Tredje gången(året) gillt. :)

12 maj 2023

Morgontrafikanter

 Att förare av vissa bilmärken tycks sakna körriktningsvisare (aka blinkers) är väl kännt. Men det finns andra trafikanter som också har tveksam trafikkunskap. Nä, jag är inte perfekt jag heller och tabbar mig allt ibland. 

 Idag när jag körde barnen till skolan (en av dem har tapppat bort sitt skolbusskort) höll jag på att få en cyklist i passagerardörren samt en bil i förardörren.

 Cyklisten kom farande från höger mot ett obevakat övergångsstället jag i samma stund skulle passera. Jag som bilist har inte väjningsplikt för cyklister, endast fotgängare. Cyklisten måste därför hoppa av cykeln och leda den för att jag (som bilist) ska stanna och lämna företräde. Jag höll ingen hög hastighet och kollade cyklisten lite extra eftersom jag vet att de flesta "bränner rakt ut". Tack och lov insåg denna cyklist i sista stund att jag inte tänkte stanna.

 Lite senare var det en "nästanincident" i en bevakad korsning. Jag skulle svänga höger och korsar då både övergångsställ och cykelbana som båda har grönt ljus. Samtidigt kommer en bil rakt föröver och som svänger vänster in i samma fil som jag, i samma korsning. Jag hade före min sväng noterat två cyklister som skulle över vägen (kom ihåg att de också hade grönt), en nära  cykelöverfarten och en som i rask takt närmade sig. Jag "halvsvängde", stannade och lämnade företräde.

 Den cyklist som var nära tvärstannade och bara stod och glodde. Fint läge för bilisten (mig) att köra, MEN det kommer ju en cyklist till så jag stod kvar. Den andra svängande bilisten (som ju kom från mitt vänster) tyckte att "NU kör jag!" och höll mao ord på att bränna in i mig. Cyklisten passerade, sen körde jag. Hann se arga blickar från den andra bilisten. Denna ska dock vara j*vligt glad för att jag "blockerade" denna, i annat fall kanske det blivit en olycka mellan bil och cyklist. Förmodligen såg inte den andra bilisten cyklist nummer 2, utan bara den som njöt(?) av morgonens avgaser i korsningen.

Tack och lov inga olyckor även om det "hängde i luften".

Inga kommentarer: