Tredje gången(året) gillt. :)

11 april 2024

Rituximab/ MabThera och vaccination

 För exakt, på dagen, tretton år sedan fick jag min MS- diagnos. Har man MS bör man ta  bromsmedicin, om man inte ha sekundärprogressiv för då hjälper tyvärr inte bromsmedicin. Jag får just nu ett "rävgift" som heter Rituximab, gick förut under benämningen MabThera, och ges intravenöst.


 Idag skulle jag fått min fjärde infusion. Men det blev inte så pga att det är en riktigt lurig immunsuprimerande (sätter ner immunförsvaret) medicin, SPECIELLT när man ska ta lite vaccinationer också.

 I höstas när jag fick min tredje dos frågade jag specifikt när, före och efter, man kunde vaccinera sig. (I mitt fall handlar det om det TBE-program jag håller på med.) Jag fick det lite luddiga svaret "några veckor före Rituximab, men aldrig direkt efteråt". Detta antecknade jag såklart, för att inte glömma.

 Nästa dos för TBE skulle jag tagit i höstas men fick då alltså skjuta på det till nu i vår.  Jag funderade på hur många veckor "några" var och tog beslutet att det nog var typ fyra veckor, dvs en månad. Jag vaccinerade mig således 14 mars, i tron att det var lagom i förväg. Det fick jag reda på idag var fel.

 Vi beslutade att skjuta ytterligare två veckor på bromsmedicineringen eftersom det tydligen skulle vara minst sex veckor  före. Jag frågade nu också när efter Rituximab jag kan vaccinera mig igen, eftersom jag måste ta en extrados pga Rithuximaben. Svaret blev åtta veckor efter, minst. Men jag är inte helt säker, la sjuksköterskan till, trots att hon konsulterade kollegor och ringde vaccinationscentrum.

 Så, om du behandlas med MabThera eller Rituximab:

 Vaccination minst SEX veckor FÖRE och/eller ÅTTA veckor EFTER infusion med MabThera/Rituximab. Det gäller nog alla sorts vaccinationer, gissar jag.

PS Hade jag ändå fått min behandling idag hade vaccinationen varit ogjord/förgäves. Eftersom jag betalat dyra pengar för vaccinationen så kändes det dumt. Det är därför vi bokade en ny tid för behandling med bromsmedicin.

Inga kommentarer: