Tredje gången(året) gillt. :)

27 augusti 2010

Allergisk mot -is

Nu under inskolningen av barnet så pratar man ju med de anställda. En av dem sa att hon blir arg om man kallar henne för "fröken". Hon hade minsann pluggat fyra och ett halvt år och då är man "pedagog". Dagis får man inte heller säga för det heter förskola numera.

Trots dessa eufemismer så hoppas jag att min dotter säger fröken istället för pedagog. Nåt annat skulle låta väldigt konstigt och lillgammalt.

När vi ändå pratar om ord man inte vill höra, så är jag nog lika allergisk mot ordet "mellis" som vår förskolas pedagog är mot att bli kallad fröken. Undra om man kan ingå ett avtal? Om du lovar att aldrig säga mellis om mellanmål till min dotter, så ska jag kalla dig för pedagog hur mycket du vill.

Generellt så är -is-orden (eller hur man nu ska skriva det) väldigt fula. Men jag gör ett undantag för ordet dagis, för det är något som ligger barnen nära tillhands och är väldigt inarbetet. Och daghem, som dagis härstammar från, låter lite för gammalmodigt. Man måste ju kunna kommunicera med sitt barn om den plats den vistas på utan att det låter konstigt och som jag sa lillgammalt.

Till sist så måste jag tipsa om ett bra blogginlägg om det här med namnreformen inom förskola och skola.

4 kommentarer:

Morfar Sven sa...

Bra skrivet! Jag hoppas alla pedagoger läser detta. Men som alternativ till "fröken" kan man kanske få säga "frökens" namn, eller vedertaget/"godkänt" smeknamn.

Anonym sa...

Ja, det där med titlar är knepigt. Jag minns hur det började. Förskollärarna ville ha samma "status" som lärarna. De hade minsann också utbildning på högskola. Sen plötsligt så skulle alla kallas för "pedagoger", pe´goger, både barnskötare, förskollärare, lärare, speciallärare i likriktningens heliga namn. men visst är det skillnad ändå på både utbildning och kompetens. Jag har t ex aldrig sagt, som en del, att jag arbetar som lärare (låter som en vikarie)utan att jag ÂR speciallärare. Det ska ju borga för en särskild nivå på kunskap. Du skriver bra och insiktsfullt, tycker jag.

Janna sa...

Jag vill varken bli kallad fröken eller pedagog, jag vill bli kallad Janna :)

Lakritztrollet sa...

Att bli tilltalad med sitt namn, eller smeknamn, är ju alltid det bästa. =)