Tredje gången(året) gillt. :)

18 januari 2008

Vecka 3 - Eufemism

Veckans lingvistiska ord:
Eufemism

"Eufemism är en förskönande eller beslöjande omskrivning, ofta för ting som är oangenäma eller anstötliga, eller på annat sätt tabu. En eufemism kan vara ett uttryck för politisk korrekthet men kan också användas eftersom den mer gängse termen är nedlåtande eller oartig.

För ett och samma begrepp kan det finnas flera olika termer som är eufemismer, neutrala eller nedlåtande, och som ibland används parallellt. Exempelvis kan "alternativ begåvning" sägas vara en eufemism, "utvecklingsstörning" vara neutralt, medan "idiot" är nedlåtande.

Många ord är eufemismer i vissa sammanhang men normala i andra; till exempel kan "tjej" ses som en eufemism om ordet används om en medelålders kvinna, medan det är en neutral beteckning på en flicka i tonåren.

Vad som skall anses som en eufemism är ibland oklart. En term som uppfattas som neutral av en person kan uppfattas som en eufemism av en annan person. Ibland konstrueras löjeväckande eufemismer. Det kan vara ett sätt att raljera över bruket av eufemismer, eller ett sätt att vara nedlåtande under sken av att visa respekt.

Exempel:
Kriminalvårdsanstalt istället för fängelse.
Föryngringsyta istället för kalhygge.
Lokalvårdare istället för städare eller städerska.
Renhållningsarbetare eller renhållningstekniker istället för sopåkare.
Funktionshindrad istället för handikappad.
Strategisk omgruppering bakåt istället för flykt på slagfält.
Mellan jobb istället för arbetslös."

Inga kommentarer: