Tredje gången(året) gillt. :)

22 november 2012

Barndomssång

IQ, som vill främja för ett mer moderat intagande av alkohol, har kommit med en ny reklamfilm. Redan de första takterna av sången de har i filmen fick mig att skutta till. Sången "Att ha en vän" har jag inte sjungt eller hört sedan jag var liten. Men jag vet att jag lyssnade på den mycket. Till mitt förtret kan jag inte minnas på vilket kassettband/barnsångssamling den fanns. (Ja, så gammal är jag att det var kassettband som gällde.) Men det kära läsare kanske ni kan hjälpa mig med? Vilka sjunger? Vem har skrivit den? I vilket sammanhang eller samling återfanns de?

Den är lite svår att skriva ner då det är två barn som sjunger om vartannat och samtidigt i stämmor, men texten är så här ungefär:

-Att ha en vän. En bästa kompis de e' skönt.
Man slipper låtsas, man kan va' sig själv.

-Visst blir det bråk. Visst blir det gråt ibland men sen
förlåter man ju den, som e' ens allra bästa vän.

-Det känns så skönt.
-Att ha en vän.
-Att ha en
kompis de' e' skönt/ -en bästa kompis det e' skönt (sjungs parallellt)
-Min kompis de' e' du.
-Nu kan vi lek...
-...varenda da'
-Bara du å' ja'

//Mats & Lotta Winqvist

Gå in på IQs sida och lyssna på sången och se på filmen.

19 november 2012

Positiv

Idag har jag testats för positiv. Det var alltså som jag själv misstänkte. Jag har halsfluss...igen. Senast jag hade halsfluss var för ynka fem månader sedan. Så nu firar jag min namnsdag med att inleda min tiodagars penicillinkur. Trevlig måndag på er också!

25 oktober 2012

Mitten av terminen

Nu är snart första kursen för hösten slut, 15 hp (högskolepoäng) till meriterna. Nja, nästan femton iaf. Jag har en släpande skrivuppgift att slutföra. Det var lite tufft ett tag som gjorde att jag frågade om anstånd att få lämna in senare. Det var helt okej. Så tills nu har jag fokuserat på de examinerande gruppuppgifterna medan den examinerade individuella uppgiften legat på is. Men jag ska såklart skriva den, vilken kväll som helst när flitens lampa lyser.

12 oktober 2012

200%

Jag har inte tid, jag prioriterar annat. Vid sidan av min mamma"ledighet" pluggar jag 100% på en campusförlagd utbildning. Att plugga heltid med spädbarn är något som jag inte rekommenderar någon att göra, det är tufft som tusan. Jag är lyckligt lottad att ha förstående kurskamrater som hjälper till med anteckningar om det kniper. För att sammanfatta det. Egentid är något jag saknar, utan något jag tar mig på bekostnad av mina studier.

Just nu håller jag på att uppadatera min nystartade tårtblogg...som om jag hade tid för ytterligare en blogg. Korkat av mig att starta den, men lite kul att ha en portfolio på det man gjort, allt äts ju upp och försvinner.

15 september 2012

Ängland

Min dotter går på en internationell fsk/dagis. Jag pratar engelska och svenska om vartannat, dvs översätter det jag säger direkt till svenska. Svenska är trots allt hennes modersmål och det hon kan bäst.

Jag: -Om du lär dig engelska bra på TT, så kan vi åka till England. För det är roligare där när man kan språket.

(Dottern tänker efter en liten stund.)
Dottern: -Mormor och morfar bor i England!

Jag: -Bra tänkt! De bor i Ängelholm.

8 juni 2012

7 juni 2012

Gravidfundering

Sedan tre veckor tillbaka är jag tvåbarnsmamma. Helt fantastiskt mysigt. Här på bloggen hittade jag lite funderingar jag skrivit ner vid första graviditeten. De har aldrig blivit publicerat så nu när ämnet är aktuellt igen så passar jag på.

"Alltså det här med att vara gravid och ha barn får en att fundera lite på hur människan fungerar. Att kvinnokroppen förändras på grund av hormoner känns ganska självklart. Att brösten växer och att bäckenet vidgas kan man lista ut varför det händer. Men sen händer lite andra saker som får en att undra varför evolutionen valt att ha det kvar.
1. Varför samlar man på sig vatten så hela kroppen sväller upp?

Kan det verkligen varit praktiskt på t ex stenåldern? Hur enkelt är det att fly från fara som gravid i första läget, nä vi gör henne ännu otympligare.
2. Varför tappar man så fantastiskt mycket hår när man ammar?

Finns det överhuvudtaget någon praktisk aspekt på det hela?"

17 maj 2012

Sjuttonde maj 2012 - ett andra underverk gör entre.

 Vår son föddes 07.00 idag och hela Norge firar.

 Han var riktigt ivrig att komma ut. Vi hade knappt hunnit "landa" på BB. Pappan hann inte parkera om bilen, inga smärtstillande, typ epidural, hanns heller med, men det gick bra med bara lustgas. 

 Prestanda: 53 cm och 4220 gram.
Liksom sin storasyster är han född på en torsdag.

3 maj 2012

Det förflutna bär frukt

Det var fasligt vad tiden går snabbt. Nu är det redan några dagar in på maj. Skolarbetandet har lugnat ner sig en aning, tack och lov, men det betyder inte att jag sitter här och är sysslolös. Nä, det är nu mitt tidigare slit betalar sig. Jag har fortfarande en hel del kvar att göra på kursen men det känns som att jag är i någorlunda fas med mina medstudenter trots att jag har inlämningsuppgifter som inte är gjorda eller inlämnade.

Men de närmaste två, tre veckorna kommer jag att komma i fatt. Vem vet, kanske jag till och med kommer "före" de övriga, det låter jag vara osagt. Klarar jag den muntliga examinationen på tisdag då kommer jag garanterat att bli klar med den sista kursen innan sommarlovet. Klar i den bemärkelsen att alla moment med obligatorisk närvaro och inlämning är avklarade i tid. Sen återstår det att få reda på om jag klarar eller måste komplettera uppsatsen, men det är ett annat kapitel.

19 april 2012

Inte bra men tillräcklig

Den där uppsatsen som skrevs ihop dygnet innan deadline har jag fått reda på att jag blivit godkänd på. Mycket skönt. Hade inga stora förväntningar på att klara den med tanke på att jag hade tidsbrist till inlämning. Att bara få in den i tid var en seger. Jag satt uppe hela natten och skrev, när jag vid 06-tiden ansåg mig färdig så måste jag erkänna att det inte alls kändes som den bästa text jag skrivit. Men det räckte tydligen till att bli godkänd. Så nu lämnar jag även den kursen bakom mig.

18 april 2012

Älska

 I. (2,5 år) sammanfattar dagen vid sängående: 

"Jag har älskat mamma hela dagen."

Mitt mammahjärtat smälter när jag hör det. =,)



16 april 2012

=)

Barnet: -Raap!
Mamma (förvånat): -Men, vad var det?
Barnet (skrattande): -Hehehe...jag bara prutta med halsen!

11 april 2012

100%-ig

Jag klarade tentan jag skrev för några veckor sedan. Jag har med andra ord klarat samtliga salstentor på första skrivförsöket. Otroligt skönt att inte ha något sådant släpande. Nu återstår att får svar på uppsatsen så har jag bara en kurs kvar att fixa innan sommarlovet.

I denna sista kurs är det examinerande momenten; 11 stycken verkstäder, 5 skrifter, analyser av diverse iPad-appar, ett litteraturseminarium samt en sammanfattande och återblickande längre uppsats. Mycket att göra, men det ska nog bli mest roligt för kursen heter estetiska lärprocesser. Verkstäderna är just estetiska moment så som bild, musik och drama.

Att jag har ett pressat studieschema under denna kurs beror på helt andra orsaker, men mina examinatorer verkar ha förståelse för det hela vilket jag är oerhört tacksam över. Det kommer att ges igentagningstillfällen om jag skulle missa något.

25 mars 2012

Mycket att göra

Ännu en vecka till ända. En vecka som jag ägnat åt vfu (verksamhetsförlagd utbildning) dvs praktik samt tentastudier kvällstid. Börjar känna mig sliten på alla plan och stressad inför tentan. Tentan går på onsdag. Det är egentligen ingen omtenta för mig utan första gången jag skriver den. Det var nämligen så att jag var på skidresa när tentan gavs första gången.

När jag på onsdag väl har skrivit av mig några timmar på tentan så väntar ännu mer skrivande, för då måste jag sätta mig med min lilla uppsats aka "paper". Jag har helt negligerat den nu under några veckor. Total fokus på vfu och tentan med andra ord. På fredag när deadline för uppsatsen är passerad då ska jag njuta maximalt av helgen. Två dagar då jag är helt fri och ledig innan nästa kurs startar. Två dagar som jag ska prioritera mitt dotter och make, eftersom jag känner att de har hamnat i andra hand på grund av mina studier. Två dagar jag längtar efter.

12 mars 2012

Svacka

Den som hittar min inspiration och motivation till mitt skolarbete får gärna skicka dem i ett rekommenderat expressbrev till mig å det snaraste.

2 mars 2012

Fuskbilligt

Michael O’Leary, Ryanairs Verkställande Direktör, köper öl.
När O’Leary kom fram till ett hotell i Dublin gick han till baren och beställde en pint Guinness. Bartendern nickade och sa:
-”Det blir en euro, Mr O’Leary”
-"Lätt tagen", svarade O’Leary. -”Det var billigt”, och lämnade ifrån sig en euro.
- ”Ja, vi vill vara i framkanten jämfört med våra konkurrenter”, svarade bartendern, ”och vi serverar även gratis öl varje onsdag kväll från 18-20, vi har den billigaste ölen på Irland”.
- ”Ni ger en fantastisk valuta för pengarna”, kommenterade Michael.
- ”Jag ser att du inte har något glas, så du behöver antagligen ett av våra, det kostar 3 euro extra, tack”.
O’Leary stönade men betalade, han tog sedan sin öl och gick mot en stol.
-”Aha, du vill sitta ned?”, sa bartendern, ”Det blir två euro extra. Hade du förbokat stolen då hade det bara kostat en euro extra”.
- ”Dessutom tror jag du är för stor för den där stolen, men vi erbjuder större stolar för ett tllägg på 4 euro ”.
Michael O’Leary svor för sig själv men betalade.
- ”Jag ser att du har din laptop med dig”, la bartendern till. ”Eftersom den inte bokats in i förväg kostar det 3 euro”.
O’Leary var nu så arg att han gick tillbaka till baren, dängde sin öl i bardisken och skrek:
- ”Det här är löjligt, jag vill prata med chefen”.
- ”Aha, jag ser att du använder bardisken”, säger bartendern. ”Det kostar 2 euros, tack”.
O’Learys ansikte var illrött av ilska, ”vet du vem jag är?”
- ”Det är klart jag gör, du är Mr O’Leary på Ryanair”
- ”Jag har fått nog, vad är det här för typ av hotell? Här kommer jag in för att få en öl i lugn och ro och ni behandlar mig på det här sättet. Jag insisterar på att få prata med chefen”.
- ”Här är hans e-mailadress, eller så kan du ringa honom mellan 09.00 och 09.10 varje måndag eller tisdag på det här tullfria numret. Samtalet är gratis tills det besvaras sen är det en samtalskostnad på 20 cent per sekund”.
- ”Jag kommer aldrig komma tillbaka till den här baren”.
- ”OK sir, men kom ihåg vi är det enda hotellet på Irland som säljer pints för en euro”.

En liten tanke inför en eventuell utlandsresa...

29 februari 2012

Just nu och en månad framöver

Jag hinner inte med mitt liv just nu. Har precis suttit och planerat mina studier för den närmaste tiden. Har dundermycket att göra, så om en månad sådär när mars är slut, då börjar det lätta. Nä just det, då börjar ytterligare en kurs...

Nu har jag har både salstenta att plugga till och en uppsats att skriva. Dessutom ska jag skriva massa inlägg i ett diskussionsforum. Det är många examinerande moment på en gång och allt ska det läsas litteratur till såklart. Tentan är från förra kursen, uppsatsen och diskussionsforumet är nuvarande kurs. Det hade ju varit förfärligt praktiskt att få allt avklarat på första försöket. Att ha släpande saker är inte roligt. Wish me luck! Vi ses om drygt en månad.

13 februari 2012

Prioritering

Så här i födelsedagstider är det svårt att prioritera studierna framför att göra tårta till sig själv och maken. Det är helt enkelt roligare att pyssla med tårtbakning än att läsa en engelsk text som är näst intill obegriplig. Knappt ens med översättning förstår jag vad den handlar om.

Tentan i denna kurs kan bli knepig att klara. 98% av kursarna inklusive undertecknad vet knappt vad vi ska kunna eller ens vad kursen heter. Men det är bara att göra sitt bästa, det kan inte gå mer än åt h**vete.

10 februari 2012

Sjätte sinne?

Ibland undrar jag om jag faktiskt har ett sjätte sinne.

Var ute och körde bil och som ni vet är det inte alltid så lätt att hålla hastigheten. Vissa vägsträckor tenderar att vara svårare än andra dessutom. Idag körde jag just på en sådan sträcka där jag brukar köra lite för fort, bara för att komma om de i högerfilen. Men idag sansade jag mig efter en omköring av lastbil, drog av på gasen och la mig och "tråkkörde" bakom en annan bil. Plötsligt tyckte jag mig se blåljus, men det var så hastigt så jag trodde att det var en synvilla. Men efter att ha kört nån kilometer till så stod minsann "bröderna grip" där vid vägkanten medelst laserkamera i näven. Hade jag kört som jag brukar hade jag definitivt fått böta. Men idag var jag laglig, det var tur för mig.

Eller som härom veckan när jag efter att ha lämnat dottern på dagis/förskolan, fick infallet att kolla min mail. Jag brukar inte hinna kolla mailen på morgonen och jag hade egentligen inte tiden för det den morgonen heller, för jag behövde skynda mig till pendeltåget, men jag gjorde det ändå fullt påklädd med jacka, skor och mössa. I inboxen fanns ett mail om att den dagens föreläsning var inställd på grund av sjukdom. Det var bara att lugnt konstatera att jag faktiskt kunde ta av mig jackan etc och att min intuition sparade mig åtskilliga onödiga restimmar.

1 februari 2012

Framtidsyrke?

På televisionen visas det reklam, bland annat för ett stort sängvaruhus. De påstår i sin reklam att de har utbildade sängexperter och att deras "sängrådgivare" är "ovanligt välutbildade".

Eftersom de är ovanligt välutbildade så måste de har utbildats, men hur?
Hur utbildar man sig till sängrådgivare? Vad är det för utbildning man går? Hur lång är utbildningen, en dag eller 180 hp? Vilka ämnen läser man? Finns det överhuvudtaget en yrkestitel som heter sängrådgivare?

29 januari 2012

Hämtning

Nu börjar vårt barn (2 ½ år) att inte bara hitta på egna roliga ord utan säga roliga saker. Igår kväll vid nattning sa hon detta fina, med ganska korrekt grammatik och ordföljd dessutom:

Mamma: -God natt, sov gott!
Barn: -God natt!
Springer iväg till sitt rum där pappa väntar på att få läsa saga, men kommer snabbt tillbaka till mig och säger:
-God natt! Jag kommer och hämtar dig efter jag har sovit.

6 januari 2012

5 januari 2012

TIFO i världsklass

TIFO är en slags hyllning till sitt lag och utförs av en större grupp suppportrar, oftast innan matchstart och främst inom fotbollen. Här följer ett tifo av sydkoreanska fans. Svenska supportrar har en hel del att lära av dem.


http://youtu.be/7Jgkm2pdWgY