Tredje gången(året) gillt. :)

13 maj 2018

ESC 2018

ESC (Eurovision Song Contest) final, Eurovisionschlagerfestivalfinal 2018... vad ska man säga? Det var en bra låttävling... tills folket fick bestämma. Låten med flest 12:or eller mest poäng från musikkunniga (dva jurygrupper) vinner inte. Det gör istället låten som folket röstar på.

Folket röstar aldrig på de bästa låtarna utan på andra egenskaper i bidragen, t ex framförande/scenshow, politik eller "släktskap" dvs hur länderna samarbetar etc. I år utmärkte sig Israel. Grattis!

Några tidigare vinnare där det "udda"/politik blir vinnare dvs inte alltid den bästa låten rent musiskt:

1998 Israel, Dana International - Diva.
2006 Finland, Lordi - Hard Rock Hallelujah.
2014 Österrike, Conchita Wurst - Rise like a Phoenix.
2016 Ukraina, Jamala - 1944.

Benjamin Ingrosso tävlade i år med Dance You Off, en bra låt. Den placerade sig till slut, efter juryns och folkets röster, på en 7:e plats. Hade inte folket bestämt utan bara de som kan musik hade bidraget kommit på andra plats. Folket rankade dock bidraget till en 22:a plats.
Katastrof!

För övrigt tyckte jag själv om bl a Österrikes bidrag, lite seg inledning men sedan ett bra gung i låten. Moldavien hade en intressant scenshow men en tveksam sång, de skulle inte vinna pga det. Tjeckien hade en käck sång med lagom mycket rap, jag gillade den, men det var inget vinnarbidrag.

Inga kommentarer: