Tredje gången(året) gillt. :)

2 maj 2023

Dummaste frågan

 Jag spelar tennis (på motionsnivå ska sägas) och tycker att det är en fantastisk sport. Du kan spela tennis hela livet, i alla åldrar och på alla nivåer, till och med mot varandra trots olika kunskapsnivåer. (Jmfr  t ex med  lagsport som man slutar med i tjugoårsåldern.)

 Hur som helst. Jag är även en tävlingsmänniska i den bemärkelsen att jag gillar att mäta mig mot andra. Det betyder iof inte att jag vinner särskilt mycket, men det är en annan historia. 

 Så till det här med matcher, eller snarare motståndare. I tennis, från ca 13 års ålder och uppåt, har man ingen domare (på lägre nivåer iaf). Man dömer sin egen planhalva helt enkelt. Ibland möter man spelare som måste kontrollera det domslut man just annonserat. Ibland är det helt befogat för bollen är inte ute förrän HELA bollen är utanför linjen. Ibland tar bollen på utsidan av linjen och är då enligt regelboken således i plan. Det som dessa spelare har som kontrollfråga är "Är du säker?", Är du helt säker?" eller "Är du 100 (procent säker)?". Detta måste vara de dummaste frågorna i sammanhanget någonsin!

 Varför? Jo, för om man inte är säker på om bollen är ute eller inne så ska man döma in bollen, dvs man dömer inte ut den. Om någon dömer ut bollen så borde ju vedebörande vara säker på vad den sett/upplevt. Det ÄR tillåtet att ändra sitt domslut om man i all hast dömt felaktigt.  Och det händer, men då korrigerar man, eller iaf jag mig, ganska omgående. Ändrar mig gör jag inte för att någon ställer frågan om jag var säker på det jag såg eller inte, utan för att jag var osäker på om bollen var ute eller inte.

 Finns det någon som svarar nej på dessa frågor i match? Isf betyder ju det att denna personen precis dömt ut sig själv och sin förmåga att döma (sin planhalva).

 Oftast möter man dock vettiga trevliga spelare, men det finns rötägg som fuskar sig fram och dömer ut bollar som är klart inne. 

Inga kommentarer: