Inställt! Inställt!

31 december 2010

Årets lista...2010

Årets aldrig gjort förut:
Skolat in barn på dagis.
Årets nyårslöften:
Minns inte om jag hade nåt löfte, men isf höll jag det säkert. ;)
Dödsfall 2010:
Motivationen till min hobby dödade två oberoende personer genom sitt agerande.
Årets hälsa:
Nja, lite förkylning, en omgång halsfluss, problem med ena ögat, ont i en tåled i över nio månader (fortfarande inte bra heller).
Länder du besökt 2010:
Danmark (genomresa), Tyskland (genomresa), Österrike, England.
Årets matupplevelse:
Mina nyvunna kunskaper i matlagning. (Helstekt ytterfilé m m)
Årets lärdom:
Har du egentid, se till att göra det du måste snabbt, man vet aldrig när man har egentid igen.
Årets framgång:
Jag är fortfarande inte framgångsrik, och lär inte bli det heller.
Årets äventyr:
ÅhusBeachSoccerFestival.
Årets skada:
En ond stortåled som vägrar att bli bra. Har fortfarande problem med den idag. (Skadade den i slutet av mars.)

Årets inköp:

Tösalt.
Årets film:
Avatar hyllade många, jag har sett den. Den var okej.
Årets glädje:
Vår dotter.
Årets jul firades med:
Min man, dotter, svåger och svägerska med familjer i Stockholm.
Årets TV-program:
Så mycket bättre, Kinas mat och Byss.
Årets önskan:
Att inte bli ratad nåt mer.
Årets födelsedagar:
Vår dotters ettårsdag.
Årets sämsta:
Att inte få spela match trots 80%-ig träningsnärvaro. Bli åldersdiskriminerad.
Årets människa/or:
Min make och mina föräldrar som stöttar och hjälper. Min dotter för att hon finns och ger oss många goda skratt.
Årets blogg:
Min dotters blogg, som jag uppdaterat varje dag under 2010.

Årets krångel:
Blöjbyten på en osamarbetsvillig dotter.
Årets inte gjort:
Skickat julkort (i tid).
Årets flopp:
-
Vad spenderade du mest pengar på?
Säkert barnkläder. ;) Men choklad har seglat upp som en god kandidat de senaste månaderna.
Vilket datum kommer du alltid att minnas i år?
Svårt. Har inte hänt något exceptionellt i år. Dotterns ettårskalas med släkten var urtrevligt förstås.
Vad gjorde du på din födelsedag 2010?
Det minns jag inte, ingenting att fira mao.
Finns det något som skulle gjort ditt år bättre?
Ett kvalificerat jobb.

Förväntningar på 2011:
Inga förväntningar. Man blir bara besviken om det inte blir som man tänkt. Bättre att hålla förväntningarna nere och bli glatt överraskad när det blir roligt och bra istället. Men jag följer min dotters utveckling med stolthet och spänning.
God Nytt 2011
alla bloggläsare!

30 december 2010

Köfritt

Idag var jag och handlade på den stora livsmedelsaffären i närheten av stadens största köpcentra. Jag var inte ensam om det. Det var tokfullt med bilar på parkeringen, inte kaos, men väl trängsel och kö till parkeringsplatserna.

Varuhuset hade denna gång (jmfr före jul, då det var superlånga köer) tack och lov räknat med mycket folk och mobiliserat massor med arbetskraft. Varenda kassa var öppen med den följden att det inte var några köer alls att tala om när man skulle betala. Mycket bra.

29 december 2010

Disk

Nu har jag vi haft massa fina släktingar på besök i flera dagar. Vi har varit sex vuxna och ett barn och jag kan meddela att det går åt mycket porslin när man är så många och ska äta. Vi har kört diskmaskinen två gånger per dag. Normalt räcker det med två-tre gånger i veckan för vår lilla familj om tre. Så jag är glad att vi har en diskmaskin oavsett hur ofta den "körs".

27 december 2010

Dagarna emellan.

Mellandagar. Ledig. Familjen. Choklad. TV. Slösurfa. Sällskapsspel. Umgås med släkten. Inte göra något. Åka pulka. Dålig film på TV.

24 december 2010

God Jul!

God Jul
alla bloggläsare!

Glöm inte att titta på Svt 1 klockan 1900.

23 december 2010

Dagen före dagen efter

Dan före dopparedan. Dagen man bara ska slappa och ta det lugnt, titta på uppsittarprogram och rimma på julklappar. Jag har inte alls haft disciplin att baka allt jag vill. Maken säger att det är bra som det är. "Det räcker med rullrån egentligen. De räddar julen." Jag vill minst ha frasgodis också och eftersom jag inte gjort lussekatter i år så vill jag göra lussemuffins. Så det blir inget slappa för min del.

Igår borde vi köpt oss en julgran så att den hade hunnit stå till sig i garaget till idag. Nu får vi ut och jaga en idag istället och snabba på invänjningstiden för trädet en hel del. 2007 köpte vi julgransmatta och 2009 en julgransfot men längre än så har det inte kommit. Men i år SKA vi ha en gran också. Bättre sent än aldrig får bli mottot för dagen.

[UPDATE]
Nu står granen på plats, klädd och glimrande. Det var kul att såga den själv och frakta hem den, men det var desto jobbigare att få den och ljusen på plats. Granar är taggiga. Mina händer är såriga nu.

22 december 2010

Överraskning?

Nästan lite omvänt i vår familj. Han var med och valde själv i butiken och nu är det han som inte kan glömma.

Min mail saboteras

Smått irriterande att någon försöker ta sig in på ett av mina mailkonton. Den personen tror på fullaste allvar att det är hennes mail (antar att det är en kvinna, som också bär mitt namn), för jag får då och då beställningsbekräftelser på diverse saker samt nyhetsbrev från affärskedjor jag inte handlar hos. Hon uppger med andra ord min mailadress i tron att det är hennes.

Nu använder jag mig inte av den adressen för att det landar så himla mycket spam där. De nyhetsbrev jag får kan jag dessutom enkelt avregistrera. Men när jag själv inte kommer in på mailen på grund av att någon skrivt in fel lösenord för många gånger då är det maximalt irriterande.

21 december 2010

Pulka i släptåg

Gick till affären och hade pulkan i släptåg. En mycket bra uppfinning så här års. Den var tom på vägen dit men på hemvägen fanns nyinhandlad mat. Mycket bekvämt att dra efter sig och så mycket lättare att ta hem matkassen när man slipper bära. Jag gillar när det är massa snö på vägen samt att de inte har sandat.

Julbak

Idag har jag bakat kärleksmums. Men de hade blivit betydligt tjockare om jag läst igenom receptet innan jag började. För sist i receptet stod: "Jag brukar göra 1½ sats, vilket räcker för en vanlig långpanna". Hade varit mycket bättre om det stod någonstans i början, eftersom iaf jag läser recept kronologiskt.

Note to self

Note to self inför/under jul:

Koka kola - Check!
Slå in julklappar -
Rullrån - Check!
Fifi-rutor - Check!
Lussemuffins -
Frasgodis -
(ev Godiskakor -)
Röja ut kontoret och göra barnrum

20 december 2010

Julis och peppis

Jag har skrivit om det förut och jag skriver det igen. Jag gillar generellt inte ord som har "för-isats", dvs man har satt -is ändelse på ordet. Ord som "mellis" för mellanmål och sånt. Nu i jultid har det dykt upp flera såna här hemska -isord, som jag inte hört tidigare, "julis" och "peppis".

Det senare ordet verkar ganska vedertaget, speciellt bland småbarnsföräldrar, eftersom jag sett/hört det från flera olika personer oberoende av varandra. Usch jag ryser och vägrar att använda mig av orden. För er som inte hört "julis" och "peppis" innan, kan jag berätta att det står för julklapp respektive pepparkaka.

19 december 2010

Kaos!?

Snökaos står det i pressen. Bara för att det snöar mycket så är det väl inte kaos? Vinter kallas det.

Jag tycker inte, eller iaf upplever inte, att snön orsakar så mycket kaos. Det är ganska normalt att det snöar på våra breddgrader. Tar man det bara lugnt och anpassar sitt fordon och skodon efter väderlek behöver det inte bli så mycket bekymmer.

Sedan att samhället/infrastrukturen inte blivit anpassade efter vintrar med mycket snö är ju en annan historia. Det handlar ju mer om att man behöver en bättre beredskap och förmåga att snabbt kunna mobilisera plogbilar för att röja bort snö som lägger sig på "fel" ställe när det behövs. Varför tåg etc blir inställda måste entreprenörerna för dessa ta sig en rejäl funderare över. Kunderna är allt annat än nöjda med hur det är i dagsläget iaf.

16 december 2010

Multitasking

Idag har jag multitaskat å det grövsta. Nåja, jag klassar det som det iaf. På en och samma gång så tvättade jag, diskade, plockade i diskmaskinen, lagade mat samt kokade kola. Det är ganska lätt att göra många saker samtidigt, speciellt om de sköte sig någorlunda självt, så som tvättmaskinen och kolan. Lite i och urplock respektive röra i grytan.

Jag har också tagit mig i kragen och vikt ett stort berg av redan tvättade kläder. Det är ju själva f-n att den inte viker sig av sig självt. Både jag och min make hade hoppats på det.

13 december 2010

Luciatåg

Det finaste lilla luciatåget jag någonsin sett skådade jag igår på min dotters dagis. En söt liten tärna, som lämnade "tåget" efter 30 sekunder och satte sig i pappa knä, tog vi med oss hem efter risgrynsgröt och pepparkaks intag.

12 december 2010

Narkolepsi pga vaccin?

Tittade på kvällens Kalla Fakta och det handlade bland annat om eventuella biverkningar av den massvaccination som gjordes för ett år sedan, då den så kallade svininfluensan (H1N1) skulle motarbetas. En onormal ökning av antalet insjuknande i sjukdomen narkolepsi har rapporterats/upptäckts på barn och ungdomar under året. Läskigt.

Det var med tanke på eventuella framtida biverkningar jag avstod från att vaccinera mig och vår dotter. En annan var att jag aldrig haft influensa. Att jag avstod vaccinationen, det är jag glad över när jag hör denna upptäckt.

Men jag ska tillägga att det (enligt inslaget) inte finns några bevis på att vaccinet och insjuknandet i narkolepsi har något samband. Men visst blir man lite misstänksam alltid.

10 december 2010

Nobel fest

Tänk att gå på Nobelfesten, få förunnat.

Som student kan man dock köpa sig en lott och sedan hoppas på att man är en av de lyckligt utvalda att få en inbjudan. Man får betala för att vara med, men det hade jag lätt gjort om jag hade vunnit.

För många år sedan, då jag pluggade, köpte jag nämligen en lott. En kursare undrade vad jag skulle göra och jag berättade. Coolt, tyckte han och köpte sig också en lott. Sen föll de sig tyvärr så att han vann, men inte jag. Ibland är det orättvist. Men om jag skulle plugga igen, då ska jag försöka vinna igen. Tills dess får jag se tillställningen på TV.

Nåja, vad är väl en fest i Blå hallen i stadshuset..? Det kan vara dötrist och långtråkig och alldeles... alldeles... underbart!

8 december 2010

Mjo då, så att...

Nu har jag verkligen fått igång bloggen tycker jag. Jag bloggar oftare och tack vare att jag kan och har posta till facebook så har jag fått fler läsare. Men det är just ingen som kommenterar inläggen. Men man kan väl inte få allt. Känns ju bra iaf att någon läser det jag skriver. Förut kändes det som att jag skrev mest för mig själv.

För att få riktigt många trogna läsare så ska man profilera sin blogg. Man ska skriva om sina barn, mode, mat, nån speciell sport eller hemlösa ekorrar i Botswana. Jag har ingen aning om vad min profil skulle vara, men jag har en systerblogg som är lite mer kommersiell, där jag deltar i tävlingar och sånt. Den heter Diverse Övrigt och Annat, ett ganska bra namn som passar rätt bra på denna blogg också egentligen.

Tiden går fort och det är blott tre veckor och två dagar kvar till nyår. Varför räkna ner till julafton? Det gör ju alla andra. ;)

6 december 2010

Nattningslyx och blöjproblem

Det är så enkelt att natta barnet, jag är förundrad. Ja, efter att man ha bråkat på en nattblöja då. Detta jäkla trilskande med blöja, hon kommer ju aldrig undan, men alltid är det samma motvilja. På dagis går det visst hur bra som helst. Även jag har bytt blöja på dagis utan problem och bråk. Hemma verkar det dock vila en förbannelse över skötbordet.

Men som sagt när vi fåt på blöjan och pyjamas så är det inga som helst problem att borsta tänderna. Sen sitter vi i sängen och läser en bok, sjunger kanske en vaggvisa och sammanfattar dagen. När hon svept sin välling (ja vi ska försöka byta ordning på välling och tandborstning) så är det bara att lägga ner henne i sängen, säga godnatt och lämna rummet. Visst finns det kvällar då hon ligger och pratar och sjunger innan hon somnar samt de då hon är lite arg, men det händer inte ofta.

Så fick jag kommentarer om att dagispersonalen var så imponerade över att hon redan kan fräsa näsan. De sa att det finns många mycket äldre barn som inte kan det. Såklart mycket praktiskt att hon kan det, tycker vi också. Och det är inte långt ifrån att hon kan snyta sig själv. Hon kan redan torka sig om munnen med en servette, (fast man får ofta eftertorka lite dock) och tar pappret mot näsan ibland när hon känner sig snorig.

5 december 2010

Flammys adventskalender

Kalla mig barnslig, men jag tycker det är lite roligt att öppna julkalendrar inför jul. Nu kan jag i och för sig skylla på barnet, att det är hon som har dem. Fast om sanningen ska fram så skiter hon i dem. Hon är fortfarande för liten för att förstå. Men för säkerhetsskull har hon en dublett där hon kan öppna vilken lucka hon vill, riva loss densamma samt dregla och knyckla sönder hur mycket hon vill.

Den i särklass bästa kalendern jag har, ur barnsynvinkel, är Flammys adventskalender. Den görs av Brandskyddsföreningen. I varje lucka (hittills iaf) finns små uppdrag att utföra. Som exempel uppdraget i lucka 1: Rita en släck-ljusen-innan-du-gårteckning och sätt den sedan på insidan av ytterdörren. I dagens lucka skulle man testa brandvarnarna hemma. Mycket bra, både pedagogiskt och lärorikt. Kommande jular ska jag definitivt se till att få tag i den.
Flammys kalender 2010

4 december 2010

Helg

Skönt med helg. Jag uppskattar dem mer nu när jag jobbar. För nu är alla dagar inte lediga som de var förut. Och på något sätt så städar jag mer nu på kvällar och helger, eftersom jag ju jobbar i veckorna. Förut när jag fanns hemma mest hela tiden sköt jag upp städandet till senare, jag var ju ändå hemma dagen därpå och kunde göra det då. Men för det så är det tyvärr inte snyggt här hemma...än

2 december 2010

Kollektivtrafik

Jag åker inte kollektivtrafik i det län jag bor och det slutade jag med för många år sedan. Varför? Jo, för att de tar för lång tid, passar inte tiderna och tar mig inte direkt dit jag vill. Och när de är försenade och jag missar tiden till det jag ska passa, så får jag ingen kompensation. Sen kan man lägga till att det inte är bekvämt, dyrt och kallt så här års iaf. Helt enkelt inte värt det.

Nu i vintertid är kollektivtrafiken ännu värre. Liksom tidigare år är bussar och tåg försenade och kunderna får stå och frysa i -20 grader. Men det märktes imorse att fler tröttnat på kollektivtrafiken, det var ovanligt många bilar i morgontrafiken. Långa bilköer som sniglade sig fram. Jag hade säkerligen kommit i tid till jobbet ändå om det inte var för att bilen inte startade och jag blev sen av den anledningen.