Tredje gången(året) gillt. :)

10 maj 2023

Långresa med elbil

 Jag åkte på långresa med brorsan i hans elbil förra veckan. Han åkte från Stockholm, plockade upp mig på vägen, sedan "landade" vi i Skåne. En tripp på ca 560 km för min bror och 340 km för mig.

 Normalt sett tar min resa i runda slängar 4 timmar på denna sträcka. Kan berätta att det tar betydligt längre tid med elbil. Man får verkligen inte ha bråttom när man åker på långresa med en sådan.

 Vi var tvungna att stanna och ladda två gånger på vägen (brorsan ännu fler) och dessa stopp tar lätt 30 min eller mer. Det var också ett jäkla planerande hela tiden: Hur långt kommer vi på laddningen? Var ligger nästa laddstation? Räcker laddningen till nästa laddstation? Hur länge måste vi ladda för att det verkligen ska räcka? och så vidare.

 Kändes INTE som någon bra reklam för elbil. Visst resan blev ju billigt eftersom bror min har en äldre modell som gör att han laddar gratis, men det tog så lång tid. Elbil är säkert fantastiskt bra... i stadstrafik, men absolut inte på långa resor.  Jag tänker inte skaffa elbil som det är nu. För det första är de alldeles för dyra i inköp och för det andra så värdesätter jag att korta ner restiden. Det kan ju hända att framtiden bjuder på bättre prestanda och då kan jag omvärdera min åsikt om ägandet av elbil... för långa resor.

 En annan baksida med alla laddstopp är att man kanske passar på att äta/fika samtidigt som bilen laddas. Ska man äta/fika så ofta så blir det lätt negativt för figuren. 

Inga kommentarer: