Tredje gången(året) gillt. :)

22 augusti 2009

Donator

Jag glömde berätta att jag igår blev donator, bröstmjölksdonator. Det är något som fler nyförlösta borde bli som har överproduktion av bröstmjölk. Även om man inte kan donera tiotals liter så är de på neonatal tacksamma för det de kan få. Bröstmjölk är ovärderligt för små prematura barn.

Kriterier för att kunna bli donator:
  • Du ska vara frisk och inte äta mediciner som påverkar barnen.
  • Du får inte röka, snusa eller inta alkohol (sådant går över i bröstmjölken).
  • Inte har infektioner som typ urinvägsinfektion, bröstböld etc (lindriga förkylningar undantaget).
  • Ha ett barn 0-3 månader gammalt. (Endast mjölken från de tre första månaderna innehåller de nyttigheter prematura barn behöver.)
Känner du att du uppfyller kriterierna och vill göra en god gärning för förtidigt födda barn, så ta kontakt med närmaste sjukhus och deras neonatalavdelning. Du kommer att få fylla i en liten hälsodeklaration, lämna bröstmjölk- samt blodprov. I vissa landsting görs även en lungröntgen, detta för att utesluta att du har TBC.

Som tack för hjälpen erhåller man en slant per liter donerad mjölk. Ersättningens storlek varierar med landsting. (Här i Linköping får man 200 kr/liter (2009).)

21 augusti 2009

Semester 09 - del 2

Det verkar som hösten har gjort sitt intåg. Överallt på åkrarna ser man skördetröskor och idag öppnade himlen sig i ett långt och kraftigt ihållande regn. Regnet var i och för sig ganska välkommet i vår trädgård då R. precis planterat nya buskar där det saknas i vår häck. I och med regnet slipper vi stå och vattna. Men jag tror inte att sommaren är helt över ännu... det finns nog en hel del varma dagar kvar att bjuda på innan höstjackan måste plockas fram.

Idag blev det dessutom helg, som om vi gör skillnad på vardag och helg såhär i semestertider. ;) Lite sugna är vi på att hitta på nåt, men vi har ganska dålig koll på vad som händer i byn. Helgen blir nog som alla andra dagar hittills, sedan vi blev tre i familjen.

20 augusti 2009

Fuck U!!!

Jag kunde inte sagt det bättre själv, så jag låter Lily Allen säga min åsikt denna gången!
Den som känner mig vet vem, vad eller vilka jag syftar på. (Och det är riktat till både person och myndighet, men inte nödvändigtvis person på myndighet.) Länk till låten på youtube.

Look inside,
Look inside your tiny mind
Now look a bit
harder
Cause we're so uninspired,
so sick and tired
of all the hatred
you harbor

So you say
It's not okay to be gay
Well I think you're
just evil
You're just some racist
who can't tie my laces
Your point of
view is medieval

Fuck you (Fuck you)
Fuck you very, very
much
Cause we hate what you do
And we hate your whole crew
So please
don't stay in touch


Fuck you (Fuck You)
Fuck you very, very
much
Cause your words don't translate
And it's getting quite late
So
please don't stay in touch

Do you get,
Do you get a little
kick
out of being slow minded?
You want to be like your father
It's
approval your after
Well that's not how you find it

Do you,
Do you
really enjoy
living a life that's so hateful?
Cause there's a hole
where
your soul should be
Your losing control of it
and it's really
distasteful

Fuck you (Fuck You)
Fuck you very, very much
Cause we
hate what you do
And we hate your whole crew
So please don't stay in touch

Fuck you (Fuck You)
Fuck you very, very much
Cause your words
don't translate
and it's getting quite late
So please don't stay in touch

Fuck you, Fuck you,
Fuck you, Fuck you,
Fuck you, Fuck
you,
Fuck yooooou

You say
You think we need to go to war
well
you're already in one
Cause it's people like you
who need to get
slew
No one wants your opinion


Fuck you (Fuck You)
Fuck
you very, very much
Cause we hate what you do
And we hate your whole
crew
So please don't stay in touch

Fuck you (Fuck You)
Fuck you
very, very much
Cause your words don't translate
and it's getting quite
late
So please don't stay in touch

Fuck you, Fuck you
Fuck you,
Fuck you
Fuck you, Fuck you

//Lily Allen - Fuck you

19 augusti 2009

♥♥♥

Idag firar vi tre år som man och hustru. Läderbröllop kallas det visst. Vet inte riktigt hur vi ska fira det. Eftersom vädret är lika vackert som den dagen vi gifte oss, så blir det nog kvalitetstid i hängmattan tillsammans.
Det var i alla fall en stor överraskning i morse när det låg ett paket till mig på frukostbordet. Ett paket innehållande ett jättejättefint halssmycke.

♥ Älskar dig mest i världen R. (och vårt barn förståss). ♥
Jaaa, du är godare än glass. ;)

18 augusti 2009

Trött men ändå pigg

Spännande vad lite man orkar som småbarnsförälder. Det kan bero på den obefintliga sammanhängande sömnen, men eftersom vi är två hemma nu så försöker vi låta varandra sova ut. Det vill säga, jag får ta nattjouren och barnets pappa morgonen. Men trots att jag får sova ikapp på morgonen så är jag ändå trött.
Fast jag är inte tillräckligt trött för inte hitta på saker. Det är öken att sitta hemma hela tiden. Vi försöker göra små utflykter. Idag åkte vi till exempel till makens jobb och visade upp barnet. Det var uppskattat. Efter det unnade vi oss pizza. (För vi har varit duktiga och ätit hemma hittills.) Sen blev det en tur till Ikea. Men hjälp, där tog orken slut. Två komiga föräldrar tog sig nätt och jämnt hem. Men väl hemma piggnade man till igen. Konstigt värre.
Nu är det däremot dags att knyta sig. Ska bara mata färdigt... :) (Blev lite förskjutet med nattmålet idag, då dottern däckade ovanligt tidigt efter att ha varit ovanligt mycket vaken.)

13 augusti 2009

Sjätte augusti 2009 - ett underverk gör entre.

Alla är inte intresserade av detaljer, men jag tänkte iaf dela med mig av den händelserika dagen torsdag den sjätte augusti tvåtusennio i korta drag. Lite detaljer blir det också.

Det började redan på onsdagen, 5/8. Strax efter lunch lossnade den sk slemproppen, trodde jag, man vet inte säkert när man inte har varit med om det tidigare. Vi hade pratat lite löst om att besöka Skänninge marknad, sagt och gjort. Traskade runt där i fyra timmar. Mot slutet började det kännas jobbigt i ryggen, så vi fick stanna till lite då och då, men tänkte väl inte så mycket på det egentligen. Det är ju några extra kilon man drar på framtill som gör att man får en annan hållning.

Under kvällen ökade smärtan och jag roade mig för skoj skull att klocka med varktimer.se, inte trodde jag att det var på gång inte. R. ringde förlossningen för att förvarna lite. Det ville vi minnas att man skulle göra. De rådde till vila så mycket som möjligt... "ta en panodil också, det kan vara förvärkar som satt igång pga din ansträngning idag". (Syftade på marknaden vi var på.) Och att värkar avtar är tydligen inte ovanligt speciellt för förstagångsföderskor.

Men värkarna fortsatte under natten, vid fem snåret började det bli lite jobbigt och vi bestämde oss för att åka in till förlossningen iaf. Vi åt lite frukost först och under den tiden kom värkarna tätare än innan.

Klockan 0640 var vi på plats och blev väl emottagna. De ville inte undersöka mig direkt då de hade skiftbyte vid sju och tyckte att det var bättre att den kommande personalen fick ta hela "fallet". R. fick också uppmaningen att vänta med att parkera om bilen. De visste ju att jag var förstagångsföderska, och de blir inte sällan hemskickade igen för att de kommer in förtidigt. Men ack vad fel de hade, inte skulle jag bli hemskickad. Vid kontrollen visade det sig att jag redan var öppen 5 cm. :) Tjohoo, redan hälften av öppningsskedet avklarat.

Sen hände massa saker, men de har jag inte lust att skriva här. Kan nämna kort att jag sprutlackerade golvet med gårdagens langos och morgonens frukost.
Lustgas är en kul grej som man inte ska välja bort.
Jag svor åt narkosläkaren, men jag hoppas att hon inte hörde det.
Epidural/EDA is good shit när det väl lyckas.
Att föda barn gör skitont trots smärtlindring.

Efter sex och en halv timme inne på förlossningen kom så vårt barn äntligen ut. I. föddes klockan 13:12. En fantastiskt söt och välskapt tös. Tio fingrar, tio tår, söt som socker och mörkbrunt hår.

Efter några timmar, då jag tagit igen mig, fått något att äta, duschat samt kontrollerats att amningen fungerade flyttade vi över till BB. På BB åt vi en bit mat, tittade lite på tv i allrummet, pratade med andra nyförlösta, sen kröp vi in till vårt rum. Där sms:ade vi släkt och vänner och frossade i medhavda vingummin. ;) Sen var det dags att sova vår första natt som barnfamilj.

Natten gick bra. Vaknade tidigt, inte på grund av att I. skrek utan att jag frös nåt djävulskt. De hade typ missat att lägga in filtar på sängarna.

Barnläkaren gjorde sin kontroll och allt var bra. Amningen funka. Vi gjorde hörseltest på I. som också var bra. Sen bestämde vi oss för att skriva ut oss och åka hem. Varför skulle vi sitta där och idle:a när allt var bra?

Så vi var hemma innan I. ens var ett dygn gammal. =)

Såhär en vecka senare så fungerar allt fortfarande bra och vi kan inte titta oss mätta på underverket. Återbesöket hos läkaren gick som en dans, fortfarande utan anmärkning på alla tester. Helt perfekt med andra ord.

Grattis på enveckasdagen älskade I!

7 augusti 2009

Semester 09 - del 1

Det är så härligt att ha semester tillsammans. Även om jag har typ ständig semester, så är det så himla gött att vara tillsammans, ha någon att dela dagen med. Skönt är också att man egentligen inte har några måsten utan man kan göra det som faller en in. Skulle man bli trött och vilja vila sig en stund, ja då är det bara att ta sig till sängen, eller om vädret tillåter hängmattan, och binga in.

5 augusti 2009

Marknadsdagar

På bebisfronten intet nytt och idag börjar Skänninge Marken.
Om inte värmen blir för olidlig för en höggravid, så ska vi nog ta oss dit och titta en sväng. På förra årets marknad var det invasion av getingar, iår är det väl tvestjärtar istället. I alla fall har vi haft massor med tvestjärtat här hemma (tack och lov mest utomhus), men inte alls lika många getingar. Egentligen behöver man ju inte åka på marknaden heller, det brukar vara samma sak varje år; godis, mat, tivoli, kokosbollar och massa saker man inte behöver. Jag vågar också gissa på att åtskilliga säljer den där spikmattan iår. Men det är trevligt att komma ut en sväng iaf, speciellt som att dagarna kanske inte går så fort nuförtiden. ;)