Tredje gången(året) gillt. :)

19 april 2024

Underlag

 I något forum på facebook var det någon som undrade över underlaget på ett lopp. Jag menade på att det var terräng varpå personen undrade vad skillnaden mellan terräng och trail var. Jag är ingen expert men tänkte visa hur jag definierar olika underlag.

Asfalt
Asfalt behöver nog ingen närmare förklaring. Det är det där grå, hårda som de flesta bilar kör på. Lättsprunget men kan vara påfrestande för knä och höfter just för att det är hårt.
Exempel på lopp: Tjejmilen, Maraton.

Terräng
 Att springa i motionsspår, på grusvägar och annat underlag som inte är asfalt i t ex en skog. Terräng "slingor" är ofta kuperade och varierande med både backar och svängar. Lite tuffare att springa då underlaget är mjukare ofta preppat med grövre träspån. Har det nyligen regnat eller har mycket sågspån kan underlaget göra att benmusklerna får jobba rejält. Annars är det skonsamt att springa på.
Exempel på lopp: Lidingöloppet

Trail
 Att springa trail är att välja att springa på de mindre stigarna i skogen. Det krävs en hel del koncentration och koordination att springa då stigen hela tiden skiftar med stenar, rötter, buskar, grenar, nedfallna träd etc. Traillöpning aktiverar hela kroppen då man måste anpassa sig till naturen och parera hela tiden. Tempot är aldrig konstant. Så länge du inte snubblar är traillöpning en fröjd för själen.
Exempel på lopp: Eco Trail, Kullamannen.

Obanad terräng /off trail
 Som trail fast inte på vägar och de små stigarna. Att springa obanat då kliver du helt enkelt ut "i spenaten" och springer där du vill oavsett om det råkar vara blåbärsbuskar, tät skog, kärr, klippor eller äng. Tänk orientering fast utan att leta efter kontroller. Man kan med fördel variera sin traillöpning med instick av obanad terräng.
Exempel på lopp: ??? Orientering
(Jag har ingen erfarenhet av lopp i merparten obanad terräng men det finns säkert.)

Löpband
 Den, i mitt tycke, i särklass tråkigaste löpformen. Praktisk då man slipper både vind och extrema temperaturer men mördande tråkigt då det är ofantligt enformigt. Man kan förvisso variera både hastighet och lutning på sin löpning, men de fyra väggarna är där de är. Med en skärm (tv, mobil, surfplatta) eller ljudbok kan man distrahera sig själv och ändå lyckas springa nån mil eller två. Utan skärm känns 30 sekunder som en halvtimme.
Exempel på lopp: Finns det något? Har använts vid rekordsättning i typ uthållighet. Virtuella backyards? 

Inga kommentarer: