Tredje gången(året) gillt. :)

12 december 2022

Årlig MS-koll

Årlig besiktning hos neurologen. 

Första frågan. Hur mår du?

Vad ska man svara? Sedan länge så svarar jag aldrig att det är bra, för det är det numer aldrig. Istället blir det något i stil med: Det är okej, jämna plågor, sådär, sämre än jag förtjänar, inte så bra o.s.v. Nä, det där sista säger jag nog inte, att det inte är bra. Det vill nämligen ingen höra.

Idag svarade jag: Mja, hur mår jag? Om jag säger att det är bra, så ljuger jag. 

Läkaren konstaterade, med den infon han hade utifrån allt som hänt, att förut "har det flutit på" men att jag nu var sämre i min MS. Jo tack, sa jag, Jag har ont någonstans hela tiden.

Att jag har bytt bromsmedicin är jag ändå tacksam över. På den senaste årliga MRIn jag gjorde i mitten av oktober hittade de fyra(!) nya lesioner. Desssa fyra har kommit från maj till nyss. För man ska veta att jag senast gjorde en MRI/MRT i maj. Detta för att bekräfta eller dementera skov. De hittade då en (1) avvikelse/lesion och skovet bekräftades därmed. 

Med detta sagt så blir jag skickad på ny MRI/MRT redan om 6 månader istället för om ett år. Det var klart avvikande mot alla andra årskontroller jag gjort de senaste 10 åren.

Inte så många prover att ta denna gång. Läkaren såg i journalen att det som tagits hittills såg bra ut, men för säkerhets skull blev det ett borreliaprov.  Men jag fick göra en ögonbottenundersökning. Det var någon studie. Intressant teknik faktiskt. En utbildad inom området, som kan tyda dessa bilder, kan lätt se att jag haft synnervsinflammatiom på ena ögat.

Tack för att jag fick förnyat recept på Naproxen. Det är behövligt för något bättre mående.

Man måste vara frisk för att orka vara sjuk.



PS Vid sidan av att jag ska orka med mig själv (nej, jag gör mig inte till offer, det är bara extra jobbigt med allt när man har värk etc.) ska jag ta hand om min del av hushåll och familj samt orka processen, eller framförallt förstå, allt med HR/chef/Försäkringskassan. God Jul på det!

Inga kommentarer: