sortimentet är Ananas Splitt och Calippo Ananas/Lime. (Jag tyckte dock att Pop-up, som den hette första gången den kom, var ett bättre namn än Calippo.)

Ikväll blir det middag med en arbetskamrat, sen blir det jobba med överraskningen. Jag har exakt en vecka på mig innan den måste vara färdig. Ska bli skoj att se om min bättre hälft tycker om den, eller om han totalt dissar den. Om en vecka får jag veta. :)

« Lakritztrollet brings out the best. »

5 mars 2008

Tisdagstema - Fritid

Mitt inlägg om tisdagstemat fritid försvann mystiskt. Men jag ägnar min fritid åt fotboll iaf. :)


« Stay cool with Lakritztrollet. »

3 mars 2008

Lakritztrollet förtydligar

Hej alla trogna(?) bloggläsare av denna blogg.
Jag vill bara berätta att när jag skapade denna blogg gjorde jag ett medvetet val med avseende på nick/adress. Jag valde nämligen ett nick som jag aldrig använt innan och som jag vet andra använder sig av. Jag ansåg, och anser fortfarande, att det är lite korkat att ha samma nick över hela internet. (communities, forum, blogg etc)

Med andra ord vill jag bara förtydliga att, om det skrivs saker i forum etc med signaturen Lakritztrollet, så behöver det inte vara jag och mina åsikter. Det finns många i landet som använder sig av samma nick. Bara så att ni vet. :)

« Who is Lakritztrollet? »

1 mars 2008

Felodimestivalen - Karlskrona

Melodifestival från min födelsestad. Jag diggade Luuks intågande skarpt. Den var helt rätt när spektaklet går av stapeln i Karlskrona. :D
Brukar inte följa detta segdragna evenemang, men eftersom jag är ensam och inte har något bättre för mig så får det stå på. Kommentarerna skrev jag vartefter jag hörde låtarna. Så jag hade något att göra, bara sitta och titta/lyssna klara jag aldrig.

Kursiv text = min gissning.
Understruken = resultatet.
Kursiv understruken = rätt gissat av mig.

Niklas Strömstedt - För Många Ord Om Kärlek
Ingen låt som utmärker sig, ganska tråkig faktiskt. Saknas något i arrangemanget liksom. Kommer ingenstans i ESC. Går inte vidare till nåt.
Calaisa - If I Could
Trevligt sound i en "halvballad". Kan bli en radiohit på lugnafavoriter. En låt som passar bra som bakgrundsmusik på den stillsamma festen hemma. Tråkig presentation. Men en låt jag gillar. Andra chansen.
Daniel Mitsogiannis - Pame
En Martin Rolinski (BWO) look-a-like, fast som inte sjunger lika bra. Traditionell schlagerdänga à la Paparizou. Går inte vidare pga sånginsatsen.
Linda Bengtzing - Hur Svårt Kan Det Va
Fart och fläkt från första ton. En truddilutt vi kommer att gå och sjunga på. Hon eller Perelli går vidare. Dessvärre vinner Perelli den fajten. Globen

Måste ta reda på hur många som går vidare hit och dit, så jag inte sätter alla till andra chansen eller nåt. ;) Det måste vara två som går till final i Globen och två till andra chansen...väll?

Nordman - I Lågornas Sken
Klassiskt Nordman-sound i inledningen av låten. Blir mer schlageraktig i den trallvänliga refrängen. Lever inte upp till alla skriverier i pressen. Andra chansen
Sibel - Thats Is Where I'll Go
Ehum, presentationen av Sibell gav mig ett Filippa Bark intryck. Ballad i Celin Dion-anda. Trist presentation, men hur kan man presenterar en ballad bättre? Ok, men inte mer. Men går den vidare? Bara om hon har många fans från Idol, tror jag. Globen. Andra Chansen
Fronda - Ingen Mår Så Bra Som Jag
Annorlunda låt, ingen schlager direkt. Man blir glad av tonerna. Kan överraska och gå till Globen direkt, precis som Frida förra veckan.
Charlotte Perelli - Hero
En av favoriterna enligt pressen. Klassisk Perelli-låt. Proffsig framförande och trallvänlig sång. Vid detta laget har jag glömt största konkurrenten Bengtzings bidrag. En av Bengtzing/Perelli går vidare, inte båda. Tror Perelli drar det längsta strået. Globen.

Jag har säkert fel i allt, men vem bryr sig egentligen?
Vad tyckte du om låtarna?

PS
Luuks dans var grym, inte visste jag att han hade såna talanger. Björn Gustafsson är verkligen en skådespelartalang. Tummen upp för honom.

« Everything is simple with Lakritztrollet. »

29 februari 2008

Ensam invalidos på äventyr

Vad har hänt denna veckan, eller ska jag säga denna torsdag? För en gång skull så tyckte jag att veckan gick fort, men det kan bero på torsdagens utflykt.

Jag har som vanligt tränat fotboll, men det har inte blivit till 100%, tyvärr. Jag krashade sista skiddagen i alperna förra veckan, med följden att jag praktiskt taget mosade mina högra armsmuskler (delta? ) och min vänstra tumme. Det var en hård landning. Har fortfarande besvär efter en vecka. Tummen går fortfarande inte att böja ordentligt och jag kan inte höja armen mer än 90° utåt utan att det gör ont, framåt går det mer än 90° utan smärta numera. Vete f-n vad som hänt. Jag kanske borde kolla upp det hos nån läkare. Det positiva är iaf att blåmärkena på tummen nu är borta. Nu syns det inte utåt att jag blivit misshandlad av mig själv.

Igår, torsdag, var jag på jobbintervju. Det kändes otroligt bra. Jag skulle förmodligen trivas utmärkt bra på den arbetsplatsen. Intressanta arbetsuppgifter och trevliga arbetskamrater samt fräscha lokaler. Kände mig väl till mods när jag lämnade företaget.
På vägen hem i bilen snurrade dock tankarna tillbaka till intervjun och jag blev osäker på mig själv. Vad hade jag sagt egentligen? Fick jag fram det jag ville ha sagt och svarade jag tillräckligt på frågorna? Var det verkligen inget mer jag ville fråga?

Nu får jag leva i ovisshet en litet tag tills de hör av sig och berättar om de är intresserade av att gå vidare med mig. Håll alla era tummar, kompisarnas tummar, ja alla ni passerar. Jag vill verkligen, VERKLIGEN ha jobbet. Hoppas hoppas hoppas...

Min andra hälft har övergett mig. :( Nä, det är inte så illa som det låter. Han är på tjänsteresa. Så nu lever man som gräsänka...i två och en halv vecka! Sjukt lång tid att vara borta. Men vi överlever nog båda två skulle jag tro. När han kommer hem har jag förhoppningsvis en stor överraskning åt honom. Kan tyvärr inte säga vad det är. Det finns risk att han läsar denna blogg och då blir det ju ingen överrraskning juh. Jag tror inte han i sin vildaste fantasi kan gissa vad det är iaf.

Jag har också besökt Arbetets museum och tittade på utställningen Sverige och Förintelsen. Den var intressant men också läskig. Jag mådde faktiskt dåligt av vissa delar av utställningen, såg därför inte hela. En annan nackdel var också att det var många långa texter.
Jag har lärt mig att utställningstext inte bör var längre än 100 ord/skylt. Mer orkar inte besökaren läsa innan den vill vidare. Det hade dessa utställningsmakare inte fått lära sig.

Gick vidare till en klart roligare utställning som heter Industriland - när Sverige blev modernt. Mycket intressant den också, och inte alls läskig, men jag hann inte se allt, tyvärr, så jag bara måste återvända. Jag kan inte sammanfatta vad den handlar om, ni får helt enkelt läsa om utställningen på museets hemsida. Men jag har tid på mig att återvända, utställningen varar ända till april 2012...

Sen hade det nog inte hänt nåt mer värt att nämna.

« You wouldn't want to miss Lakritztrollet. »

26 februari 2008

Tisdagstema - Last


Jag är sjukligt förtjust i godis. Godis är för mig som nikotin är för andra; otroligt beroendeframkallande och svårt att sluta med. Men på senare år har jag faktiskt lyckats att begränsa min konsumtion rejält. Det är jag nöjd med. Jag mår bättre av att inte äta så mycket, men jag kan inte sluta helt. Å andra sidan varför ska jag sluta helt? Man lever bara en gång, jag mår bra, så varför inte leva ett behagligt liv?
Vad är din last?

7 februari 2008

Vem får nummer 9?

Igår innan träningen så fick vi, förutom prova ut storlek på våra träningskläder, önska vilket nummer vi ville ha. Jag har ju de senaste 4 åren spelat med det jättefina nr 18. Nu förhåller det sig emellertid så att den som köpte in matchtröjor till detta lag tyckte att damer/kvinnor/flickor/töser är små till storleken. Detta resulterade i att tröja 1-9 är storlek XL (= 8st för utespelare) och nr 10-30 är storlek M (=20 ! st). Hur tänkte man då? Ingen storlek L och hur många tröjor som helst som är ganska små. Ska väl sägas att det är dammodell som är figursydda (läs: slimmade).

Jag kommer nätt och jämt i XL. Skulle helst vilja ha en storlek större om jag fick välja. Nåja, mitt val av nummer blir ju då begränsat till nr 2-9. Jag höftade till och önskade nr 9...hälften av 18. ;) Men det var visst ett populärt nummer. Vi är iaf en tre fyra som önskade det. När jag letar lite på nätet inser jag att det nog är något magiskt över det numret.

"Vem får nummer 9 - den klassiska ledar - och skyttekungströjan?

En historielektion i ämnet: Tröjnummer började användas i England på 1930-talet. Arsenals tränare Herbert Chapman var först och gjorde det för att kunna ändra spelarnas positioner under en match. Spelarna kunde med numrens hjälp se vilken medspelare som fanns i närheten. Numren antydde nämligen vilken position spelaren hade på plan. Så här var de fördelade: 1 målvakt 2 högerback 3 vänsterback 4 högerhalv 5 centerhalv 6 vänsterhalv 7 högerytter 8 högerinner 9 centerforward 10 vänsterinner 11 vänsterytter."

Källa: http://blogg.hd.se/sillyseason/2008/01/18/trojnumren-utdelade-men-vem-fick-nr-17/

Jag är inte helt hundra på vad en "-halv" är. Men jag skulle gissa att en sådan uppställning måste se ut något sånt här:
Nummer 9 passar mig utmärkt med denna uppställning, då jag ju helst spelar anfallare eller offensiv mittfältare. Men vi spelar troligen 4-4-2.
Hur som helst så spelar numret inte så stor roll egentligen. Men det hade ju varit praktiskt att ha samma nummer som innan, då det ju också står på alla mina tidigare träningskläder.

6 februari 2008

Tuff träning

Hej å hallå.
Så är man precis hemkommen efter ytterligare ett svettigt träningspass. Idag var det skadeförebyggande/styrka som gällde. Det känns så skönt i kroppen efteråt. När man pressat musklerna till max. När kroppen är sådär urpumpad och man inte orkar göra nånting.

Imorgon blir det ett tufft box/bosu pass, perfekt för att dra ur träningsvärken från idag. Jag är nämligen sådan att jag botar träningsvärk med träning. Det brukar funka. Fast ibland får man bara mer ont. ;)

Jag har en tuff uppbyggnadsperiod nu, träning alla dagar utom söndagar (och ibland fredagar).

Måndag: Teknikträning med laget.
Tisdag: Gym på egen hand. (Jobbar främst med lårmusklerna i höger ben, men även annat.)
Onsdag: Styrka/Skadeförebyggande.
Torsdag: Box/Bosu med laget.
Fredag: En timmes innebandy med jobbet och lite gymträning efteråt. Alt. vila.
Lördag: Fotbollsträning tempospel/spelövningar.
Söndag: Välförtjänt vila. Promenad vid vacker väderlek.

4 februari 2008

Rugby

Var ute och åt med jobbarkompisar. Samtalsämnet idrott i skolan kom upp. (Jag minns inte hur.) Fick läskiga minnen...
Ibland skulle vi spela rugby, killar och tjejer uppdelade. Jag gillade inte dem lektionerna. För vare sig jag hade bollen eller inte så pucklade alla på mig. Jag hatade rugby!

Mer dagsljus åt folket!

Snart kommer det vara ljust när man åker hem från jobbet.
Solen gick upp kl 0800 idag och går ner 1624. Härligt är ordet.

2 februari 2008

Vinterland

Idag kom visst vintern till bygden. Snöstorm och grejer nästan hela dagen. Det var inte lockande att ge sig ut att träna. Men jag spelar ju inte fotboll för vädrets skull, utan för att det är roligt.
Det var ganska kramig snö så fotbollarna blev snöbollar. Halt var det också, när snön packades under skorna mellan dobbarna. Varför har det inte byggt in värmeslingor under konstgräset? Korkade kommun, som säkert ville spara pengar när planen byggdes.

1 februari 2008

Vecka 5 - Retronym

Veckans lingvistiska ord:
Retronym

"Retronym, ett ord eller en fras som skapas för en redan namngiven företeelse till följd av att det ursprungliga ordets betydelse har vidgats."

Exempel på retronymer:
Akustisk gitarr för att skilja det som förr kallades gitarr från elgitarrer.
Papperstidning för att skilja det som förr kallades tidning från nättidningar.
Första världskriget för att skilja det krig som samtiden kallade världskriget från andra världskriget.
Synligt ljus för att skilja det ljus som kan ses med blotta ögat från infrarött ljus och ultraviolett ljus.
Naturgräs för att skilja det som oftast kallas gräs från konstgräs.
Äkta majonnäs för att skilja det som tidigare kallades majonnäs från lättmajonnäs.
Analog kamera för att skilja det som tidigare kallades kamera från digital kamera.
Svartvit TV kallades på "sin tid" helt enkelt för TV men fick tillägget svartvit efter introduktionen av färg-TV.
Tjock-TV för att skilja på den nya generationens platt-TV-apparater från de klassiska, djupa CRT-skärmarna.
Snigelpost för att skilja e-post från traditionell post.

27 januari 2008

Human Tetris 1-6

Söndagsunderhållning från Japan.
Håll till godo om du inte sett dem tidigare.
















25 januari 2008

Vecka 4 - Exonym

Veckans lingvistiska ord:
Exonym

"En exonym är en term som används i ett språk för att beteckna ett namn eller en företeelse i ett annat språkområde som inte hör till detta språkområde."

Exempel:
Venedig istället för Venezia,
Köpenhamn istället för København eller
Gothenburg istället för Göteborg

Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Exonym

24 januari 2008

Life's a piece of shit, when you look at it.

Some things in life are bad,
They can really make you mad,
Other things just make you swear and curse,
When you're chewing life's gristle,
Don't grumble,
Give a whistle
And this'll help things turn out for the best.
And...

Refr.
Always look on the bright side of life.
[whistle]
Always look on the light side of life.
[whistle]

If life seems jolly rotten,
There's something you've forgotten,
And that's to laugh and smile and dance and sing.
When you're feeling in the dumps,
Don't be silly chumps.
Just purse your lips and whistle.
That's the thing.
And...

Refr.

For life is quite absurd
And death's the final word.
You must always face the curtain with a bow.
Forget about your sin.
Give the audience a grin.
Enjoy it. It's your last chance, anyhow.
So,...

Refr.

Life's a piece of shit,
When you look at it.
Life's a laugh and death's a joke it's true.
You'll see it's all a show.
Keep 'em laughing as you go.
Just remember that the last laugh is on you.
And...


"Always Look on the Bright Side of Life" written by Eric Idle

18 januari 2008

Vecka 3 - Eufemism

Veckans lingvistiska ord:
Eufemism

"Eufemism är en förskönande eller beslöjande omskrivning, ofta för ting som är oangenäma eller anstötliga, eller på annat sätt tabu. En eufemism kan vara ett uttryck för politisk korrekthet men kan också användas eftersom den mer gängse termen är nedlåtande eller oartig.

För ett och samma begrepp kan det finnas flera olika termer som är eufemismer, neutrala eller nedlåtande, och som ibland används parallellt. Exempelvis kan "alternativ begåvning" sägas vara en eufemism, "utvecklingsstörning" vara neutralt, medan "idiot" är nedlåtande.

Många ord är eufemismer i vissa sammanhang men normala i andra; till exempel kan "tjej" ses som en eufemism om ordet används om en medelålders kvinna, medan det är en neutral beteckning på en flicka i tonåren.

Vad som skall anses som en eufemism är ibland oklart. En term som uppfattas som neutral av en person kan uppfattas som en eufemism av en annan person. Ibland konstrueras löjeväckande eufemismer. Det kan vara ett sätt att raljera över bruket av eufemismer, eller ett sätt att vara nedlåtande under sken av att visa respekt.

Exempel:
Kriminalvårdsanstalt istället för fängelse.
Föryngringsyta istället för kalhygge.
Lokalvårdare istället för städare eller städerska.
Renhållningsarbetare eller renhållningstekniker istället för sopåkare.
Funktionshindrad istället för handikappad.
Strategisk omgruppering bakåt istället för flykt på slagfält.
Mellan jobb istället för arbetslös."

15 januari 2008

Idag hände det.

Jag fick en blender av min man i julklapp. Mina smoothiesar hittills har väl inte blivit sådär jättegoda men idag så blev det helt annorlunda. Lärdom hittills. Smoothies med hallon=yummi, smoothies med mango= inte lika lyckad... fast det var bananens fel. Vi tog för mycket och den var träig och vi kände ingen smak av mangon. Allt gick i slasken, efter vi provsmakat.

Jag fick för mig att göra ett nytt försök, efter dagens träning. Och minsann, den blev grymt god.

Dagens recept:
Ett gäng frysta hallon
En skvätt mellanmjölk
En lite större skvätt naturell yoghurt
En halv banan (lite mognare)
Toppa av med lite socker (eftersom bären var osockrade)
Blenda för glatta livet.
Servera och njut.